iMac Pro en MacBook Pro minder makkelijk te repareren door T2 chip

Door: Night - 23 reacties

Vanwege de geavanceerde beveiliging door de Apple T2 chip in de iMac Pro en de MacBook Pro kunnen bepaalde reparaties alleen nog maar gedaan worden door Apple zelf. De computers moeten namelijk eerst gecontroleerd worden door de Apple diagnostics suite voordat reparaties afgesloten kunnen worden.

Dat blijkt uit interne informatie van Apple, die de site MacRumors in handen kreeg. Hierdoor is het in een aantal gevallen uitgesloten deze apparaten door andere reparatiebedrijven, die veelal een lagere rekening presenteren, te laten maken.

Specifieke reparaties kunnen alleen door Apple worden uitgevoerd

Vanwege de T2 chip kunnen de bepaalde reparaties alleen uitgevoerd worden door Apple. Bij de MacBook Pro gaat dit om reparaties aan het display, het moederbord, Touch ID en de top case, inclusief toetsenbord, batterij, trackpad en speakers. Bij de iMac Pro geldt dit alleen voor reparaties aan het moederbord en het Flash geheugen.

iMac Pro - MacBook Pro
Bepaalde reparaties aan de iMac Pro en MacBook Pro kunnen niet door derden uitgevoerd worden (klik/tap voor groter) (Afbeelding: Apple)

Als er door derden reparaties worden uitgevoerd aan een van deze onderdelen, kan Apple Diagnostics niet worden uitgevoerd. Deze software-suite maakt onderdeel uit van de Apple Service Toolkit en is voorbehouden aan Apple Certified Repair Centers. Dat heeft tot gevolg dat een reparatie niet volledig kan worden afgesloten. Hierdoor blijf je met een niet functionerend systeem zitten, ondanks dat het euvel gerepareerd is.

En als een MacBook Pro of iMac Pro ‘vintage’ wordt?

Als de MacBook Pro en iMac Pro niet langer in aanmerking komen voor hardware-ondersteuning door Apple, ontstaat er een probleem. Apple zal de machine niet meer maken en reparaties door derden zijn waarschijnlijk onmogelijk. Dat zou dan als een geforceerde upgrade verplichting kunnen aanvoelen.

Navraag bij Apple leert dat de T2 chip deze procedure noodzakelijk maakt. De chip omvat namelijk verschillende componenten die vroeger apart verwerkt werden. Hieronder vallen onder meer de System Management Controller, de video processor, de audio controller en de SSD controller.

De T2 chip wordt echter vooral gekenmerkt door de Secure Enclave co-processor, verantwoordelijk voor het veilig opstarten, versleutelde opslag en de Touch ID authenticatie. Dat laatste zorgt ervoor dat reparatie aan deze onderdelen verplicht door de Apple diagnostics suite moeten worden getest. De chip wordt dan vermoedelijk gereset of ontvangt een bepaalde goedkeurings-instructie vanuit de test-suite.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Het ziet er naar uit dat Apple steeds meer een meedogenloze geldmachine wordt. ?

  Een spijtige zaak voor de kopers van die peperdure toestellen. Vroeger was het anders (en beter).

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Mac Hammer Fan op 5 oktober 2018 21:44
  Het ziet er naar uit dat Apple steeds meer een meedogenloze geldmachine wordt. ?

  Een spijtige zaak voor de kopers van die peperdure toestellen. Vroeger was het anders (en beter).

  Je meent het? Begint een beetje erg afgezaagd te worden dit soort comments.

  “De T2 chip wordt echter vooral gekenmerkt door de Secure Enclave co-processor, verantwoordelijk voor het veilig opstarten, versleutelde opslag en de Touch ID authenticatie”

  Liever dit dan mogelijk gepruts door een goedkoop obscuur repair bedrijfje met alle gevolgen van dien. Want op wie gaan we dan zeiken als het daar mis gaat?

 • Profielfoto
  ¿`„

  Lekker duurzaam Apple;)

 • Profielfoto
  wensink

  Hoe lang worden Macs meestal ondersteund?

 • Profielfoto
  fixar

  wensink op 5 oktober 2018 22:39
  Hoe lang worden Macs meestal ondersteund?

  5 jaar

   

 • Profielfoto
  ¿`„

  wensink op 5 oktober 2018 22:39
  Hoe lang worden Macs meestal ondersteund?

  Vijf jaar telefonische ondersteuning als je het nodig bent en onderdelen houd Apple vijf jaar op de plank voor reparaties.

  1 jaar garantie en in Nederland heb je daarna een uitgebreid consumentenrecht.

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Weer een druppel die de emmer doet overlopen…

  Ik heb er al regelmatig overwogen -en nu weer- dat m’n volgende computer er één wordt met Elemetary OS; Een linux distro die als twee druppels water op Mac Os lijkt.

   

 • Profielfoto
  Kameleman

  Witte Haai op 5 oktober 2018 23:26
  Weer een druppel die de emmer doet overlopen…

  Ik heb er al regelmatig overwogen -en nu weer- dat m’n volgende computer er één wordt met Elemetary OS; Een linux distro die als twee druppels water op Mac Os lijkt.

   

  Heel juist gezegd: lijkt…

 • Profielfoto
  Nikita

  Ruwepit op 5 oktober 2018 21:53

  Liever dit dan mogelijk gepruts door een goedkoop obscuur repair bedrijfje met alle gevolgen van dien. Want op wie gaan we dan zeiken als het daar mis gaat?

  En ondertussen kan je dus niet eens je opslag (SSD) upgraden zonder dat de T2 chip gaat lopen piepen. Terwijl dat toch echt een basis ding is in mijn opinie. Of zit de SSD tegenwoordig ook niet al vast gesoldeerd op het mainboard…?
  .
  De grootste reden voor mij om nog te blijven hangen op een non-retina 2012 model hoor, dit soort dingen. En met mij steeds meer mensen die niet upgraden vanwege al dit soort dingen (toetsenbord gezeik en delaminerende beeldschermcoatings daargelaten). Het is alsof Apple niet wil dat je het apparaat in eigendom hebt, maar als het ware huurt.
  .
  Het is zo simpel: een reparatie bij Apple kost buiten garantie vaak het dubbele van elders. En elders zijn gewoon ook prima capabele mensen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ruwepit op 5 oktober 2018 21:53
  Je meent het? Begint een beetje erg afgezaagd te worden dit soort comments.

  “De T2 chip wordt echter vooral gekenmerkt door de Secure Enclave co-processor, verantwoordelijk voor het veilig opstarten, versleutelde opslag en de Touch ID authenticatie”

  Liever dit dan mogelijk gepruts door een goedkoop obscuur repair bedrijfje met alle gevolgen van dien. Want op wie gaan we dan zeiken als het daar mis gaat?

  Liever je portemonnee leeg kloppen als er een geheugenmodule of harddisk gewisseld moet worden? Ik betaal graag voor een mooie machine, maar ik vind het erg gebruiksonvriendelijk wanneer ik steeds (dure) hulp in moet schakelen voor een simpele “scheet” die ik vroeger op mijn iMac zelf kon doen (ventilator schoonmaken, HD wisselen, dat soort zaken).

  En dit is inderdaad een tendens: niet alleen de iMac’s en laptops vertonen deze neurotische drang naar kleiner, meer naadloos (en dus bijna niet meer te repareren), ook de telefoons en iPad’s hebben dit probleem gemiddeld meer dan bij andere merken.

  Ik heb dus nu een iMac van ongeveer 6 jaar oud met een brommende ventilator, waarschijnlijk gewoon aangekoekt vuil wat je bij een oude iMac binnen een half uurtje zelf op kon lossen. Nu moet je met een plamuurmes en lijm aan de slag…

 • Profielfoto
  Gnuus

  Ik had een iMac uit 2011 van €2400,- die een ‘foute’ videokaart had, die in 2015 (gratis) is hersteld. In 2018 hield hij er echter voorgoed mee op en kon niet meer gerepareerd worden. Onderdelen zijn er niet meer, de machine is Vintage…..

  Als Macfan vanaf de G3, ben ik nu voorgoed afgehaakt…..

 • Profielfoto
  kasuja

  Hoe belangrijk is het nog vandaag de dag. Je gaat het toch niet zelf repareren. Laat dat lekker door de APR of Apple zelf oplossen. Die snijden zichzelf in de vingers met moeilijker te repareren hardware.

  ZO hebben ze alleen zichzelf er mee.

  En zolang je producten het blijven doen heb je geen last van de moeilijk repareerbaarheid.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Een 7 jaar oude oven, afwasmachine, wasmachine, tosti-ijzer, tv, of wat dan ook krijg je ook niet meer gerepareerd, alleen vervangen. Ik heb niet veel met dat “dit is de druppel” gemier. Die T2 chip is nodig om de veiligheid van je hardware te garanderen. Als dat ding door derden te manipuleren valt, heb je er niks aan. Ook als die derde Amac, of ‘de iPhone-dokter’ heet.

  Je kunt Apple wel scherp houden op redelijke omgang met hun monopolie.  Zolang de prijzen redelijk blijven zie ik geen probleem. Wat “redelijk” is kunnen we vast van mening over verschillen

 • Profielfoto
  dennissch

  Witte Haai op 5 oktober 2018 23:26
  Weer een druppel die de emmer doet overlopen…

  Ik heb er al regelmatig overwogen -en nu weer- dat m’n volgende computer er één wordt met Elemetary OS; Een linux distro die als twee druppels water op Mac Os lijkt.

   

  Als je dan toch Linux overweegt zou ik als ik jou was gaan voor de bekendere distro’s. Betere community en naar mijn beleving ook stabieler dan distro’s als Elementary OS. Linux Mint is een complete veelgebruikte distro. Ubuntu ook. (3D) Al zou ik dan zelf eerder gaan voor Xubuntu (2D) omdat daar minder toeters en bellen aanzitten, maar je dan wel gewoon ongeveer of helemaal dezelfde functies hebt als Ubuntu.

 • Profielfoto
  donut

  Ben zeer tevreden met mijn hackintosh…

  gebouwd op mijn wensen

  geen t2

  uitbreidbaar- alles vervangbaar

 • Profielfoto
  Nikita

  Voor een desktop is een Hackintosh een prima oplossing, maar op notebook vlak helaas een stuk ingewikkelder…

  kasuja op 6 oktober 2018 14:09
  Hoe belangrijk is het nog vandaag de dag. Je gaat het toch niet zelf repareren. Laat dat lekker door de APR of Apple zelf oplossen. Die snijden zichzelf in de vingers met moeilijker te repareren hardware.

  ZO hebben ze alleen zichzelf er mee.

  En zolang je producten het blijven doen heb je geen last van de moeilijk repareerbaarheid.

  Zolang je reparatie onder garantie valt inderdaad geen probleem, maar zodra er iets niet meer binnen de garantie valt qua reparatie (of upgrade) dan ben je dus wel de sjaak.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Alexander Henket op 6 oktober 2018 17:35
  Een 7 jaar oude oven, afwasmachine, wasmachine, tosti-ijzer, tv, of wat dan ook krijg je ook niet meer gerepareerd, alleen vervangen. Ik heb niet veel met dat “dit is de druppel” gemier.

  Oh wat vergis je je hier. Om te beginnen krijg je ze wel gerepareerd, en je kunt ze zelfs zelf repareren als je wilt. Je vergelijking zou betekenen dat als je in je 7 jaar oude afwasmachine zelf een wieltje hebt vervangen aan het vaat-rek, dat je afwasmachine niets meer doet. Je bedoelt waarschijnlijk dat mensen met twee maten meten en het éne product gemakkelijker vervangen dan het andere. Het is om meerdere redenen een afkeurenswaardig beleid van Apple. Het is belachelijk dat je niet eenvoudig bijv. een SSD zou kunnen laten upgraden (voor een aannemelijk bedrag). Iedereen weet dat de ontwikkelingen (prijs / opslag) sneller gaan dan de veroudering van je device, en dat je dus, terwijl het device zelf nog niet versleten is, best een upgrade van een SSD kunt gebruiken. Ik heb in 2011 een MBP met 128GB SSD gekocht, die is later vervangen door een Samsung 256GB SSD en inmiddels zou een 512GB SSD wel passend zijn. Los van de vraag of dat straks überhaupt nog kan (met al die op het moederbord gesoldeerde SSD’s), is het schandalig dat Apple hier haar eigen hoofdprijs beleid voor vraagt.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Interessant artikel in dit kader:  https://ifixit.org/blog/11673/

  Non-swappable parts would mean that large parts of the world will find themselves with unusable Macs, and no means for repair. Add to that a somewhat fragile keyboard on the 2018 MacBook Pro, and the situation becomes even more dire. This is a ridiculous idea, especially from a company that claims to care about professionals and the environment. Damaged devices with a T2 chip could become expensive paperweights (or just trash) as soon as they reach vintage status.

  Why is Apple targeting Macs with the T2 chip?

  Apple seems to be following the footsteps of John Deere and most automakers: you exchange money for a product, but you can’t actually do anything to that product yourself—sounds more like renting than ownership to us. Apple’s becoming another overbearing parent that can’t quite bring itself to let its children—err, customers—take full ownership of their devices. Except in this case parental love isn’t Apple’s motivating force—it’s profit.

  Luckily, we can do something about this. The auto world already has a right to repair act requiring that automakers provide independent mechanics with the means to do any repairs that a dealer can. You shouldn’t have to wait until Apple deigns to push a fix, you shouldn’t let Apple remotely detonate your device. You need real repairs, and electronics right to repair laws can help. Mac repair may not be dead yet, but it’s certainly not safe—Apple has made that much painfully obvious.

  En zo is het maar net! (N.B. het vet is van mij).

  Mijn computer hoeft niet beschermd te worden tegen hacks van Russen c.s., of voor mij onnodige beveiligingen ingebouwd krijgen of dat Apple uitmaakt hoe lang ik mag werken met mijn apparaat.

  Dat @Shmoo het belachelijk vindt dat ik nog werk met een iMac van mid 2010, mag hij weten.

  Als Apple zich daar maar niet mee gaan bemoeien.

 • Profielfoto
  defores

  Apple dictatuur en zo drijven ze kosten voor de klanten omhoog.

  Het is toch te zot voor woorden dat ze het zo moeilijk maken om geheugen en harde schijf te vervangen voor een ssd. Dit gaat werkelijk nergens meer over.

  Apple mag wel eens goed achter hun oren gaan krabben voor wie ze producten ontwikkelen voor hunzelf of voor hun klanten.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Zo te zien alleen voor de winst (voorzover dat duurt en niet iedereen gillend ergens anders heen gaat).

 • Profielfoto
  dennissch

  Er zal vast wel een kern van waarheid inzitten. Apple streeft naar een zo veilig mogelijk systeem. Helaas is het nadelig voor de consument als die wat aan zijn machine wil veranderen of vervangen. En dat komt Apple niet slecht uit want dan kopen mensen een nieuwe.

  En zo hou je de wegwerpmaatschappij in stand. En het riedeltje dat Macs langer meegaan dan Windows computers is imo ook achterhaald. Ten eerste kun je een Windows computer (laptops is al wat lastiger) makkelijker repareren en upgraden (wel afhankelijk of je een merkpc hebt of zelfbouw) en ten tweede draait Windows 10 in mijn beleving prima op oude systemen. Bij mijn broer staat een Core2duo e8500 met 4 GB ram en een SSD en een los cheap-ass gpu’tje en dat dring draait als de brandweer voor wat hij er mee doet.

  Het ding is dat de mensen die verknocht zijn aan een Mac misschien niet altijd persé aan de mac zelf verknocht zijn, maar wel aan Mac OS. En ja dan kom je toch bij een Mac uit. Hackintosh is niet legaal en is veel gedoe.

 • Profielfoto
  defores

  Linux is ook prima, als apple zijn klanten kwijt dan gaan we wel weg

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  dit zal waarschijnlijk diefstallen kunnen gaan voorkomen & privacy ten goede komen, en wat apple nu doet, doen anderen al jaren: onlangs namelijk nog een circa 4 jaar oude Lenovo laptop getracht te voorzien van voordelige een oem-accu, (gekocht bij 123accu) maar die werd vanuit de “bios” al herkend als zijnde niet origineel, dus kon niet opgeladen worden….

  uiteindelijk dus toch maar paar tientjes bijbetaald voor een zg. originele Lenovo accu (ook bij dezelfde 123toko vandaan) dus…