Post overheid op iPhone en iPad met de Berichtenbox-app

Door: Raymon Mens - 13 reacties

De rijksoverheid heeft een nieuwe app gelanceerd. Het gaat om de Berichtenbox-app die je in staat stelt om overheidspost op iPhone of iPad te lezen zonder naar een aparte website te gaan. De Berichtenbox van MijnOverheid is een persoonlijke beveiligde postbus voor post van de overheid. Ongeveer 7,5 miljoen Nederlanders maken gebruik van de dienst.

Nadat je eenmaal ingelogd bent in de app, krijg je een pushnotificatie als er een nieuw bericht in de box staat. De app kan met een pincode geopend worden, je hoeft na eenmalig inloggen dit niet steeds opnieuw te doen. Met de app mis je nooit meer belangrijke post van bijvoorbeeld de Belastingdienst, pensioenfondsen en meer.

Account eenmalig koppelen

Voordat je de app kunt gebruiken, moet je eenmalig een MijnOverheid-account met DigiD koppelen. Naast berichten in de app ontvangen, kun je ze ook door laten sturen naar een ander e-mailadres. In de toekomst wordt het ook mogelijk om gelezen berichten te verwijderen en te selecteren welke overheidsinstanties berichten af mogen leveren. Die functies worden in een latere update toegevoegd.

Met de app wil de overheid een belangrijke tekortkoming in de Berichtenbox oplossen. Vorig jaar bleek dat veel burgers die een Berichtenbox hebben, de berichten nooit zien. Een nieuw bericht bleef bij bijna één op de drie gebruikers langer dan een jaar ongelezen. De app moet dat oplossen.

Berichtenbox
Klik/tap voor groter.

Berichtenbox voor iOS en Android

Naast iOS is de app ook beschikbaar voor Android. Je kunt de app vanaf nu downloaden in de Apple App Store of Google Play Store.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Handig. Nu nog een app die al die verschillende Digid sites verbindt. Dus mijn.stad, mijn.overheid mijn.belastingdienst mijn.rdw etc.

 • Profielfoto
  imar

  Spinozo op 9 oktober 2018 16:24
  Dus mijn.stad, mijn.overheid mijn.belastingdienst mijn.rdw etc.

  En je kunt er vanuit gaan dat dat allemaal verschillende apps worden:-|

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Portaal jungle

 • Profielfoto
  tuuur

  Beter ??

 • Profielfoto
  Robert848

  Prima initiatief, deze app. Nu nog ondersteuning van Face ID en/of Touch ID.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Spinozo op 9 oktober 2018 16:24
  Handig. Nu nog een app die al die verschillende Digid sites verbindt. Dus mijn.stad, mijn.overheid mijn.belastingdienst mijn.rdw etc.

  Die is er met deze berichtenapp. De instanties die jij opnoemt kunnen berichten sturen via Mijn Overheid. Dus…

 • Profielfoto
  Spinozo

  Er staat wel iets meer op die sites dan een berichtje LT Barclay;)

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik zie net dat zodra je een bericht van UWV wilt inzien dan opent de browser en moet je alsnog heel de inlogrataplan uitvoeren, maw halve vooruitgang en dus nog werk aan de winkel voor de programmeurs

 • Profielfoto
  liesebirdie

  tuuur op 9 oktober 2018 20:01
  Ik zie net dat zodra je een bericht van UWV wilt inzien dan opent de browser en moet je alsnog heel de inlogrataplan uitvoeren, maw halve vooruitgang en dus nog werk aan de winkel voor de programmeurs

  Klopt, niet alle sites hebben nog single-sign-on en dat is heel vervelend.

  Bij het openen van een UWV-brief hoef je niet eerst een kaartje te ontvangen waarin staat dat je naar hun kantoor moet komen om je daar te legitimeren zodat je vervolgens zelf mag navigeren naar de juiste plaats waar dan vervolgens de brief voor je klaar ligt die je pas thuis kan openen. Dan valt de brief gewoon door de brievenbus, meteen bij je thuis.

  Waarom durven ze dit dan digitaal wel zo aan te bieden? Om vervolgens volgens diezelfde veiligheidsnormen de bijlage waar alles in staat, gewoon te moeten downloaden voordat deze gelezen kan worden. Openbare computer of niet. Als je de techniek zo knullig inzet is dit geen vooruitgang.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Als ik hierdoor die stinking pdf’s kan lezen zonder ze eerst te moeten downloaden zou dat mooi zijn. Ik kom echter niet eens voorbij het instellen van de pincode. Foutcode M3. Moet zeker tussen 9 en 17u omdat de server anders al naar huis is.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ja die foutmelding kreeg ik ook al. Laat maar, denk ik dan ?

 • Profielfoto
  Raddie

  Werkt feilloos bij mij. Ik vind het wel handig.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Hoe minder portals hoe beter. Kan Apple niet een mother of all portals maken?