Everyone Can Create: gratis creatieve cursussen van Apple

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Een iPad is zoveel meer dan alleen een groot scherm om YouTube of Netflix op te kijken. Met dat idee heeft Apple een aantal nieuwe creatieve cursussen gemaakt die je volledig op een iPad kunt uitvoeren. Het programma heet ‘Everyone Can Create’ en bestaat uit een cursus tekenen, video maken, muziek maken en fotograferen.

Bij alle cursussen wordt gebruik gemaakt van gratis iPad-apps. Vooralsnog zijn de programma’s alleen in het Engels verkrijgbaar, maar aan internationale versies wordt gewerkt. Volgens Apple zijn ze geschikt voor studenten en volwassenen. Voor docenten is een extra handleiding beschikbaar met projecten voor de klas.

Everyone Can Create op iBooks

De cursussen zijn te vinden in de iBooks Store als gratis e-book. Er wordt bij de absolute basis van een onderwerp begonnen. Daardoor zijn de cursussen niet alleen geschikt voor studenten, maar ook voor volwassenen die zich als beginneling in een onderwerp willen verdiepen. In de cursus fotografie gaat het bijvoorbeeld over compositieregels voor het fotograferen van diverse objecten. Het is de absolute basis, maar kan nuttig zijn als kickstart voor een onderwerp.

everyone can create ipad cursus
Klik/tap voor groter.

Hoewel Apple de cursussen geschreven heeft met de iPad in het achterhoofd, moet het ook met een iPhone lukken. Je hebt bij de gebruikte apps dan alleen een kleiner scherm tot je beschikking. De enige uitzondering is de cursus tekenen, want daar is een Apple Pencil voor nodig. Die werkt natuurlijk alleen op de iPad. Al kom je daar met potlood en papier ook een heel eind. Tegen het eind van het jaar moeten de cursussen ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Dan wordt het ook interessant voor scholen om aan te haken.

 • Everyone Can Create is te vinden in de iBooks Store ↩︎

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  iNicky

  Fantastisch! Ik dacht altijd dat creatief talent aangeboren was. Nu blijkt dat je het kunt leren!

 • Profielfoto
  Frans

  In de cursus fotografie gaat het bijvoorbeeld over compositieregels voor het fotograferen van diverse objecten.

  Er is absoluut niets creatiefs aan compositieregels.