Coffee Lake Refresh: Intel onthult 9e generatie processors

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Intel heeft Coffee Lake Refresh onthuld. Het is de 9e generatie processors die in de toekomst in de Mac en PC zullen zitten. Nieuwe chips van de fabrikant werden de afgelopen tijd geplaagd door hardnekkige vertragingen, maar nu lijken er weer serieuze stappen genomen te worden.

Ooit volgde Intel het “tick-tock” model. Daarbij werd een nieuwe generatie chips opgevolgd door een kleine verbetering en daarna weer een nieuwe generatie. Coffee Lake Refresh is niet echt een nieuwe generatie. Het is een verbetering van de 8ste generatie (Coffee Lake), die weer een refresh is van de 7e generatie (Kaby Lake), die slechts een update was van Skylake (6e generatie).

Nieuwe chips, niet erg geschikt voor de Mac

De 9e generatie chips wordt nog steeds op een 14 nanometer procedé gemaakt, net als Broadwell (5e generatie) uit 2014. Hoe kleiner de transistors, hoe sneller de chip en hoe minder warmte er geproduceerd wordt. Apple zit met de A12-chip van de iPhone Xs al op 7 nanometer en is een stuk verder. Desalniettemin spreekt Intel van 14++ nanometer. De chips kunnen op een hogere snelheid werken met gelijk of minder energieverbruik.

 • i9-9900K: 8 cores / 16 threads, 3,6 GHz (5 GHz TurboBoost), 95 watt, 16 MB L3 cache
 • i7-9700K: 8 cores / 8 threads, 3,6 GHz (4,9 GHz TurboBoost), 95 watt, 12 MB L3 cache
 • i5-9600K: 6 cores / 6 threads, 3,7 GHz (TurboBoost 4,6 GHz), 95 watt, L3 cache van 9 MB

Kon Apple deze nieuwe processors integreren in de Mac? De iMac zou misschien kunnen, maar het wordt moeilijk. De nieuwe chips hebben produceren namelijk 95 watt. De iMac is momenteel geschikt voor chips tot 65 watt.

Intel 9e generatie Mac
Klik/tap voor groter.

Wel een interessante chip voor Mac Pro

De nieuwe Mac Pro, die in 2019 wordt verwacht, kan wel profiteren van de nieuwe Xeon W-3175X chip die vandaag door Intel is geïntroduceerd. Deze chip heeft een thermische limiet van 265 watt en zou het prima doen in een stevige desktop. De chip heeft 28 cores en 56 threads en draait op maximaal 4,3GHz met Turbo Boost.

Dit zijn slechts de eerste paar chips van de 9e generatie. Volgend jaar worden er nog meer nieuwe Coffee Lake Refresh-processors verwacht die onder andere geschikt zijn voor de MacBook en MacBook Pro. Dit jaar moeten we het nog met een oudere generatie chips doen. (Zie → ‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Ik verwacht niet dat Apple 8 core CPU’s in de ‘normale’ iMac zet. Als je 8 cores wil moet je maar een iMac Pro kopen. 6 Core is daar echt de max denk ik.
  28 Cores in een Mac Pro zie ik overigens wel zitten. Hopelijk wordt het weer een echte ouderwetse kast zoals het 1.1-5.1 model..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wel typisch dat een prominente chipbakker als Intel nog steeds op die antieke breedte produceert, terwijl Apple al lang smaller kan?

   

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Dit is volgens mij voor het eerst dat ik ook een i7 zie zonder hyperthreading. Beetje vreemde move als je ’t mij vraagt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Cenobyte op 9 oktober 2018 16:11
  Wel typisch dat een prominente chipbakker als Intel nog steeds op die antieke breedte produceert, terwijl Apple al lang smaller kan?

  Het verschil is dat Intel processors in producten worden gestopt waar mensen dagelijks hun brood me verdienen en bergen werk mee verzetten …. de chips van Apple komen enkel in devices terecht die zorgen voor in-app aankopen, spelletjes spelen en vooral Apple rijker maakt.

   

  Als Intel chips moest maken voor enkel hun eigen devices waar ze volledige controle over hadden wat en hoe dan waren ze waarschijnlijk al 8 formaten kleiner geweest.

   

  Intel’s probleem is vooral dat ze tegen zichzelf vechten. Niemand zit meer te wachten op 30% meer snelheid wanneer we type opslag hebben die sneller zijn dan het licht en OS’en die steeds zuiniger met resources omgaan. Performance, optimalisatie — langer kunnen doorwerken en ondersteuning krijgen en dat allemaal op basis van chips die 5 a 6 jaar oud zijn.