Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 oktober 2018

Apple werkt aan Dark Mode voor websites in Safari

De donkere modus (Dark Mode) van macOS Mojave is indrukwekkend, behalve als het niet werkt. Dat wil zeggen: wanneer om welke reden dan ook witte content op je scherm verschijnt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij e-mails, maar ook websites. In het laatste geval werkt Apple aan een oplossing.

In de toekomst krijgt Safari namelijk ondersteuning voor een Dark Mode in websites. Door middel van CSS kunnen makers van websites een lichte en donkere lay-out ontwikkelen. Die zal dan automatisch mee schakelen wanneer op een Mac lichte of donkere modus ingesteld wordt.

Dark Mode in Safari met CSS

In de nieuwste Safari Technology Preview (versie 68) heeft Apple namelijk ondersteuning voor de CSS-mediaquery prefers-color-scheme toegevoegd. Zo kunnen ontwikkelaars van websites een set aangepaste stijlen maken voor wanneer Dark Mode is ingeschakeld. Dat moet ervoor zorgen dat websites ook naadloos aansluiten op de donkere modus van macOS Mojave.

Safari macOS Mojave Dark Mode
Klik/tap voor groter.

Deze nieuwigheid heeft vooralsnog twee valkuilen. Aan de ene kant betreft het uiteraard alleen Safari op de Mac (niets weerhoudt andere browsers om hetzelfde te doen). Ook moeten de ontwikkelaars van je favoriete websites een “donkere” lay-out ontwerpen. Zolang dit nog geen brede standaard is, zien we nog maar weinig websites dit doen. Het kan echter wél. Nu is het wachten tot deze functie naar de definitieve versie van Safari komt.

Zelf testen met macOS Mojave

Heb je een Mac met macOS Mojave? Dan kun je dit zelf testen door de Safari Technology Preview te downloaden en de site NSHipster te bezoeken.

Reageer op artikel:
Apple werkt aan Dark Mode voor websites in Safari
Sluiten