Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 oktober 2018
Leestijd: 2 minuten

FBI ontgrendelt iPhone X met Face ID, maar mag dat wel?

De Amerikaanse FBI heeft voor het eerst Face ID van de iPhone X gebruikt om de telefoon van een verdachte te onderzoeken tijdens een huiszoeking. Het ging om een zaak in een kinderporno-onderzoek. Zakenblad Forbes kwam de zaak op het spoor en meldt dat het de eerste keer is dat een gezicht van een verdachte gebruikt is om een iPhone te ontgrendelen.

In documenten van de rechtbank is te lezen hoe het precies ging. Tijdens een huiszoeking kreeg een 28-jarige man uit Ohio het verzoek van de rechercheur om zijn gezicht voor de telefoon te houden. Daarna werd het toestel ontgrendeld en konden chatberichten en foto’s ingezien worden.

Gezicht voor iPhone houden

De FBI trof bewijzen van crimineel gedrag op het toestel aan. Zo maakte de verdachte gebruik van de chat-app Kik om over pedofiele activiteiten te praten. Volgens de Amerikaanse federale politiedienst was het verzoek legaal omdat er een huiszoekingsbevel was. De overheidsdienst kon echter niet alle informatie van de iPhone X halen. Een rechercheur kon alleen een snelle blik werpen. Dat komt omdat voor een volledige back-up via USB de toegangscode nodig is. De iPhone is daarna nog wel forensisch onderzocht, maar de uitkomst van dat onderzoek is niet bekend.

Face ID iPhone X close-up 16x9
Klik/tap voor groter.

Mag dit wel?

De vraag is nu: mag dit eigenlijk wel? Het is onduidelijk of het is toegestaan om een verdachte te verplichten om naar zijn telefoon te kijken. In de VS schrijft het vijfde amendement voor dat niemand tegen zichzelf hoeft te getuigen. Het gaat daarbij specifiek over informatie die door de wil van de verdachte, of los van de wil van de verdachte verkregen wordt. De code van de iPhone kan nooit zonder de wil van de verdachte buitgemaakt worden. Alleen hij of zij weet de code. Biometrische informatie is echter een ander geval. De wil van de verdachte is niet nodig om een gezicht te scannen, vingerafdruk te nemen of bloed af te tappen.

De rechtszaak zal een boel duidelijkheid moeten scheppen. Als een verdachte weigert naar zijn telefoon te kijken, is het snel voor zijn gezicht houden van het toestel nog steeds mogelijk. De vraag is dan of het bewijs rechtsgeldig is, want onrechtmatig verkregen bewijs mag niet gebruikt worden. Alle bewijsgaring dient binnen de wettelijke kaders plaats te vinden. Het probleem is dat er geen wet is over het ontgrendelen van een telefoon met Face ID. In de VS mag de politie verdachten wel bevelen om taken uit te voeren. Denk aan het afstaan van sleutels of het afstaan van een vingerafdruk. Is “kijk met je gezicht naar dit toestel” een bevel dat rechtsgeldig bewijs oplevert? Dat gaat deze zaak duidelijk maken. Een ontwikkeling die we nauwlettend zullen volgen. De rechtszaak moet nog komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
FBI ontgrendelt iPhone X met Face ID, maar mag dat wel?
Sluiten