Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 oktober 2018
Leestijd: 2 minuten

Bye bye Intel? ‘Eerste Mac met Apple’s eigen ARM-chip in 2020’

Tijdens het Apple Event op 30 november 2018 worden een boel nieuwe Macs verwacht, maar het grootste Mac-nieuws volgt naar verluidt pas in 2020. Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo is Apple samen met een van zijn vaste leveranciers hard aan het werk om in 2020 de eerste Mac met een ARM-chip op de markt te brengen.

De analist heeft een uitstekende reputatie als het gaat om het voorspellen van Apple’s moves. Dat doet hij niet op basis van nattevingerwerk, maar op basis van bronnen binnen Apple’s leveranciersketen. Bij TSMC, een van Apple’s vaste chipbakkers, zouden de voorbereidingen voor een volgende serie ARM-chips die ook in de Mac werken al begonnen zijn.

ARM-chips in de Mac nu concreet?

In tegenstelling tot Intel-chips, worden Apple’s eigen chips voor de iPhone en iPad ieder jaar krachtiger en sneller. Intel heeft daarentegen grote moeite om betekenisvolle stappen te zetten. Het meest concrete voorbeeld is de nieuwste A12-chip van Apple. Die wordt op een 7 nanometer procedé gemaakt. Dat wil zeggen dat de transistors erg dicht op elkaar zitten. Daardoor produceert de chip minder warmte en kan meer kracht op een kleiner oppervlak geperst worden.

MacBook Pro
Klik/tap voor groter.

Intel zit daarentegen voorlopig vast op 14 nanometer en heeft grote moeite om de 10 nanometer te bereiken. De opvolger van de MacBook Air die binnenkort verwacht wordt, krijgt waarschijnlijk een chip uit eind 2017 (Intel Kaby Lake Refresh) om de simpele reden dat Intel niets beters beschikbaar heeft.

Intel verlaten zorgt voor uitdagingen

Het aan de kant zetten van Intel zal geen eenvoudig werkje zijn. Niet alleen moet macOS helemaal opnieuw geoptimaliseerd worden voor de ARM-chips, die een fundamenteel andere architectuur hebben dan de Intel-chips met een x86-architectuur, alle applicaties moeten ook opnieuw gecompileerd worden. De vraag is ook wat er met Thunderbolt gaat gebeuren, want Apple’s eigen chips ondersteunen momenteel alleen USB.

Of Apple in 2020 alle Macs met eigen chips uit wil rusten, is nog onduidelijk. Wij verwachten echter dat het -als de analist gelijk heeft- begint bij de 12-inch MacBook. Apple is op de achtergrond ook al een behoorlijke tijd met dit project bezig. In 2011 zette een Nederlandse stagiair van de TU Delft al de eerste stap. Hij schreef in opdracht van Apple een scriptie over het naar ARM ‘porten’ van macOS. Zijn scriptie staat nog steeds online.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Bye bye Intel? ‘Eerste Mac met Apple’s eigen ARM-chip in 2020’
Sluiten