Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 oktober 2018

Coffee Lake Refresh: Intel onthult 9e generatie processors

Intel heeft Coffee Lake Refresh onthuld. Het is de 9e generatie processors die in de toekomst in de Mac en PC zullen zitten. Nieuwe chips van de fabrikant werden de afgelopen tijd geplaagd door hardnekkige vertragingen, maar nu lijken er weer serieuze stappen genomen te worden.

Ooit volgde Intel het “tick-tock” model. Daarbij werd een nieuwe generatie chips opgevolgd door een kleine verbetering en daarna weer een nieuwe generatie. Coffee Lake Refresh is niet echt een nieuwe generatie. Het is een verbetering van de 8ste generatie (Coffee Lake), die weer een refresh is van de 7e generatie (Kaby Lake), die slechts een update was van Skylake (6e generatie).

Nieuwe chips, niet erg geschikt voor de Mac

De 9e generatie chips wordt nog steeds op een 14 nanometer procedé gemaakt, net als Broadwell (5e generatie) uit 2014. Hoe kleiner de transistors, hoe sneller de chip en hoe minder warmte er geproduceerd wordt. Apple zit met de A12-chip van de iPhone Xs al op 7 nanometer en is een stuk verder. Desalniettemin spreekt Intel van 14++ nanometer. De chips kunnen op een hogere snelheid werken met gelijk of minder energieverbruik.

  • i9-9900K: 8 cores / 16 threads, 3,6 GHz (5 GHz TurboBoost), 95 watt, 16 MB L3 cache
  • i7-9700K: 8 cores / 8 threads, 3,6 GHz (4,9 GHz TurboBoost), 95 watt, 12 MB L3 cache
  • i5-9600K: 6 cores / 6 threads, 3,7 GHz (TurboBoost 4,6 GHz), 95 watt, L3 cache van 9 MB

Kon Apple deze nieuwe processors integreren in de Mac? De iMac zou misschien kunnen, maar het wordt moeilijk. De nieuwe chips hebben produceren namelijk 95 watt. De iMac is momenteel geschikt voor chips tot 65 watt.

iMac 2019
Klik/tap voor groter.

Wel een interessante chip voor Mac Pro

De nieuwe Mac Pro, die in 2019 wordt verwacht, kan wel profiteren van de nieuwe Xeon W-3175X chip die vandaag door Intel is geïntroduceerd. Deze chip heeft een thermische limiet van 265 watt en zou het prima doen in een stevige desktop. De chip heeft 28 cores en 56 threads en draait op maximaal 4,3GHz met Turbo Boost.

Dit zijn slechts de eerste paar chips van de 9e generatie. Volgend jaar worden er nog meer nieuwe Coffee Lake Refresh-processors verwacht die onder andere geschikt zijn voor de MacBook en MacBook Pro. Dit jaar moeten we het nog met een oudere generatie chips doen. (Zie → ‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’)

Reageer op artikel:
Coffee Lake Refresh: Intel onthult 9e generatie processors
Sluiten