Advertorial
Advertorial Gesponsord 16 oktober 2018

Galaxy Note 9: de camera waar iPhone-gebruikers jaloers op zijn

Ieder jaar vechten smartphone-fabrikanten om de titel “beste smartphone-camera”. Het is al lang geen race om megapixels meer, maar gaat om technische slimmigheden en toepassingen die je foto’s en video’s echt indrukwekkend en beter maken. iPhone-gebruikers kunnen jaloers zijn op deze drie functies van de Samsung Galaxy S9 en Note 9.

Super Slow-mo voor een ultiem wow-effect

Met een iPhone kun je slow-motionbeelden opnemen met maximaal 240 frames per seconde. Dat klinkt indrukwekkend, maar Samsung troeft Apple met gemak af. Met Super Slow-mo neem je met maar liefst 960 frames per seconde op. Bewegingen worden zo enorm uitvergroot. Dat laat je de wereld vastleggen op een manier die met een iPhone niet mogelijk is.

Super Slow-mo clips vallen op sociale media goed op en zelfs als je altijd de iPhone-camera hebt gebruikt, kun je er zo mee aan de slag. In de Camera-app van de Samsung Galaxy S9 zit namelijk een handige functie die de super slow motion start als een object beweegt. Er zit een verplaatsbaar vierkantje in de camera-app dat beweging van een object detecteert. Dat maakt Super Slow-mo niet alleen indrukwekkend, maar ook gemakkelijk te gebruiken. Zelfs voor iOS-gebruikers die overstappen.

Dynamisch diafragma lost ruis en onscherpte op

Foto’s maken in het donker is met een smartphone altijd een uitdaging geweest. In de iPhone lost Apple dit op met allerlei algoritmes die de foto iets moeten verbeteren en ruis tegen moeten gaan. Samsung pakt het met een unieke functie aan, een dynamisch diafragma. Geen trucage met software en algoritmes, een echte hardware-innovatie.

Voordat je het unieke van deze functie begrijpt, is het handig om te weten dat een wijder diafragma beter is voor foto’s in het donker. Hoe lager de f-waarde, hoe beter, want er kan dan meer licht in de camera komen. Bij foto’s in normale lichtomstandigheden heeft dat echter een nadeel, want de scherpte en details van de foto gaan onder die enorme hoeveelheid licht leiden.

Apple hanteert in de iPhone Xs een vaststaand diafragma van f/2.4. Dat is wel OK voor donkere omstandigheden en goed voor normale omstandigheden. De camera van de Samsung Galaxy S9 heeft ook een diafragma van f/2.4, maar kan ook schakelen naar een diafragma van f/1.5. Dat is niet alleen lager dan dat van de iPhone, waardoor er meer licht binnenkomt, maar ook dynamisch. Foto’s in goed licht, blijven gewoon met een diafragma van f/2.4 genomen worden, terwijl foto’s in het donker profiteren van een wijdere lensopening en meer licht. Dit is een mooie innovatie die de iPhone niet heeft. Als de camera naar een ander diafragma schakelt, zie je het mechanisme ook even bewegen. Een mooie techniek waar Apple ongetwijfeld jaloers op is.

Maar merk je dit nu écht? Ja. Het verschil is groot. Wij namen de proef op de som en hebben in het donker (om 20:45) een foto met de iPhone X en Galaxy Note 9 gemaakt van Rotterdam Centraal en de Kubuswoningen in Rotterdam. Hierbij zie je het Samsung-toestel niet alleen voor een gedetailleerder beeld zorgt, maar ook de kleuren veel beter zijn.

Galaxy Note 9 001
Galaxy Note 9 – Klik/tap voor groter.
iPhone X 001
iPhone X – Klik/tap voor groter.
Galaxy Note 9 – Klik/tap voor groter.
iPhone X – Klik/tap voor groter.

Flaw detection

Een foto kan om zoveel omstandigheden mislukken. Niet alleen het licht en beweging speelt een rol, maar ook de mensen die op de foto staan. Knippert iemand net met zijn ogen? Zit er een klein vlekje op de lens? Een stukje vinger voor de camera? Dat levert met een iPhone gegarandeerd een mislukte foto op. Samsung zet om dit soort flaters te voorkomen flaw detection in.

De Galaxy Note 9 beschikt over deze functie. Na het maken van een foto wordt meteen getoond wanneer iets niet in orde is. Samsung gebruikt een algoritme om de foto binnen no-time te analyseren en te melden wanneer iemand zijn ogen dicht heeft, een object onscherp of bewogen is, of er vlekjes op de lens zitten. Je hebt er geen externe app voor nodig, het zit gewoon ingebouwd.

Galaxy Note 9 Flaw Detection
Klik/tap voor groter.

Reageer op artikel:
Galaxy Note 9: de camera waar iPhone-gebruikers jaloers op zijn
Sluiten