‘Facebook werkt aan lite-app voor iPhone en iPad’

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Een van de eigenschappen van Android waar iOS-gebruikers jaloers op kunnen zijn, is de beschikbaarheid van zogenaamde ‘lite’ apps. Onder andere Facebook en Messenger zijn als lite-versie in de Play Store te vinden. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze apps veel kleiner, sneller en hebben ze alleen de belangrijkste functies.

Facebook is nu ook een lite-versie voor iOS aan het ontwikkelen. Volgens Business Insider wordt de app al actief getest en is deze ongeveer 5MB groot. Dat is nogal een verschil, want de volledige app is maar liefst 300MB groot. Messenger is iets minder groot, maar neemt op menig iPhone nog steeds 100MB in beslag. De lite-versie van Messenger is wederom 5MB.

Voor- en nadelen Facebook Lite

Facebook Lite is niet alleen kleiner, maar gebruikt ook minder data. Daarvoor lever je wel functionaliteit in. Zo is het niet mogelijk om de functie ‘vrienden in de buurt’ te gebruiken, of livevideo’s te bekijken of uit te zenden. Ook iets te koop aanbieden op Facebook Marketplace is niet mogelijk. Andere basisfuncties zoals het bekijken van posts met afbeeldingen, video en polls is wel mogelijk. Ook kunnen pagina’s via de lite-app beheerd worden. De app gebruikt bovendien minder data en batterij dan de volledige app. Het ziet er echter allemaal minder goed uit.

Facebook lite iPhone en iPad
Klik/tap voor groter.

Nog niet in Europa beschikbaar

In een reactie bevestigt Facebook aan de app te werken, maar zegt ook dat deze nog op erg beperkte schaal getest wordt. Momenteel draait een pilot in Turkije. Wanneer de app in andere delen van de wereld beschikbaar is, kon het sociale netwerk van Mark Zuckerberg nog niet zeggen. Voorheen waren dit soort lite-apps eigenlijk alleen voor ontwikkelingslanden, maar Android-gebruikers kunnen zowel Facebook als Messenger wereldwijd als lite-versie gebruiken.

Prima nieuws voor iedereen die wel wat extra ruimte op zijn iPhone of iPad kan gebruiken dus. Mocht je nu al ruimte tekort komen, maar niet zonder het sociale netwerk kunnen, dan werkt het natuurlijk ook in de browser. Je mist dan wel pushberichten, iets dat de lite-app wel heeft.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Het ziet er echter allemaal minder goed uit.

  Dat is wel weer een gemiste kans dan!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Night op 8 oktober 2018 11:57

  Het ziet er echter allemaal minder goed uit.

  Dat is wel weer een gemiste kans dan!

  Hoezo? Is eye candy zo belangrijk dan? Facebook is voor mij min of meer een noodzakelijk kwaad. Als ik er maar af en toe op kan kijken is het al prima. Als mijn netwerk niet zo internationaal zou zijn, zou ik er al helemaal vanaf zijn. Maar het is nu eenmaal zo dat je dankzij Facebook wel wat makkelijker in contact blijft. Hoe het er dan allemaal uit ziet is mijns inziens dan ook minder belangrijk. Op m’n iPhone gebruik ik al tijdenlang mbasic.facebook.com. Ziet er afzichtelijk uit, maar werkt meer dan prima.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Wie gebruikt nou nog Facebook?

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Eindelijk! Hier zit ik echt op te wachten. Ik hoef al die overbodige rommel in Facebook niet. Gewoon de posts lezen, meer hoef ik niet.