Opvolger JPEG: Firefox en Edge ondersteunen nu WebP

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Afbeeldingen op het internet zijn ouderwets. Het GIF-formaat uit 1987 wordt nog steeds volop gebruikt en JPEG bestaat ook al sinds 1992. Is het niet tijd voor een nieuw, efficiënter formaat? Steeds meer browsers denken van wel en beginnen WebP te ondersteunen. Dit is een nieuwe variant op JPEG uit de stal van Google.

Hoewel Safari dit formaat (nog) niet ondersteunt, kunnen Microsoft Edge en Mozilla Firefox het nieuwe beeldformaat nu wel tonen. Ondersteuning voor WebP komt binnen enkele maanden naar Firefox en Microsoft Edge ondersteunt het sinds de laatste herfstupdate voor Windows 10. Het is nu afwachten wat Apple doet.

iOS blijft problematisch

Mozilla verwacht ondersteuning voor de onofficiële opvolger van JPEG in de eerste helft van 2019 te implementeren. Daardoor is Apple de laatste, grote browsermaker die niet aan boord is en dat is vooral voor mobiele sites een probleem. Op iOS is immers geen andere keuze dan Safari. Firefox en Chrome zijn wel voor iOS beschikbaar, maar zijn eigenlijk niet meer dan een andere schil om Safari. Firefox ondersteunt WebP dan ook alleen op de desktop en Android, niet op iOS.

Apple blijkt overigens niet helemaal onwelwillend tegenover WebP te staan. In 2016 werd in een bètaversie van iOS 10 en macOS 10.12 Sierra ondersteuning voor het nieuwe beeldformaat toegevoegd. Echter bleek het niet in de definitieve
versie te zitten.

jpg vs. webp
Klik/tap voor groter.

Het potentieel van WebP

Het grote voordeel van WebP is het beperkte formaat van afbeeldingen. Ze zijn 25 tot 35% kleiner dan JPEG op vergelijkbare kwaliteit. Daardoor moet surfen op internet leuker en sneller worden, vooral op mobiele apparaten. Google beweert dat YouTube-pagina’s ongeveer 10% sneller verschijnen dankzij WebP.

Ondanks de voordelen is het onwaarschijnlijk dat Apple dit formaat ooit gaat ondersteunen. Er zit namelijk al een opvolger in de pijplijn. Apple is lid van een groep bedrijven die sleutelt aan het AVIF-formaat. Dit is een nieuw formaat voor afbeeldingen dat gebaseerd is op AV1, een nieuw formaat voor video’s. (Zie ook → Apple schaart zich achter nieuw en open videoformaat)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  En ondertussen is het web nog vergeven van de gif’s (1987). .;)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  “Ze zijn 25 tot 35% kleiner dan JPEG op vergelijkbare kwaliteit.” moet zijn “Ze zijn 25 tot 35% van de omvang van een JPEG op vergelijkbare kwaliteit.

 • Profielfoto
  sciletto

  Gijs Raggers op 9 oktober 2018 11:47
  “Ze zijn 25 tot 35% kleiner dan JPEG op vergelijkbare kwaliteit.” moet zijn “Ze zijn 25 tot 35% van de omvang van een JPEG op vergelijkbare kwaliteit.

  Jezus, rag is even wat anders.

 • Profielfoto
  sciletto

  Super leuke artikels schrijft Raymon en ik volgde OMT altijd maar sinds er super irritante reclames tussendoor zitten, lees ik wel steeds minder en minder. Neem een voorbeeld van nu: Ik ben aan het einde van het artikel en het lijkt net of het artikel door gaat. Ondertussen zit je een reclame van Dyson te lezen.

  Bovenin de pagina zat een andere reclame waar je op komt als de pagina opent. Rechts zie ik photo editor voor mac en daartussen in zit ”print api reclame”. Kom op hé, een beetje reclame is niet erg en ik snap dat er verdiend moet worden maar dit is wel echt overdreven.

 • Profielfoto
  Fixdeman

  Inderdaad. Tegenwoordig kun je écht veel betere stofzuigers kopen. Of, ik bedoel.. waar ging dit artikel ook alweer over?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En wie is er weer de dupe… De consument. Blijft jammer dat de formatenoorlog nog steeds door gaat…

 • Profielfoto
  xaddict

  Safari loopt altijd in alles achter tenzij Apple het zelf heeft bedacht. Dus niets nieuws hier.

  Move along people

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is allemaal friemelen in de marges.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik dacht dat Apple heeft ingezet op High Efficiency Image File Format (HEIF) als nieuwe formaat voor efficiënte afbeeldingen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies… Apple kiest het wiel dat het beste draait en laat je daarna via marketing geloven dat ze wielen in het algemeen hebben uitgevonden, ongeacht hoe rond ze zijn. En onder ons, Steve Jobs had toen hij 8 jaar was al stiekem een rijwielwinkel in de garage van zijn oom. ?

   

  Volgens mij komt dat HEIF formaat weer van het AV formaat. ?

   

 • Profielfoto
  MrArjen

  Zal wel aan mij liggen maar ik vind de dynamiek die in de .jpg wel aanwezig is niet aanwezig in de WebP. Vooral de lichtere delen zijn heel vlak.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @MrArjen

  De afbeelding in het artikel is natuurlijk geen WebP formaat anders zou waarschijnlijk niemand hier de foto kunnen zien omdat hun browser de benodigde extensie er niet voor bevat.

  Hier heb je de bron van WebP en kun je het een en ander nalezen.

  https://developers.google.com/speed/webp/

   

  WebP lossy images are 25-34% smaller than comparable JPEG images at equivalent SSIM quality index.

  Zelfs de juiste informatie overnemen is al moeilijk genoeg.

   

   

 • Profielfoto
  MrMo

  Er was toch al een opvolger voor het JPEG format, namelijk JPEG 2000.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/JPEG_2000