Raymon Mens
Raymon Mens App Store 1 oktober 2018
Leestijd: 2 minuten

Google Maps gaat locatie tram, trein en bus realtime tonen

Moet je rennen om je trein, tram of bus te halen? Google Maps kan je straks het antwoord geven. De app gaat namelijk realtime informatie over de locatie van treinen, trams en bussen in een aantal Nederlandse steden tonen. Het gaat om Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

De informatie komt in een nieuw tabblad dat ‘Forenzen’ heet. Je ziet dan precies waar je bus, trein of tram is en of het zin heeft om een sprintje te trekken, of dat er vertraging is. De functie wordt wereldwijd uitgerold, maar in Nederland wordt gestart met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. België moet wachten.

Meldingen vertragingen in Google Maps

Hoewel in de Amerikaanse aankondiging alleen over een trein en bus gesproken wordt, laat Google Nederland aan OMT weten dat ook de trams op de kaart komen te staan. De metro wordt voorlopig niet realtime in kaart gebracht Of deze vorm van openbaar vervoer nog toegevoegd wordt, is vooralsnog onduidelijk. Wel duidelijk is dat er meldingen over oponthoud naar de app komen. Zo kun je zien of je nog een blokje om kunt lopen, of juist flink moet haasten. Deze functie komt in eerste instantie alleen naar Android en later pas naar iOS.

google maps realtime bussen en treinen
Klik/tap voor groter.

Google Maps gaat ook alternatieve routes aanbevelen als er vertraging op een lijn ontstaat. Bovendien komt er ondersteuning voor hybride routes die het openbaar vervoer en de auto combineren. Bijvoorbeeld een deel met de auto en een deel met de trein, als dat sneller of efficiënter is.

CarPlay en Apple Music

De kaarten-app van Google krijgt de laatste tijd veel vernieuwingen die Apple-gebruikers kunnen waarderen. Zo werd onlangs ondersteuning voor CarPlay toegevoegd, waardoor de accurate kaarten van Google nu ook op het dashboard bruikbaar zijn. Google Maps krijgt ten slotte nog een extraatje, want de app krijgt integratie met Apple Music en Spotify. Zo kun je straks tijdens het navigeren je muziek in hetzelfde scherm bedienen. De uitrol van de nieuwe functies begint deze week, dus het kan even duren voordat ze in je app verschijnen. (Zie ook → Google Maps nu op je dashboard dankzij CarPlay)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Maps gaat locatie tram, trein en bus realtime tonen
Sluiten