Camera iPhone Xs blijkt niet geoptimaliseerd voor RAW foto’s

Door: Raymon Mens - 5 reacties

De iPhone Xs heeft een nieuwe camera die veel dingen verandert (zoals je in dit artikel kunt lezen). De werking van de camera is niet alleen anders door Smart HDR, maar ook bij RAW fotografie blijken er veel dingen anders. En die zijn niet altijd positief.

De ontwikkelaar van de externe Camera-app Halide is in de details gedoken. De iPhone Xs blijkt een aantal dingen fundamenteel anders te doen dan de iPhone X. De nieuwste iPhone gebruikt standaard een hogere lichtgevoeligheid (ISO-waarde) en lagere sluitertijd. Dat heeft een aantal gevolgen.

iPhone Xs produceert standaard meer ruis

Het belangrijkste verschil is de ruis op de foto’s. De iPhone Xs is geoptimaliseerd voor een snelle sluitertijd. Die is nodig om razendsnel meerdere foto’s achter elkaar te kunnen maken zodat de HDR-functie zijn werk kan doen. Smart HDR werkt namelijk met verschillende foto’s met een verschillende belichting en voegt die samen. De ruis is als Smart HDR toegepast wordt niet zichtbaar door noise reduction, maar bij RAW foto’s wordt geen nabewerking toegepast.

Onderstaand een RAW foto (opgeslagen als JPG) van de iPhone X en iPhone Xs. Het beeld van de iPhone X heeft een stuk minder detail, maar op de foto van de iPhone Xs is weer meer ruis te zien. Bijvoorbeeld in de ramen van de garage. Dat komt door de hogere lichtgevoeligheid en lagere sluitertijd.

Raw foto iPhone X
RAW foto iPhone X – Klik/tap voor groter.
RAW foto iPhone Xs
RAW foto iPhone Xs – Klik/tap voor groter.

Handmatige instellingen aanbevolen

De camera van de iPhone Xs is dus gemaakt met Smart HDR in het achterhoofd. Het zijn logische keuzes als je bedenkt dat er na een foto nog miljarden behandelingen gedaan worden door de neural engine van de Apple A12-chip. Maar het betekent wel dat een RAW-afbeelding van de iPhone Xs aanvankelijk slechter zal zijn dan die van de vorige iPhone. Dat is ook het geval bij onderstaande foto. Het door de iPhone Xs geproduceerde beeld is overbelicht en heeft meer werk nodig dan dat van de iPhone X.

Als je RAW op een nieuwe iPhone gebruikt, is het dus verstandig om over te schakelen naar handmatige modus en de belichting (ISO) van het beeld aan te passen.

iPhone X iPhone Xs RAW
Twee RAW-foto’s zonder retouchering: iPhone X aan de linkerkant, iPhone XS aan de rechterkant – Klik/tap voor groter.

Ondertussen worden apps die RAW-foto’s maken ook aangepast aan de karakteristieken van de iPhone Xs-camera. Ook Halide doet dit en krijgt een zongeaamde ‘Smart RAW’ modus die de hogere lichtgevoeligheid en lagere sluitertijd van de nieuwe iPhone compenseert. Het doel is niet om te repliceren wat Apple doet, want Smart HDR is soms een beetje agressief en lijkt foto’s minder natuurlijk te maken.

iPhone Xs Smart Raw Shart HDR
Klik/tap voor groter.

Apple’s keuze om de camera te optimaliseren voor Smart HDR en JPG in plaats van RAW is logisch. De meerderheid van de gebruikers maakt immers vooral foto’s met de standaard Camera-app van iOS. Slechts een zeer kleine minderheid gebruikt een app van derden om de kracht van RAW te ontgrendelen. Voor deze gebruikers zal het wachten zijn op updates die apps optimaliseren voor de iPhone Xs, of met handmatige instellingen fotograferen. Meer technische details in het artikel van Halide.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  André

  Je hoeft helemaal niet te wachten op Apple: Halide heeft een professionele app die pas is geoptimaliseerd voor de xs (max) voor wat betreft raw foto’s. Deze app bestaat al geruime tijd en wordt ook in diverse reviews aanbevolen als zijnde de nr 1.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt erop dat de camera van iPhones Xs en Xs Max in feite dus niet verbeterd zijn, maar dat het technische hoogstandje van 9 foto’s in plaats van 3 in HDR alleen nadeel oplevert?! Wat is dan eigenlijk het nut?

  Vraag: als je géén HDR gebruikt, heb je dan ook geen last van ongewenste aanpassingen van je foto.

  Tenslotte: een ‘onderzoek’ van de Foto-app Halide, waarin als oplossing het gebruik van deze app wordt voorgesteld (ook nog eens door André) zou ik toch even kritisch tegen her licht houden.

  “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”

 • Profielfoto
  André

  MacAanZee op 2 oktober 2018 15:35
  Het lijkt erop dat de camera van iPhones Xs en Xs Max in feite dus niet verbeterd zijn, maar dat het technische hoogstandje van 9 foto’s in plaats van 3 in HDR alleen nadeel oplevert?! Wat is dan eigenlijk het nut?

  Vraag: als je géén HDR gebruikt, heb je dan ook geen last van ongewenste aanpassingen van je foto.

  Tenslotte: een ‘onderzoek’ van de Foto-app Halide, waarin als oplossing het gebruik van deze app wordt voorgesteld (ook nog eens door André) zou ik toch even kritisch tegen her licht houden.

  “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”

  Nu ben je alles door elkaar aan het gooien: als je de iphone xs (max) gebruikt met de standaard app kan je, met de smart hdr aan, fantastische foto’s maken. Er staan talrijke foto’s onder andere op instagram.  Ook professionele reviews van o.a. van topfotograaf (national geographic).  Ik heb zelf een xs max (en een iphone x ). Ik kan hem alleen maar aanbevelen. En of hij verbeterd is ! Je kan natuurlijk ook eens kijken naar de reviews van de Halide app.  Er zijn ook andere camera apps die raw foto’s mogelijk maken.

 • Profielfoto
  Di May

  Mijn ervaring met Halide RAW op iPhone X :

  Het kost je heel veel nawerk [ via bvb Photoshop ] om nog
  maar in de buurt te komen van de door Apple geleverde jpg.

  Opvallend is dat je met de Halide-RAW-versie gauw
  belangrijke details verliest tegenover de jpg-versie.

  Bij wolkenpartijen is dat bijvoorbeeld merkwaardig goed zichtbaar.

  Men moet toegeven dat Apple heel wat uit zijn
  software-hoed tovert, die je lang niet altijd
  kan evenaren via RAW.

  Conclusie :
  als je echt een betere foto wil, zit er niet veel meer op
  dan voor het ongemak te kiezen van een volumineuze DSLR …

   

   

 • Profielfoto
  André

  Di May op 2 oktober 2018 19:01
  Mijn ervaring met Halide RAW op iPhone X :

  Het kost je heel veel nawerk [ via bvb Photoshop ] om nog
  maar in de buurt te komen van de door Apple geleverde jpg.

  Opvallend is dat je met de Halide-RAW-versie gauw
  belangrijke details verliest tegenover de jpg-versie.

  Bij wolkenpartijen is dat bijvoorbeeld merkwaardig goed zichtbaar.

  Men moet toegeven dat Apple heel wat uit zijn
  software-hoed tovert, die je lang niet altijd
  kan evenaren via RAW.

  Conclusie :
  als je echt een betere foto wil, zit er niet veel meer op
  dan voor het ongemak te kiezen van een volumineuze DSLR …

   

   

  Ik sluit mij volledig aan met uw mening: de foto’s zijn dan ook verbluffend goed.  Ik gebruik dan ook hoofdzakelijk de apple camera app.  Ook al omdat ik niet direkt behoefte heb aan raw foto’s.