Hoe Apple de eerste 12 iPhones langs de douane smokkelde

Door: Mark Hofman - 12 reacties
iPhones, smokkelen

In 2007 lanceerde Apple haar allereerste versie van de iPhone. Een telefoon die de markt voorgoed zou veranderen. Tijdens de Keynote van dat jaar werd de iPhone op grootste wijze aangekondigd door Steve Jobs. Echter kwamen de eerste versies van Apple’s eerste smartphone, niet zo groots het land binnen. Sterker nog: ze werden de Verenigde Staten in gesmokkeld. 

Bob Burrough, Ex-Engineer bij Apple, was een tijdje geleden te gast bij de podcast The Menu Bar. Tijdens het anderhalve uur dat de podcast duurt werd de ex-engineer vragen gesteld over zijn tijd bij het bedrijf. Niet wetende dat we een prachtig verhaal over de eerste lading iPhones voorgeschoteld zouden krijgen.

De eerste iPhones richting Amerika

Bob Burrough werkte als software Engineer bij Apple in het jaar 2007. Het jaar waarin de eerste iPhone ooit het daglicht zou zien. Bob werkte bij de fabrikant in Hong Kong en was bij het glorieuze moment dat de eerste iPhones uit de machines rolde. Zoals we weten werken de teams van Apple met verschillende Engineering Units, zo ook Steve Jobs tijdens de presentatie van dat jaar. Bob Burrough zag de eerste volledige versies van de smartphone, inclusief verpakking, uit de machine in Hong Kong komen. Een prachtig moment waar het hele team trots op was. Er was echter nog een stap te nemen: een checkup door Steve Jobs en het team in Amerika. Kortom: de units moesten zo snel mogelijk terug naar Cupertino.

De personen die als eerste een vlucht naar Amerika geboekt hadden, zouden deze units meekrijgen. Bob kreeg, samen met een collega, 12 units mee. Een aantal wat overigens niet voor niks werd gekozen door Apple. Vanwege de regels in de VS mag je tot een bepaalde waarde spullen het land inbrengen. Dit bedrag lag toen rond de 2500 dollar, wat betekende dat Bob en zijn collega allebei zes units mee mochten nemen. Helemaal niks aan de hand! Zou je denken…

Eerste iPhones stiekem het land in

Terwijl Bob en zijn collega rustig zitten te wachten op de luchthaven van Hong Kong, gaat er opeens een telefoon over. Het is de telefoon van Bob’s collega en de fabrikant hangt aan de andere kant van de lijn. Er waren wat problemen met de software en hij moest direct terugkomen. Veel keus had hij niet en gaf de units aan Bob: ‘Bob, ik ben bang dat je mijn units mee moet nemen’. Het resultaat? Bob zat met ‘s-werelds 12 eerste iPhones opgescheept, terwijl hij er officieel maar zes mee mocht nemen. Lang verhaal kort: ze moesten illegaal de VS in gesmokkeld worden.

klik/tap voor groter

Problemen op het vliegveld?

De reis van Hong Kong naar het kantoor van Apple duurde zo’n 40 uur. Een reis die Bob Burrough geen seconde zonder stress heeft beleefd. Ging het allemaal wel goed en zou de douane hem niet uitkiezen? Moest hij gewoon open kaart spelen of ging hij liegen? Vele gedachten vulde zijn hoofd, maar eenmaal op het vliegveld wist hij wat hem te doen stond. Hij wilde het juiste doen door de iPhones gewoon netjes aan te geven. Wanneer hem bij de douane werd gevraagd of hij wat aan te geven had, was het antwoord “nee”. Hij ging er gewoon voor. De reactie van de douanier zal Bob altijd bij blijven: ‘Oke, prettige dag!” en weg was hij. De Engineer ging direct naar het kantoor van Apple, deelde de units uit en had het gehaald.

In de podcast krijgt Bob de vraag of hij het nu anders zou aanpakken. Een vraag die hij met een volmondig “ja” beantwoord. Hij zette zijn droombaan op het spel en deed niet het juiste. Maar die eerste iPhones zijn vandaag de dag niet alleen nostalgie, ze kennen ook een bijzonder mooi verhaal.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  ArMac

  Hahaha…. heerlijk dit soort anekdotes. Ik denk dat menig applefan vergelijkbare situaties heeft gekend wanneer je Apple spullen uit Amerika meenemen. Het blijft toch altijd spannend bij de douane wanneer jij een gloednieuwe MacBook in je tas hebt zit, die je net in mee york gekocht hebt.

 • Profielfoto
  remart

  Ik ken ook een heel leuke anecdote over hoe Apple 13 Miljard aan belastingen stiekem het land uit kreeg, heel aandoenlijk. Het blijven toch mensen net als wij.

 • Profielfoto
  djneo

  Jammer dat er dan een foto van een iPhone 3g bij staat

 • Profielfoto
  djneo

  Trouwens voor leuke eerste Mac Verhalen https://www.folklore.org

 • Profielfoto
  ozzie X

  Hij wilde het juiste doen door de iPhones gewoon netjes aan te geven. Wanneer hem bij de douane werd gevraagd of hij wat aan te geven had, was het antwoord “nee”. Hij ging er gewoon voor.

   

  Het zal wel aan mij liggen, maar ik snap dit stukje niet. Had hij nou bedacht om nee te zeggen, terwijl hij ze juist wel wou aangeven?

 • Profielfoto
  Melle

  Zoiets. In de stress van het moment plan niet gevolgd en “gelogen” – buikgevoel, terwijl zijn hoofd op het vliegtuig had gezegd. Gewoon juiste doen en aangeven.

  Maar het is inderdaad raar geschreven.

 • Profielfoto
  Peter

  djneo op 12 oktober 2018 09:38
  Jammer dat er dan een foto van een iPhone 3g bij staat

  Volgens mij wel degelijk foto van originele iPhone, mijn 3g ziet er echt anders uit.

 • Profielfoto
  rspeerstra

  Yep, dat is de eerste. Ik heb ‘m toen der tijd uit London gevist, en een zo’n 5 uur aan besteed om hem te jailbreaken i.v.m. simlock verwijderen. Toen had je nog geen makkelijke tooltjes helaas…

 • Profielfoto
  wensink

  @Peter de foto was eerst anders. Van een 3G/3Gs inderdaad.

 • Profielfoto
  computer space

  Geeze, wat een onzin. Zelfs hier probeert Apple belasting te ontduiken. Als het belangrijk is dan is paar honder dollar invoerrechten toch geen enkel probleem. Het is geen drugs!

 • Profielfoto
  pruus

  Grootse zaken die knullig kunnen eindigen. Het is een wankel evenwichtspunt.

 • Profielfoto
  Loyd

  Lekker belangrijk; komkommertijd zeker?