Google Maps gaat locatie tram, trein en bus realtime tonen

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Moet je rennen om je trein, tram of bus te halen? Google Maps kan je straks het antwoord geven. De app gaat namelijk realtime informatie over de locatie van treinen, trams en bussen in een aantal Nederlandse steden tonen. Het gaat om Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

De informatie komt in een nieuw tabblad dat ‘Forenzen’ heet. Je ziet dan precies waar je bus, trein of tram is en of het zin heeft om een sprintje te trekken, of dat er vertraging is. De functie wordt wereldwijd uitgerold, maar in Nederland wordt gestart met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. België moet wachten.

Meldingen vertragingen in Google Maps

Hoewel in de Amerikaanse aankondiging alleen over een trein en bus gesproken wordt, laat Google Nederland aan OMT weten dat ook de trams op de kaart komen te staan. De metro wordt voorlopig niet realtime in kaart gebracht Of deze vorm van openbaar vervoer nog toegevoegd wordt, is vooralsnog onduidelijk. Wel duidelijk is dat er meldingen over oponthoud naar de app komen. Zo kun je zien of je nog een blokje om kunt lopen, of juist flink moet haasten. Deze functie komt in eerste instantie alleen naar Android en later pas naar iOS.

google maps realtime bussen en treinen
Klik/tap voor groter.

Google Maps gaat ook alternatieve routes aanbevelen als er vertraging op een lijn ontstaat. Bovendien komt er ondersteuning voor hybride routes die het openbaar vervoer en de auto combineren. Bijvoorbeeld een deel met de auto en een deel met de trein, als dat sneller of efficiënter is.

CarPlay en Apple Music

De kaarten-app van Google krijgt de laatste tijd veel vernieuwingen die Apple-gebruikers kunnen waarderen. Zo werd onlangs ondersteuning voor CarPlay toegevoegd, waardoor de accurate kaarten van Google nu ook op het dashboard bruikbaar zijn. Google Maps krijgt ten slotte nog een extraatje, want de app krijgt integratie met Apple Music en Spotify. Zo kun je straks tijdens het navigeren je muziek in hetzelfde scherm bedienen. De uitrol van de nieuwe functies begint deze week, dus het kan even duren voordat ze in je app verschijnen. (Zie ook → Google Maps nu op je dashboard dankzij CarPlay)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Tsjonge wat moet je toch een volhouder zijn om geen functies van Google te gebruiken. Ik zou willen dat Apple zo hard werkt om dingen in Nederland te laten werken in plaats van America first and potentially only

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Mooie functie. Realtime informatie is inderdaad de volgende stap. Maar ook Apple maakt werk van betere kaarten. Ikzelf heb geen moeite om Google links te laten liggen.

 • Profielfoto
  la1974

  Dit is toch niet nieuw? Dit kan al jaren in andere apps. OV info is een voorbeeld.

 • Profielfoto
  sunapple

  Alexander Henket op 1 oktober 2018 15:25
  Tsjonge wat moet je toch een volhouder zijn om geen functies van Google te gebruiken. Ik zou willen dat Apple zo hard werkt om dingen in Nederland te laten werken in plaats van America first and potentially only

  Google is volgens mij vaker schuldig aan ‘America first’. Vergelijk eens store.google.com tussen Nederland en USA…

   

  Maar he, wat maakt het ook uit. In ieder geval een mooie functie wat in het artikel staat. Op bekende stukjes red ik het wel met de info bij de bushaltes, maar in onbekende plaatsen krijg je zo wel de beste route. Goed, nou heb ik geen mobiele data dus heb ik er toch geen zak aan, maar het gaat om het idee.

 • Profielfoto
  KR1275

  De NS app doet dat ook, en die geeft bovendien aan hoe lang de trein is. Dan weet je precies waar je op het perron kunt wachten.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Alexander Henket op 1 oktober 2018 15:25
  Tsjonge wat moet je toch een volhouder zijn om geen functies van Google te gebruiken. Ik zou willen dat Apple zo hard werkt om dingen in Nederland te laten werken in plaats van America first and potentially only

  Dit. Apple doet erg weinig z’n best inderdaad

  KR1275 op 1 oktober 2018 18:34
  De NS app doet dat ook, en die geeft bovendien aan hoe lang de trein is. Dan weet je precies waar je op het perron kunt wachten.

  Niet helemaal, dat is niet real time maar volgens dienstregeling. Soms staan er treinen op die bijvoorbeeld of veel te laat zijn of niet rijden. Heel vaag.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Wanneer komt de app voor de watch terug???

  Over de NS: niet iedereen weet hoe je kan zien waar een trein met lengte 6 op een perron stopt…