Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 oktober 2018
Leestijd: 2 minuten

Zoom zonder kwaliteitsverlies: de slimme truc van Google

Steeds meer smartphones zoals de iPhone worden voorzien van een tweede camera. Deze telelens kan dan dienen om optisch te zoomen. Zo kun je op je smartphone ook tot 2x inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Toch is een tweede camera niet altijd nodig, want Google heeft op zijn nieuwe Pixel 3 smartphone een slimme truc genaamd Super Res Zoom.

Dit is een vrij nieuwe technologie die Google uitgebreid beschrijft in een blogpost. De camera maakt simpel gezegd slim gebruik van de trillingen van je hand die ontstaan bij het maken van een foto. Als de camera op een statief is gemonteerd, beweegt de lens uit zichzelf een beetje.

Super Res Zoom

Bij het maken van een foto, maakt de Google Pixel 3 eigenlijk snel meerdere foto’s achter elkaar. Door de kleine trillingen van je hand wordt een object vanuit steeds een andere hoek vastgelegd. Zo is er meer informatie om mee te werken. Bij het inzoomen voert Google de beeldresolutie kunstmatig op (zoals bij een gewone digitale zoom) en gebruikt daarna de verschillende opnamen vanuit iets andere hoek om de details te herstellen.

Google Super Res Zoom
Klik/tap voor groter.

Elke pixel wordt door een algoritme op basis van de verschillende afbeeldingen die een net iets andere hoek hebben opnieuw berekend. Zo ontstaat ook bij inzoomen meer detail. Volgens Google is de kwaliteit op 2 of 3x daardoor vergelijkbaar met een optische zoom. Zelfs met slechts één camera.

Google Super Res Zoom vergelijking
Links: 7x zoom op een Google Pixel 2. Rechts: zelfde afbeeldingen met 7x zoom en Super Res Zoom op Pixel 3 – Klik/tap voor groter.

Ook voor iPhone nieuwe mogelijkheden

Vanzelfsprekend blijft deze techniek nog enigszins beperkt. Zo is het met een tweede sensor nog steeds sneller om te zoomen en is het creëren van een 3D-scène, zoals voor ARKit, gemakkelijker met een tweede sensor. We kunnen echter niet wachten tot Apple een optische zoom met een vergelijkbare techniek combineert. Dan is de zoom tot 2x sowieso scherp door de tweede camera en kun je zonder al te veel kwaliteitsverlies naar 4x inzoomen te gaan. Iet s voor volgend jaar? Dit jaar heeft de iPhone namelijk ook al behoorlijk wat camera-vernieuwingen. (Zie ook → Camera iPhone Xs bevat meer vernieuwingen dan gedacht)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zoom zonder kwaliteitsverlies: de slimme truc van Google
Sluiten