Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 oktober 2018

Verrassing! Facebook Portal gaat toch data verzamelen

Vorige week introduceerde Facebook zijn antwoord op de steeds populairder wordende slimme speakers van Google, Amazon en Apple. Een slim scherm genaamd Facebook Portal. Het kan gebruikt worden met Amazon Alexa, maar er is ook een camera voor videobellen en muziek spelen. Het scherm zou bovendien niet gebruikt worden om gegevens te verzamelen.

Privacy first, beloofde Facebook. Maar nu krabbelt het sociale netwerk van Mark Zuckerberg toch terug. De data van gebruikers die het scherm verzamelt, kan gebruikt worden om advertenties binnen andere diensten van Facebook te tonen. Het sociale netwerk benadrukt echter dat daar momenteel nog geen plannen voor zijn.

Tracking via Facebook Portal in huis

Een woordvoerder van Facebook bevestigde eerder tegen de Amerikaanse site Re/Code dat de data die het scherm verzamelt niet gebruikt zal worden voor tracking en persoonlijke advertenties. Dat bleek incorrect. De diensten die op het apparaat voor in huis draaien, verzamelen en delen namelijk wel degelijk data. Videobellen via de Portal gaat bijvoorbeeld via Facebook Messenger en het sociale netwerk verzamelt sowieso wie je belt, hoe vaak je belt en hoe lang je belt.

Facebook Portal
Portal komt in twee varianten. Een van 10- en een van 15-inch. Dit is de 15-inch variant – Klik/tap voor groter.

Andere voorbeelden kon Rafa Camargo, die verantwoordelijk is voor de Facebook Portal, in het gesprek met Re/Code niet noemen. Hij zegt wel dat in principe alle andere informatie die kan helpen gebruikers van relevantere advertenties te voorzien, kan worden verzameld. Wanneer en of dat gaat gebeuren wist de topman niet. Op de Portal zelf verschijnen geen advertenties, maar de data wordt wel gebruikt om je te targetten op Facebook, WhatsApp, Instagram of een andere dienst van Facebook.

Nog meer hardware van Facebook op komst

Ondanks de controverse over tracking en persoonlijke data, plant Facebook meer hardwareproducten. Het bedrijf ontwikkelt ook een eigen settopbox voor bij televisies. De codenaam van dit apparaat is “Ripley” en het zou dezelfde technologieën als de portal-schermen gebruiken, behalve dat het ingebouwde scherm wordt vervangen door de tv.

Deze box, die volgend voorjaar zou kunnen worden aangekondigd, zou dienen als toegangspoort tot de videodiensten van Facebook, te beginnen met Watch, een soort YouTube.

Facebook Portal camera
Aan privacy werd pas achteraf gedacht. Bij de portal-schermen werd last-minute een klepje geleverd om de camera af te schermen – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Verrassing! Facebook Portal gaat toch data verzamelen
Sluiten