Cloud PSD: de sleutel tot de toekomst van Photoshop

Door: Noah Korevaar - 4 reacties
Datalek bij Adobe Creative Cloud

Adobe kondigde eerder deze week aan dat de ‘echte’ Photoshop naar de iPad komt in 2019. Tijdens diezelfde prestatie werd nog een veelbelovende nieuwe functie onthuld: Cloud PSD. Dit is een nieuw bestandsformaat. Of zoals Adobe zelf zegt: het is eigenlijk een bestandsformaat voor een tijd zonder bestanden.

Cloud PSD: de toekomst van Photoshop

Het idee achter Cloud PSD is vrij simpel: dankzij dit universele formaat kun je ongeacht het apparaat waarop je Photoshop gebruikt, door blijven werken. Scott Belsky, hoofd productontwikkeling voor Photoshop, is er duidelijk over tegenover The Verge: “Het tijdperk van het bestand is voorbij.” De cloud wordt de sleutel tot een universele werkomgeving. Je kunt straks de hele dag wisselen tussen een PC, Mac of iPad, zonder dat je werk verloren gaat.

Dat is mogelijk dankzij de bekende projectbestanden. Die blijven dus bestaan, maar de inhoud ervan is anders. Een traditionele PSD bestaat uit fonts, afbeeldingen en de lagen met de bijbehorende veranderingen. Een Cloud PSD bestaat daarentegen uit referenties die verwijzen naar hun originele bronnen. Dat zorgt ervoor dat veranderingen altijd gesynchroniseerd worden, en je dus niet uiteindelijk twee verschillende bestanden hebt op je iPad en Mac.

Photoshop iPad 2019
Photoshop op iPad – Klik/tap voor groter.

“We willen voorkomen dat mensen kopieën maken en uiteindelijk verschillende versies van hun projecten hebben. Eentje hier, eentje daar. We anticiperen op de angst van gebruikers die gewend zijn om minutieus en zorgeloos hun bestanden te beheren,” aldus Scott Belsky. “We beloven innovatieve manieren waarmee die gebruikers naar de nieuwe wereld gebracht kunnen worden.”

Dat de cloud voor Adobe de toekomst heeft, is wel duidelijk. “Om een optimale multiplatform gebruikservaring te garanderen, moet je echt de beperkingen van het traditionele bestandssysteem achterlaten. De toekomst van creativiteit zit niet vast aan je kantoor, kan niet aan een traditioneel bestandsformaat worden gelinkt, maar leeft in de cloud,” betoogt Belsky.

Werkt ook offline

De grote vraag is of het geheel blijft werken wanneer je iPad of Mac niet met het internet is verbonden? Gelukkig wel, zo heeft Adobe al officieel bevestigd. Recente documenten blijven gecached op apparaten. Cloud PSD’s kunnen overigens later omgezet worden naar andere bestandsformaten, waaronder traditionele PSD’s. Zo kunnen projecten ook weer op andere apparaten en in andere programma’s geopend worden.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  De toekomst van creativiteit zit niet vast aan je kantoor, kan niet aan een traditioneel bestandsformaat worden gelinkt, maar leeft in de cloud.”

   

  Mag ik dat a.u.b. zelf beslissen, Adobe, prop het niet zo door m’n strot. Ik zit helemaal niet op al die cloud meuk te wachten, die groep is er ook :S Geen cloud fonts, geen cloud library, geen cloud bestanden, a.u.b. nee. Maak liever een aparte -goedkopere- versie zonder cloud mogelijkheid, scheelt ook weer ruimte in m’n programma-map.

 • Profielfoto
  xaddict

  Dus het is een PSD op een server ??‍♂️

 • Profielfoto
  Q-collective

  Gaat di betekenen dat ik Photoshop kan gebruiken via een webbrowser? Dan zou ik het ook eens “native” kunnen gebruiken op m’n Linux bakken.

 • Profielfoto
  yourt

  Hoog tijd voor serieuze bandbreedte aan betaalbare prijzen dan hier in BE. En wat met studentjes ocharme…?