Zoom zonder kwaliteitsverlies: de slimme truc van Google

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Steeds meer smartphones zoals de iPhone worden voorzien van een tweede camera. Deze telelens kan dan dienen om optisch te zoomen. Zo kun je op je smartphone ook tot 2x inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Toch is een tweede camera niet altijd nodig, want Google heeft op zijn nieuwe Pixel 3 smartphone een slimme truc genaamd Super Res Zoom.

Dit is een vrij nieuwe technologie die Google uitgebreid beschrijft in een blogpost. De camera maakt simpel gezegd slim gebruik van de trillingen van je hand die ontstaan bij het maken van een foto. Als de camera op een statief is gemonteerd, beweegt de lens uit zichzelf een beetje.

Super Res Zoom

Bij het maken van een foto, maakt de Google Pixel 3 eigenlijk snel meerdere foto’s achter elkaar. Door de kleine trillingen van je hand wordt een object vanuit steeds een andere hoek vastgelegd. Zo is er meer informatie om mee te werken. Bij het inzoomen voert Google de beeldresolutie kunstmatig op (zoals bij een gewone digitale zoom) en gebruikt daarna de verschillende opnamen vanuit iets andere hoek om de details te herstellen.

Google Super Res Zoom
Klik/tap voor groter.

Elke pixel wordt door een algoritme op basis van de verschillende afbeeldingen die een net iets andere hoek hebben opnieuw berekend. Zo ontstaat ook bij inzoomen meer detail. Volgens Google is de kwaliteit op 2 of 3x daardoor vergelijkbaar met een optische zoom. Zelfs met slechts één camera.

Google Super Res Zoom vergelijking
Links: 7x zoom op een Google Pixel 2. Rechts: zelfde afbeeldingen met 7x zoom en Super Res Zoom op Pixel 3 – Klik/tap voor groter.

Ook voor iPhone nieuwe mogelijkheden

Vanzelfsprekend blijft deze techniek nog enigszins beperkt. Zo is het met een tweede sensor nog steeds sneller om te zoomen en is het creëren van een 3D-scène, zoals voor ARKit, gemakkelijker met een tweede sensor. We kunnen echter niet wachten tot Apple een optische zoom met een vergelijkbare techniek combineert. Dan is de zoom tot 2x sowieso scherp door de tweede camera en kun je zonder al te veel kwaliteitsverlies naar 4x inzoomen te gaan. Iet s voor volgend jaar? Dit jaar heeft de iPhone namelijk ook al behoorlijk wat camera-vernieuwingen. (Zie ook → Camera iPhone Xs bevat meer vernieuwingen dan gedacht)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Airheart

  Ik vindt de rechter foto ook nog vrij vaag.

 • Profielfoto
  Patrick

  Waarom al dit nieuws van Google? Ik lees steeds meer artikelen over Google devices op dit site. Is dit een stille aanklacht tegen Apple over de weinigen vernieuwingen waarmee zij jaarlijks komen? Het valt op!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Airheart op 18 oktober 2018 15:15
  Ik vindt de rechter foto ook nog vrij vaag.

  Rechts bevat vooral heel veel minder ruis. Waardoor de gehele foto absoluut een stuk beter is.

 • Profielfoto
  bassbug

  Leuke vinding.

  Blijft natuurlijk een lapmiddel voor een echte zoomlens

 • Profielfoto
  Petje

  Is dezelfde methode van pixel vermenigvuldiging die je in photoshop kunt toepassen, waarbij tussenliggende pixels berekend worden.

  Soms gaat dit goed en soms is het rampzalig.

  Alleen een echte zoomlens geeft een zuiver resultaat.

  Dit verhaal lijkt wel een beetje op die nachtfoto die bij de pixel 3 gewoon dag wordt, tja zo kan ik het ook.

 • Profielfoto
  bassbug

  Petje op 18 oktober 2018 16:22
  Is dezelfde methode van pixel vermenigvuldiging die je in photoshop kunt toepassen, waarbij tussenliggende pixels berekend worden.

  Soms gaat dit goed en soms is het rampzalig.

  Alleen een echte zoomlens geeft een zuiver resultaat.

  Dit verhaal lijkt wel een beetje op die nachtfoto die bij de pixel 3 gewoon dag wordt, tja zo kan ik het ook.

  Gevalletje window dressing?:D

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik weet niet hoelang je nog van een “goede camera” in een telefoon kunt spreken als zo ongeveer alles software is.

  Deze vakantie een DSLR meegenomen die ik 8 jaar geleden heb gekocht voor €400. Maakt nog stééds betere foto’s dan een gloednieuwe telefoon van €1000 met dit soort poespas er op.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Mijn draaitelefoon van 30 jaar oud kostte me 200 gulden en belt nog steeds fijner dan een gloednieuwe telefoon van 1000 euro met al die poespas erop. Vooral als je gebeld wordt is hij magistraal: oppakken en direct praten.

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  Er zit inderdaad minder ruis op de rechter foto. Maar… een zoomlens doet meer dan het beeld dichterbij halen: je krijgt een totaal ander perspectief, bij een groothoekfoto van een gezicht bijvoorbeeld heb je een smal gezicht, langere neus, je hebt en grotere scherptediepte  en er staat meer op de achtergrond. Met een telelens heb je een breder gezicht, de neus wordt iets korter, je hebt minder scherptediepte en er staat minder achtergrond op de foto. Nadeel van een reflex is dat je hem niet altijd bij je hebt, het omslachtiger werkt en hij (zeker Nikon) veel meer weegt dan dat alleskunnertje in je broekzak.

 • Profielfoto
  Frans

  Petje op 18 oktober 2018 16:22
  Is dezelfde methode van pixel vermenigvuldiging die je in photoshop kunt toepassen, waarbij tussenliggende pixels berekend worden.

  Soms gaat dit goed en soms is het rampzalig.

  Alleen een echte zoomlens geeft een zuiver resultaat.

  Dit verhaal lijkt wel een beetje op die nachtfoto die bij de pixel 3 gewoon dag wordt, tja zo kan ik het ook.

  Sorry, het is niet als Photoshop, het is een fundamenteel andere techniek, vergelijkbaar met wat Olympus doet met haar sensor-shift techniek. Er worden meerdere opnamen snel achter elkaar genomen waarbij de sensor steeds een pixel verschoven wordt. Een stapje naar rechts, dan naar beneden, naar links en weer omhoog. Op die manier wordt het Bayer-patroon bij wijze van spreken ‘over de beeldelementen verschoven’. Door de 4 (of meer) opnamen over elkaar te leggen krijgt iedere pixel alle kleurinfomatie en hoeven er geen tussenliggende pixels berekend te worden. Er wordt als het ware een Foveon-sensor gesimuleerd.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  bassbug op 18 oktober 2018 16:04
  Leuke vinding.

  Blijft natuurlijk een lapmiddel voor een echte zoomlens

  ? ga jij toch lekker met een zoomlens op je telefoon lopen! ?

  Neem aan dat je ook een full frame hebt. Een crop sensor is natuurlijk maar een lapmiddel voor een full frame.

 • Profielfoto
  displaynaam

  xaddict op 18 oktober 2018 17:26
  Ik weet niet hoelang je nog van een “goede camera” in een telefoon kunt spreken als zo ongeveer alles software is.

  Deze vakantie een DSLR meegenomen die ik 8 jaar geleden heb gekocht voor €400. Maakt nog stééds betere foto’s dan een gloednieuwe telefoon van €1000 met dit soort poespas er op.

  Die telefoon maakt nog altijd betere foto’s dan jij ooit hebt kunnen bellen met je 8 jaar oude DSLR.

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  Mc Fountain op 18 oktober 2018 20:48
  Maar… een zoomlens doet meer dan het beeld dichterbij halen: je krijgt een totaal ander perspectief, bij een groothoekfoto van een gezicht bijvoorbeeld heb je een smal gezicht, langere neus, je hebt en grotere scherptediepte  en er staat meer op de achtergrond. Met een telelens heb je een breder gezicht, de neus wordt iets korter, je hebt minder scherptediepte en er staat minder achtergrond op de foto.

  Dat ligt m.i. genuanceerder. Brandpuntsafstand, lensopening en sensorgrootte bepalen de perspectiefweergave en de scherptediepte. Maar als je een uitsnede maakt van een groothoekfoto krijg je volgens mij hetzelfde perspectief als bij een bijpassende brandpuntsverandering.

 • Profielfoto
  mark-a-mac

  Wat de grote beperking is bij deze technieken is dat ze het alleen doen bij stilstaande onderwerpen. Helaas beweegt vrijwel alles, ook mensen die stil zitten voor de foto. En dan doet zó interpoleren waarschijnlijk meer fout dan goed. Wel creatief maar niet natuurgetrouw.