Bye bye Intel? ‘Eerste Mac met Apple’s eigen ARM-chip in 2020′

Door: Raymon Mens - 27 reacties

Tijdens het Apple Event op 30 november 2018 worden een boel nieuwe Macs verwacht, maar het grootste Mac-nieuws volgt naar verluidt pas in 2020. Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo is Apple samen met een van zijn vaste leveranciers hard aan het werk om in 2020 de eerste Mac met een ARM-chip op de markt te brengen.

De analist heeft een uitstekende reputatie als het gaat om het voorspellen van Apple’s moves. Dat doet hij niet op basis van nattevingerwerk, maar op basis van bronnen binnen Apple’s leveranciersketen. Bij TSMC, een van Apple’s vaste chipbakkers, zouden de voorbereidingen voor een volgende serie ARM-chips die ook in de Mac werken al begonnen zijn.

ARM-chips in de Mac nu concreet?

In tegenstelling tot Intel-chips, worden Apple’s eigen chips voor de iPhone en iPad ieder jaar krachtiger en sneller. Intel heeft daarentegen grote moeite om betekenisvolle stappen te zetten. Het meest concrete voorbeeld is de nieuwste A12-chip van Apple. Die wordt op een 7 nanometer procedé gemaakt. Dat wil zeggen dat de transistors erg dicht op elkaar zitten. Daardoor produceert de chip minder warmte en kan meer kracht op een kleiner oppervlak geperst worden.

Mac MacBook ARM
Klik/tap voor groter.

Intel zit daarentegen voorlopig vast op 14 nanometer en heeft grote moeite om de 10 nanometer te bereiken. De opvolger van de MacBook Air die binnenkort verwacht wordt, krijgt waarschijnlijk een chip uit eind 2017 (Intel Kaby Lake Refresh) om de simpele reden dat Intel niets beters beschikbaar heeft.

Intel verlaten zorgt voor uitdagingen

Het aan de kant zetten van Intel zal geen eenvoudig werkje zijn. Niet alleen moet macOS helemaal opnieuw geoptimaliseerd worden voor de ARM-chips, die een fundamenteel andere architectuur hebben dan de Intel-chips met een x86-architectuur, alle applicaties moeten ook opnieuw gecompileerd worden. De vraag is ook wat er met Thunderbolt gaat gebeuren, want Apple’s eigen chips ondersteunen momenteel alleen USB.

Of Apple in 2020 alle Macs met eigen chips uit wil rusten, is nog onduidelijk. Wij verwachten echter dat het -als de analist gelijk heeft- begint bij de 12-inch MacBook. Apple is op de achtergrond ook al een behoorlijke tijd met dit project bezig. In 2011 zette een Nederlandse stagiair van de TU Delft al de eerste stap. Hij schreef in opdracht van Apple een scriptie over het naar ARM ‘porten’ van macOS. Zijn scriptie staat nog steeds online.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  ralphneeleman

  Denk dat dit waarschijnlijk gebeurd nadat macosx 20 jaar oud is, dan krijgt het een grote poetsbeurt

 • Profielfoto
  djneo

  Altijd komt er een bericht, ARM in Mac’s
  nu zie ik geen reden waarom je puur op ARM zou willen werken,  ja energie vriendelijker. alleen de x86 instructie set kan veel meer dingen dan arm.

  Waarschijnlijk komt er meer een Hybride oplossing tussen ARM en X86. en dat Mac OS de kernel op ARM draait, en sommige apps. dat wanneer het nodig is de X86 cpu start

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Wat een ramp

 • Profielfoto
  cids

  @VeRCEttY waarom?

 • Profielfoto
  Peterfrans

  Ik vrees voor mijn virtuele Windows 10 met Parallels.

 • Profielfoto
  Odyssey

  remember de aankondiging van de eerste intel mac?  OSX has been living a double live since it’s birth.  Het zou mij niet verbazen mocht ergens in een kelder reeds enekele jaren MacOS ook een dubbel leven heeft en draait op prototypes met ARM cpu…

 • Profielfoto
  BlueSky

  30 november?

 • Profielfoto
  MacSjon

  Peterfrans op 19 oktober 2018 12:06
  Ik vrees voor mijn virtuele Windows 10 met Parallels.

  Paralles draaide ook prima op de Mac voordat deze met Intel uitgerust waren, dus dat komt goed. Bootcamp is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  mrmilo

  Dankzij de Intel x86 werdt de Mac ineens veel bruikbaarder voor het grote publiek. Vele linux programma’s waren direct bruikbaar geworden. Dit is ook een grote reden waarom MacBooks een favoriet is onder programmeurs.

  Ben dus erg benieuwd of ze vol op ARM over kunnen gaan. Een cross-compiler zal er vast komen in Xcode maar vele programma worden daar niet in gemaakt. Of gaan we weer een periode in waar we x86 en ARM hybride programma’s gaan krijgen die twee keer zo groot zijn.

  De overstap van powerpc naar x86 was slim. Nu weer van x86 naar ARM? Wat doet het met de adoptie?

 • Profielfoto
  Melle

  Ik denk ook aan een hybride verhaal en vooral aan een consumer variant met arm. De huidige 12” en MacBook Air zou dan mss zelfs enkel met arm kunnen en de pro versie hybride

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  MacSjon op 19 oktober 2018 12:23

  Peterfrans op 19 oktober 2018 12:06
  Ik vrees voor mijn virtuele Windows 10 met Parallels.

  Paralles draaide ook prima op de Mac voordat deze met Intel uitgerust waren, dus dat komt goed. Bootcamp is een ander verhaal.

  Hangt er vanaf wat je met “prima” bedoelt. Het draaide, ja. Maar wel een akelig stuk trager en instabieler dan tegenwoordig. En dat is op zich ook wel logisch.

 • Profielfoto
  Jorik

  MacSjon op 19 oktober 2018 12:23

  Peterfrans op 19 oktober 2018 12:06
  Ik vrees voor mijn virtuele Windows 10 met Parallels.

  Paralles draaide ook prima op de Mac voordat deze met Intel uitgerust waren, dus dat komt goed. Bootcamp is een ander verhaal.

  Weet je dat zeker? Ik kocht in 2006 m’n eerste MacBook Pro met Core2Duo, dat was de 2e MBP met Intel processor en ik kocht toen ook meteen een Parallels Desktop 1.0 licentie bij. Ik dacht niet dat er een eerdere vm-oplossing van Parallels voor Mac beschikbaar was. Het heette dan in ieder geval niet Parallels Desktop!

 • Profielfoto
  Wimusia

  Niet ter zake doende reactie verwijderd door moderator

 • Profielfoto
  polansky

  Oude rotten kennen ongetwijfeld ‘Rosetta’ nog wel…

  Ik denk dat het gaat gebeuren, maar Apple moet wel zorgdragen dat alle oude programma’s blijven werken. Dat was met Rosetta zeker niet altijd het geval.

  Heb geen idee of dit een goede move is van Apple.
  Wat is wel weet is dat Apple haar Mac lijn veel te veel laat verslonzen en dat je dit nu ook begint te merken in het feit dat er weer steeds meer developers afhaken…. En ja dat is problematisch als je dat afzet tegen de lange termijn.

 • Profielfoto
  kasuja

  Waarom dan pas?

 • Profielfoto
  kasuja

  Volgens mij draait Mac OS intern al lang op ARM.

  Ik heb geen tijd en zin om de links op te zoeken maar ik kan mij herrinneren dat dit zelfs nieuws is geweest op OMT en Mac rumours. En het is ook wel eens tijdens een interview genoemd dat ze toen Mac OSX draaiend hadden op intel, power PC en ARM om er voor te zorgen dat ze niet afhankelijk zouden zijn van 1 type chip leverancier.

 • Profielfoto
  steveb

  de mac heeft tegenwoordig al een eigen apple chip. de T2.
  daardoor denk ik dat deze in 2020 wordt vervangen door  de A14. om de laatste upgrade in face id en voice id naar de mac te brengen.

   

   

 • Profielfoto
  RW076

  Ik was (back in the days) juist blij dat Apple de overstap naar Intel maakte.
  Ook al waren de G processoren vele malen sneller dan hun Intel broertjes op gelijke kloksnelheid, voor veel programma makers was het gewoon te veel werk om hun software beschikbaar te maken voor de Mac.

  Ik hoop dus eigenlijk gewoon twee dingen, Intel blijft zijn stinkende best doen om het warmte verhaal te tackelen en Apple zet een ARM MacOS niet echt door en houd het bij optimalisatie van een Hybride systeem.

  Wij hebben net binnen het bedrijf (tot genoegen van vele medewerkers) de optie gekregen om ook met een Mac te kunnen werken, als Intel eruit geknikkerd wordt draait men dat zo weer terug.

  De enige die daar blij mee zouden zijn zijn de jongens in de kelder van IT. (En ik gun hen geluk maar ze zijn niet met zo veel)

 • Profielfoto
  MrMo

  Nou, dit hoop ik toch echt NIET! macOS op Intel hoort daar gewoon op te blijven, hooguit date ook mogelijk is om op Arm chips te draaien.

 • Profielfoto
  Nikita

  Nog niemand die aan iOS gerefereerd heeft? iOS is gebaseerd op OS X destijds (zei Steve Jobs bij de introductie van de iPhone: “iPhone runs Mac OS X!”).

  .

  Anywho; er is dus al een ARM tak van macOS in de vorm van iOS dus dat zal niet zo’n probleem zijn om dat te porten naar een Mac…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  We zullen het maar “vooruitgang” noemen. Maar dan wel een vooruitgang waarbij we eerst 3 stappen terug moeten (de ontwikkelaars moeten alles opnieuw schrijven en wij moeten het opnieuw kopen) en dan 4 stappen voorwaarts. De overstap van de IBM chip naar die van Intel was om precies de zelfde reden (warmte). En wat gebeurde er? Vlak na het verlaten van IBM kwam deze met een snellere chip die weliswaar nog steeds ‘veel’ warmte produceerde maar die niet meer in een Mac hoefde.

   

  Toen Wozniak in de jaren 70 de Apple II+ ontwierp vertelde hij Jobs dat deze een ventilator moest hebben. Jobs die toen ook al gefocust was op design wilde dat niet. Gevolg: de computer waar maar liefst 6 kaarten in konden kon de hitte niet aan en kon daardoor uitvallen. (Dit heb ik aan den lijve ondervonden). Tegenwoordig zitten er natuurlijk één of meerdere ventilators in maar ook zit de behuizing helemaal zo goed als dicht en moet alles zo dun mogelijk wat de warmte afvoer niet gemakkelijk maakt. Je kunt je dus afvragen of dit niet anders had gemoeten omdat chip fabrikanten het dan ook gemakkelijker zouden hebben. Apple is de enige die steeds overstapt naar een andere chipfabrikant, maar of dit nu een wapenfeit genoemd mag worden betwijfel ik ten sterkste. Windows b.v. gebruikt al vanaf het begin Intel, dus Windows gebruikers en ontwikkelaars lopen niet tegen dit soort problemen aan. (in ieder geval niet zo rigoureus.) Dus het kan wel, als je er maar voor zorgt dat je behuizing er voor gemaakt is. Ik heb dan ook liever een Mac die er iets minder ‘cool’ uit ziet maar die wel een plus 4GHz i9 8-core chip heeft/aan kan.

  Het is in mijn optiek nogal onbegrijpelijk dat Apple steeds meer ‘eigen’ technologieën wilt gebruiken die niet gebruikt worden door de belangrijkste concurrenten met de kans dat ze zich steeds verder distantiëren van de rest waardoor de kans bestaat dat een paar belangrijke ontwikkelaars gaan afhaken.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik hoop dat software bedrijven het nog de moeite vinden om te blijven inverteer in het MacOS platform, kon wel eens heel kaal worden op de Mac. Daar heeft Apple nu al last van. Ook bij de laatste update zijn er programma’s uitgevallen of dreigen uit te vallen waarbij ik de fabrikanten nog niet in beweging zie komen op dit op te lossen. Volgens mij heeft Apple hier jaren geleden ook last van gehad.

 • Profielfoto
  KR1275

  Met de ontwikkeling tot een geperfectioneerd Windows 10 en verder, alsmede perfect ontworpen software die op Windows net zo goed als op Apple MacOs werken, lijkt me het beter als Apple geen rare fratsen uithaalt.

  Ik ben echt blij dat Apple opgehouden is met eigen processoren en aansluitingen, want dat was een crime in de jaren 90.

  Intel chips en de ondersteuning daarvan was de perfecte upgrade van Apple hardware. Lekker zo laten. Oude i5’s en i7’s werken nog steeds perfect en soepel.

 • Profielfoto
  donut

  Als AI, Augmented en virtual reality een doel is zullen ze toch echt x86 chips moeten gebruiken- op Apple bestaat die wereld niet eens en op Windows is dat groot.

  En duidelijk  is dat pas het begin.

  Appel is goed in het uitvinden- ook van vierkante wielen…of ronde macPro’s;

  maar ook van iPhones natuurlijk.

  Vaak is het idee niet slecht maar 5 jaar te vroeg zoals bv Thunderbolt versie1.

  Eigen chips moeten een functie hebben; bv een zuinige 7nm processor  voor de macbook die alleen gebruikt zal worden voor email, dagelijkse ed…

 • Profielfoto
  MacSjon

  jorikcaljouw op 19 oktober 2018 14:01
  Weet je dat zeker? Ik kocht in 2006 m’n eerste MacBook Pro met Core2Duo, dat was de 2e MBP met Intel processor en ik kocht toen ook meteen een Parallels Desktop 1.0 licentie bij. Ik dacht niet dat er een eerdere vm-oplossing van Parallels voor Mac beschikbaar was. Het heette dan in ieder geval niet Parallels Desktop!

  Hoe het heet maakt ook niet uit maar er was toen ook virtualisatie software beschikbaar en dat werkte prima voor dat ene programmatje dat net niet beschikbaar was voor de Mac. Nu werkt het veel mooier dat je gewoon je windows programma’s draait op je mac desktop (althans zo lijkt dat). Daarnaast heeft veel software nu ook een versie voor MacOS of is er een alternatief beschikbaar. Bij mij draait Parallels als een jaar of twee niet meer mee.

  Voor mij zou het niet kunnen draaien van Windows in ieder geval geen reden zijn om geen nieuwe Mac te kopen;-)

 • Profielfoto
  Brims

  Euhhh….. word de Apple Computer door het elimineren van INTEL ook beter betaalbaar?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Nee, want de prijs van een Mac wordt niet bepaald door wat er in zit maar puur door de flinke marge, het design en het (nog steeds) elitaire imago. Als het alleen Intel was die een prijsdaling in de weg stond zouden Windows PC’s ook duurder zijn dan nu.