Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 oktober 2018

iOS 12.0.1 maakt codeslot iPhone weer veilig

Apple bracht op maandagavond iOS 12.0.1 uit. Daarin werd een probleem opgelost waarbij de iPhone niet op wilde laden na het aansluiten van de Lightning-kabel. Er blijkt echter nog een veiligheidslek gefikst waar Apple niet over heeft gerept. Het codeslot van de iPhone is weer veilig.

In de eerste versie van iOS 12.0 werd ontdekt dat het slot van de iPhone te omzeilen is. Door slim gebruik te maken van Siri, was het mogelijk om de contacten en foto’s op een toestel te bekijken. In iOS 12.0.1 heeft Apple deze zwakheid aangepakt en is Siri niet langer te vrijgevig.

Twee lekken codeslot gedicht

Volgens Apple ging het om twee lekken die kwaadwillenden in staat stelden om het codeslot deels te omzeilen. Het eerste lek stelde een aanvaller met fysieke toegang tot een iPhone of iPad in staat om de deelfunctie te activeren. De tweede methode maakte het mogelijk om met behulp van Siri foto’s en contacten te bekijken op een iPhone of iPad die vergrendeld was. Een YouTuber demonstreerde de kwetsbaarheid vorige week.

Het codeslot van de iPhone heeft een behoorlijk buggy verleden. Het was in 2016 raak met iOS 9 en ook het codeslot van iOS 7 en 8 was niet helemaal veilig. Apple wist dit allemaal relatief snel te dichten en een erg groot risico zijn de lekken niet, want ze vereisen fysieke toegang tot de iPhone.

iOS 12.0.1 automatische update
Klik/tap voor groter.

iOS 12.0.1 als automatische update

Mocht je de iOS-update nog niet geïnstalleerd hebben, dan is de kans groot dat het in de nacht automatisch gedaan is. iOS 12 bevat namelijk een nieuwe functie die updates automatisch installeert. Je kunt die in- of uitschakelen via het menu InstellingenAlgemeenSoftware-update. Naast een bugfix voor het codeslot, bevat iOS 12.0.1 ook oplossingen voor andere bugs. Die hebben we in het artikel van maandagavond op een rij gezet (Zie → iOS 12.0.1 uit: lost problemen iPhone en iPad op)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 12.0.1 maakt codeslot iPhone weer veilig
Sluiten