Na Touch ID en Face ID, sleutelt Apple aan Voice ID

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Siri golfjes

Na vingerafdrukken en gezichtsherkenning, sleutelt Apple aan een nieuwe manier om gebruikers te herkennen: met behulp van hun stem. Apple voorziet dit niet alleen als nieuwe methode om je iPhone te ontgrendelen, maar kan Siri op deze manier ook personaliseren.

Het idee is simpel. Door je aan je stem te herkennen, kan Siri iedere gebruiker persoonlijke antwoorden over zijn agenda of berichten geven. Vraag jij om je agenda? Dan krijg jij je afspraken te horen, terwijl je partner een andere stem heeft en dus ook zijn of haar afspraken te horen krijgt. Het werkt ook als extra beveiligingslaag. Als iemand Siri vraagt om jouw berichten voor te lezen, maar Siri je stem niet kan herkennen, wordt de toegang geweigerd.

Voice ID voor HomePod en iPhone

Hoe ver Apple met de ontwikkeling van Voice ID is, blijft op dit moment onduidelijk. Het bedrijf uit Cupertino heeft echter wel een boel patenten die de werking van de techniek omschrijven aangevraagd. Daarin wordt specifiek melding gemaakt van een iPhone en een ander ‘smart device’ als kandidaten voor deze techniek. Dat kan natuurlijk een HomePod, maar ook Apple TV zijn. Dat is immers ook een apparaat waar meerdere gebruikers in een huis gebruik van kunnen maken.

De werking van Voice ID lijkt erg op dat van Touch ID of Face ID. Om het in te stellen moet een gebruiker een aantal specifieke trefwoorden uitspreken. Net als bij het activeren van “Hey Siri”. Als een stem niet herkend wordt, moet een gebruiker zich op een andere manier identificeren, bijvoorbeeld via de code van zijn iPhone.

homepod siri top 16x9
Klik/tap voor groter.

Google doet dit al

Wanneer Apple deze techniek gaat integreren is nog niet duidelijk. In de patenten die wij hebben gevonden, is het hele proces echter duidelijk omschreven. Dat doet vermoeden dat de ontwikkeling vrij ver gevorderd is. Google heeft bovendien al een vergelijkbare techniek, die Voice Match heet. Daarmee kan de onlangs onthulde Google Home Hub alle gebruikers in een huis van persoonlijke informatie voorzien. (Zie ook → Google Home Hub onthuld: slim scherm voor een slim huis)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Sirll

  Ah maar alleen mogelijk met nieuwe generatie homepod of apple tv natuurlijk! Want ondanks dat het software is verpakken we het natuurlijk zo dat het geïntegreerd is in de opvolgend Xxx chip.

 • Profielfoto
  Clouren

  Hiermee wordt een keelontsteking nog irritanter dan het al is.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik ben heel benieuwd of ze dat ook kunnen beveiligen tegen het opnemen van je stem en dat afspelen op een speaker. Als dat mogelijk zou zijn zou het niet best zijn…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  ING Bankieren-app??? Iemand?

 • Profielfoto
  koolenboer

  Ojee, ik zie dit al gebeuren
  https://youtu.be/nwPtcqcqz00

 • Profielfoto
  xaddict

  Via welk apparaat zou dit dan moeten buiten een speaker? Op een iPhone Kun je nu twee gezichten toevoegen maar ze worden niet daadwerkelijk aan een profiel gekoppeld.

  Lijkt me verregaande wijziging in iPad, iPhone, Apple tv, Apple watch, etc. Dus Core-level aanpassing in álle …OS’en

 • Profielfoto
  Frans

  wensink op 17 oktober 2018 11:39
  Ik ben heel benieuwd of ze dat ook kunnen beveiligen tegen het opnemen van je stem en dat afspelen op een speaker. Als dat mogelijk zou zijn zou het niet best zijn…

  Beveiligen tegen een opgenomen stem zou bijvoorbeeld kunnen door de gebruiker te vragen een willekeurig zinnetje uit te spreken om te ontgrendelen. Het wordt dan niet onmogelijk maar wel heel lastig om de beveiliging te omzeilen, zeker als je daar geen speciale apparatuur voor hebt.

  Ik denk wel dat Voice ID nooit zo veilig zal zijn als Touch- of Face ID. Ik kan me voorstellen dat het uiteindelijk, misschien wel sneller dan gedacht, mogelijk wordt met AI en ML technieken een Voice Synthesizer te maken die iemands stem perfect kan nabootsen.