Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 oktober 2018
Leestijd: 9 minuten

Eerste reviews: iPhone XR maakt een verpletterende indruk

De iPhone XR is inmiddels te bestellen en wordt aanstaande vrijdag bij de eerste kopers bezorgd. Zoals gewoonlijk heeft Apple de Amerikaanse pers het nieuwe toestel alvast laten testen. De eerste reviews zijn erg positief en leggen slechts een aantal tekortkomingen tegenover de duurdere iPhone XS bloot.

Geen tijd om alle reviews te lezen? Geen probleem! Voor dit artikel hebben we de belangrijkste punten uit de reviews van The VergeTechCrunchWall Street JournalDaring FireballLance UlanoffiMore en Engadget op een rij gezet.

Een zeer goed LCD-scherm

Tussen de iPhone XS en de iPhone XR zijn er twee belangrijke verschillen: het scherm en de camera. Laten we beginnen met het scherm. De iPhone XR heeft een LCD, terwijl de iPhone XS een OLED-scherm heeft. Iedere reviewer is het ermee eens dat het OLED-scherm van de iPhone XS beter is. Als je beide toestellen naast elkaar legt, vallen het betere contrast en de diepere zwarttinten van de XS op. Kleuren worden ook beter gereproduceerd, met betere HDR-compatibiliteit voor video’s.

Hoewel het verschil niet te ontkennen is, zijn alle reviewers het er mee eens dat de iPhone XR een prima scherm heeft. Het is waar dat de resolutie van 326 pixels per inch wat lager is dan die van de iPhone XS, maar ook weer niet erg laag. Het is identiek aan de scherpte van een iPhone 8. De meningen zijn unaniem: de pixels zijn niet met het blote oog te zien en de kleuren zijn “machtig mooi”, concludeert René Ritchie van iMore. Chris Velazco van Engadget liet diverse collega’s de iPhone XR zien en niemand klaagde over de resolutie.

iPhone XR iPhone XS
iPhone XR aan de linkerkant, iPhone XS Max aan de rechterkant. Foto: (WSJ) – Klik/tap voor groter.

Apple is erin geslaagd om een ​​LCD-scherm te gebruiken voor een smartphone met dunne randen aan zowel de boven- als onderkant. De meeste Android-telefoons hebben nog een flinke ‘kin’, maar de iPhone XR niet. Hoewel de randen aan de zijkant iets dikker zijn, valt dat Joanna Stern (Wall Street Journal) amper op. Apple heeft veel moeite gedaan om een LCD-scherm met afgeronde hoeken te maken, zoals de zien is op deze foto van de plaat onder de microscoop van The Verge. Om ​​afgeronde hoeken te krijgen, heeft de fabrikant de pixels rond de rand aangepast om lichtlekken door de achtergrondverlichting te voorkomen en mooiere afrondingen te maken.

iPhone XR scherm microscoop
Het LCD-scherm onder een microscoop (foto: The Verge) – Klik/tap voor groter.

Kleine minpuntjes LCD-scherm

Dit was niet de enige uitdaging voor de ingenieurs uit Cupertino. John Gruber van Daring Fireball meldt dat het voor Apple moeilijk was de functie die het mogelijk maakt om het scherm van de iPhone XR aan te raken om het te activeren, te integreren. Het was noodzakelijk om compromissen te sluiten en het belangrijkste slachtoffer is 3D Touch. Iedereen is het erover eens dat dit geen enorme ramp is. “De meerderheid van de gebruikers zal het niet eens merken,” schrijft Matthew Panzarino van TechCrunch.

Joanna Stern merkt op dat Haptic Touch, dat geacht wordt 3D Touch te vervangen, langzamer en minder aangenaam is. Bovendien werkt het niet overal. Je kunt alleen de icoontjes voor de zaklamp en camera op het lockscherm activeren. Bij lang drukken op de spatiebalk van het toetsenbord kun je ook de cursor verplaatsen, maar daar blijft het bij. Ook John Gruber van Daring Fireball merkt op dat het minder goed is dan 3D Touch, waarmee veel meer snellere acties uit te voeren zijn. Hij mist 3D Touch.

draai
Klik/tap voor groter.

Er zijn nog andere, kleine minpuntjes aan het scherm. Het is een erg helder scherm, maar The Verge laat in de gif hierboven zien dat het sneller donkerder wordt onder een andere kijkhoek. Op dit punt scoren oudere iPhones met LCD-scherm beter. Een ander kritiekpunt werd opgemerkt door Matthew Panzarino (TechCrunch). Aan de randen is een zeer kleine, grijze schaduw te zijn. Het is niet eenvoudig om er een ​​foto van te maken en het is vooral zichtbaar bij een bepaalde kijkhoek. De meerderheid van de gebruikers zal het ook niet zien, maar het is een klein minpunt tegenover de iPhone XS.

De algemene tendens is echter dat het LCD-scherm van de iPhone XR erg goed is. De scherpte is in orde en hoewel er kleine minpunten zijn tegenover het OLED-scherm van de iPhone XS, zal het voor iedereen die van een iPhone met LCD-scherm komt, meer dan voldoende zijn.

iPhone XR schermruis
Foto: TechCrunch – Klik/tap voor groter.

Slechts één camera doet het werk

De camera aan de achterkant is het tweede belangrijke verschil tussen de twee iPhone 2018-modellen. Aan de achterkant heeft de iPhone XR slechts één camera, tegen twee voor de XS. De XR mist de telelens, die overeenkomt met een brandpuntsafstand van 52 mm. Het kleurige toestel heeft alleen de groothoek met een brandpuntsafstand van 28 mm. Alle reviewers herinneren ons eraan dat de camera verder identiek is aan die van de XS. Het is dezelfde 12 megapixelsensor onder de motorkap, dezelfde lenzen en dezelfde software. Geen compromis.

Net als bij de iPhone XS, kan de Smart HDR-modus soms wonderen doen, in elk geval is de camera veel beter dan die van oudere iPhones. Nilay Patel vat de sterke en zwakke punten samen: Smart HDR slaagt erin om zeer evenwichtige foto’s te produceren. Compleet met behoud van een maximum aan informatie in de lichte en donkere gebieden, maar het gaat soms wel ten koste van het contrast. De journalist voegt eraan toe dat het veelal een kwestie van smaak is. Hij gaf over het algemeen de voorkeur aan de foto’s die door de Google Pixel 3 gemaakt worden, maar erkent ook dat die van de iPhone XR zeer goed zijn.

iPhone XR Google Pixel 3 camera
Vergelijking door: The Verge – Klik/tap voor groter.
iPhone XR camera
Vergelijking door: The Verge – Klik/tap voor groter.

Bijzonder verschil portretmodus

De iPhone XR weet met zijn enkele camera toch een portretmodus te bieden. Normaal gebruikt Apple de tweede (zoom) lens, maar bij de iPhone XR wordt het met kunstmatige intelligentie gaan. De meningen over de resultaten zijn verdeeld, maar iedereen is het erover eens dat de iPhone XR het verre van slecht doet. Sterker nog, de iPhone XR kan in slechtere lichtomstandigheden betere portretfoto’s maken dan zijn duurdere broer.

Dit is met name de bevinding van John Gruber, Nilay Patel en Joanna Stern. Ze hebben voorbeelden van de portretmodus van de iPhone XS en iPhone XR in hun reviews gedaan. Daarbij valt op dat de iPhone XR gebruik maakt van de bredere opening van de groothoeklens (ƒ/1,8), terwijl de iPhone XS zijn telefoto-lens (ƒ/2,4) gebruikt. In extreme (donkere) gevallen is de portretmodus totaal nutteloos op de duurste smartphone en perfect aanvaardbaar op het nieuwe instapmodel.

portretfoto iPhone XR 1
iPhone XR aan de linkerkant, iPhone XS aan de rechterkant (foto: Daring Fireball) – Klik/tap voor groter.
iPhone XR portretmodus 2
Foto: WSJ – Klik/tap voor groter.
iPhone XS vs. iPhone XR portretmodus
Foto: The Verge – Klik/tap voor groter.

Het is misschien jammer, maar we begrijpen uit de reviews waarom Apple deze portretmodus niet altijd op basis van één lens gebruikt. Zoals Matthew Panzarino opmerkt, is het berekening van de afstand tussen objecten veel eenvoudiger als er twee verschillende lenzen zijn. Op de iPhone XS kan dit met meer informatie hardwearematig worden berekend en zijn de details veel beter. Maar bovenal is de iPhone XR niet in staat om een ​​portret te maken van iets anders dan een mens. Als de camera van de iPhone XR geen gezicht detecteert, weigert deze een portretfoto te maken. Joanna Stern van The Wall Street Journal heeft het bij alle boerderijdieren tevergeefs geprobeerd. John Gruber heeft het zelfs geprobeerd met een mannequin, maar het lukte niet.

iPhone XR portret
Foto: WSJ – Klik/tap voor groter.

Fantastische accuduur

De accu van de iPhone XR valt bij alle reviewers in de smaak. Dat komt omdat het toestel een grotere accu heeft dan de iPhone XS, maar het scherm met een lagere resolutie werkt. Dat maakt het een veel zuiniger apparaat. Volgens Chris Velazco (Engadget) is dit de iPhone met de beste accuduur van het jaar. Joanna Stern zegt dat de accu bij videostreaming net zo lang meegaat als die van de iPhone XS Max (13 uur, tegen 10,5 uur voor de iPhone XS).

Iedereen plaatst de accuduur als een van de positieve punten in zijn review. Prima vooruitgang, zeker als je bedenkt dat de accuduur van de iPhone XS niet altijd wist te overtuigen in tests.

Uiterlijk en formaat

Dat de iPhone XR in verschillende kleuren komt, maakt alle reviewers enthousiast. De iPhone XR is lichter dan de iPhone XS, voornamelijk door het gebruik van aluminium aan de zijkant, in plaats van staal. De looks zijn minder premium, volgens Daring Fireball, maar daar staat een ruime keuze aan kleuren tegenover. Zes verschillende, van ingetogen zwart tot knallend geel, allemaal een succes volgens de testers. René Ritchie (iMore) betreurt de afwezigheid van groen en paars, maar noemt het een pluspunt dat Apple met kleuren experimenteert.

De minst dure iPhone is dit jaar niet te kleinste, wat betekent dat kleine handen meer moeten betalen. Nilay Patel meldt dat de iPhone XR voor veel van zijn vrouwelijke collega’s een tikje te groot was. Zijn collega Chris Velazco merkt op Engadget op dat 6,1-inch een uitstekend compromis is en waarschijnlijk de beste maat voor de meerderheid van de gebruikers. Voor Matthew Panzarino (TechCrunch) is de XR nog steeds bruikbaar met één hand, terwijl de XS Max dat niet is. Dit is echter niet een mening die alle reviewers delen.

iPhone XR kleuren SE
Klik/tap voor groter.

John Gruber vat het samen door te zeggen dat de iPhone XR meer lijkt op een kleine iPhone XS Max dan een grote iPhone XS. In elk geval gedraagt ​​iOS 12 zich identiek op de XR als op de XS Max. Compleet met dezelfde toevoegingen zoals een liggende (landscape) modus.

iPhone XR groot
Klik/tap voor groter.

Is de iPhone XR de beste keuze voor 2018?

“Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de XR is bijna net zo goed als de XS voor een aanzienlijk lagere prijs. Op het gebied van prijs/kwaliteit is de iPhone XR de beste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt.” Dit is de conclusie van John Gruber en het algemene gevoel dat heerst in alle artikelen. Joanna Stern koos voor de titel “Je hoeft geen 1000 dollar voor de beste iPhone te betalen”. Rene Ritchie schrijft dat het toestel “bijna het beste voor veel, veel minder geld” biedt.

De reviews zijn dus positief. Zelfs al zouden niet alle journalisten zelf voor de iPhone XR kiezen, ze erkennen allemaal dat de vraag niet is of de XR voldoende is, maar of de overstap naar XS noodzakelijk is. Zoals Nilay Patel het mooi zegt: “Toen ik de iPhone XR oppakte, leek het erop dat de grote vraag was wat er in de XR ontbrak in vergelijking met de XS. Maar nu ik het toestel een tijdje heb gebruikt, lijkt dit de verkeerde manier om dit model te beoordelen. De echte vraag is of het high-definition OLED-scherm van de XS 300 euro meer waard is dan de XR. Want anders biedt de XR in 2018 bijna alles wat je maar wilt in een telefoon.”

iPhone XR
Foto: The Verge – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Eerste reviews: iPhone XR maakt een verpletterende indruk
Sluiten