Raymon Mens
Raymon Mens App Store 22 oktober 2018
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome ondersteunt nu picture-in-picture voor video

Met de komst van versie 70 ondersteunt Google Chrome nu ook picture-in-picture (of in goed Nederlands: scherm-in-scherm). Als je nu een video kijkt in de browser, kun je deze in een klein venster, dat in de hoek zweeft, verder bekijken. Ondertussen kun je dan gewoon doorgaan met surfen en andere tabbladen openen.

De functie was eerder al in een bèta van Chrome aanwezig, maar moest toen nog met de hand worden aangezet. Nu staat deze voor alle gebruikers automatisch aan. Sites moeten ondersteuning voor picture-in-picture overigens wel inbouwen, maar er is ook een extensie die het voor alle sites aanzet.

Picture in picture in Google Chrome gebruiken

Je kunt picture-in-picture (PiP) op drie manieren activeren. Op een trackpad dubbelklik je met twee vingers tegelijk op de video. Mensen met een muis kunnen gewoon met de rechtermuisknop op de video klikken. Omdat sommige websites, zoals YouTube een eigen functie hebben bij een rechtermuisklik, is er nog een derde optie. Je moet dan twee keer op de video klikken om het Chrome menu naar voren te brengen. Hierin kun je dan kiezen voor Picture-in-Picture, zoals je in de onderstaande afbeelding ziet.

Chrome picture in picture
Klik/tap voor groter.

De video in het browservenster zal dan zwart worden en in een apart venster worden getoond. Deze kan je vergroten en verkleinen en naar een andere plaats op je scherm slepen. Ondertussen kan je gewoon verdergaan met browsen in een andere tab of venster. De tab waaruit de video wordt afgespeeld is makkelijk te herkennen het kleine blauwe PiP icoontje.

Chrome PiP icoon
Klik/tap voor groter.

Voorlopig alleen op de desktop

De functie werkt voorlopig alleen in Chrome op Mac en Windows. Aan ondersteuning voor Android wordt nog gewerkt. In Chrome voor iOS zal de functie nooit te vinden zijn, want dat is door Apple’s beperkingen slechts een schil om Safari. Over Safari gesproken: op de Mac heeft Apple’s browser een soortgelijke functie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Chrome ondersteunt nu picture-in-picture voor video
Sluiten