Apple Video: ‘Netflix concurrent Apple wordt deels gratis’

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Apple Video testbeeld 16x9

Apple werkt al maanden aan een antwoord op Netflix. De streamingdienst die gebouwd wordt krijgt mogelijk de naam Apple Video en de iPhone-maker heeft al een boel talentvolle scriptschrijvers en producers aangenomen. Maar hoe ga je als nieuwkomer de concurrentie met het machtige Netflix aan? Op prijs natuurlijk. In dit geval met gratis series en films.

Volgens CNBC wil Apple een groot deel van de series op Apple Video gratis beschikbaar stellen aan zijn klanten. Ze kunnen alleen op Apple-apparaten gekeken worden via de TV-app. Het wordt op deze manier een extraatje waarmee gebruikers van een iPhone, iPad, Mac of Apple TV worden beloond voor de aanschaf van een Apple-product.

Apple Video: mix van gratis series en betaalde kanalen

De bronnen van CNBC melden dat Apple inzet op het gratis beschikbaar stellen van een aantal series. Daarnaast zouden er ook betaalde kanalen moeten komen. De series die Apple zelf produceert zouden gratis beschikbaar gesteld kunnen worden, terwijl films en series van andere partijen op betaalde kanalen geplaatst worden. Hoe die kanalen precies vorm krijgen is nog niet duidelijk, maar je kunt denken aan diverse kanalen rondom thema’s zoals sci-fi, geschiedenis en actie.

Apple Video Netflix
Klik/tap voor groter.

Apple’s antwoord op Netflix in 2019 live

De Netflix-concurrent uit Cupertino is de afgelopen tijd veel in het nieuws. Onlangs maakte Apple nog indruk door Oprah Winfrey aan zich te binden. De Amerikaanse powervrouw gaat series voor Apple Video produceren. Hoewel de dienst naar verluidt pas in 2019 live gaat, is er steeds meer bekend over het aanbod. Van spannende crime tot kekke cartoon en van steengoede sci-fi tot gerenommeerde horror, Apple heeft het inmiddels in huis.

Kijken kan straks via een vernieuwde versie van de TV-app op iPhone, iPad en Apple TV. Momenteel is die niet wereldwijd beschikbaar, maar wij verwachten dat dit bij de lancering van Apple Video wel het geval zal zijn. Apple heeft namelijk ook mensen aangenomen die de dienst in Europa op de kaart moeten zetten. Volgend jaar belooft sowieso een druk jaar te worden, want ook Disney wil uitpakken met een eigen streamingdienst. (Zie ook → Disney opent aanval op streamingdiensten met peperdure serie)

Steven Spielberg 16x9
Ook Steven Spielberg werkt aan een serie voor Apple Video – Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Airheart

  Crime, cartoon, sci-fi en horror. Alle vier niet mijn ding.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gaat Apple Video een replacementprogramma voor iTunes worden of wat? Dat is de enige mogelijkheid dat ik kan bedenken waarom ze het gratis zouden weggeven.

   

 • Profielfoto
  Melle

  Slim. Logisch.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Shmoo op 11 oktober 2018 12:03
  Gaat Apple Video een replacementprogramma voor iTunes worden of wat? Dat is de enige mogelijkheid dat ik kan bedenken waarom ze het gratis zouden weggeven.

  De bronnen van CNBC melden dat Apple inzet op het gratis beschikbaar stellen van een aantal series.

  In de hoop dat je er zo blij van wordt, dat je voor de rest wel een abonnement neemt.

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk eerder dat ze vooraf de visie hadden dat ze er wel met Hollywood financieel uit zouden komen zodat Apple het complete iTunes -aanbod mocht toevoegen aan Apple Video. Dat blijkt dus lastiger dan gedacht dus hebben ze enkel ‘eigen’ content. En laten we eerlijk zijn. Je gaat geen 9,- per maand betalen voor wat – 21 verschillende items en dan ook nog eens specifieke (linkse) NPO kwaliteit waar mensen vooral iets van moeten leren.

   

  Ik bedoel zou jij hebben betaald voor Netflix als Netflix niets meer dan 7 eigen shows had gehad in 2011. Het verschil is dat Netflix eigen content is gaan maken omdat zij jaren geleden er al achter kwamen dat met Hollywood niet te onderhandelen valt. Heel langzaam zijn ze eigen content gaan maken of mee-financieren in content van andere waardoor ze die content ook mochten toevoegen. Dat laat je een aantal jaar groeien en kijk nu eens. Netflix is bijna op het punt aangekomen (geef het nog 3 jaar) dat ze Hollywood helemaal niet meer nodig hebben. Een aantal beeldjes en prijzen ophalen, links of rechts en je wordt vanzelf serieus genomen. Niet alles op Netflix is goed of voor mij persoonlijk interessant maar ik had 3 of 4 jaar geleden nooit kunnen bedenken dat Netflix content van Hollywood niveau zou kunnen zijn. Er staan een aantal series of films op die doen echt niet onder voor war ze allemaal in Hollywood maken en waar de Universals van deze wereld 140 miljoen budget voor hebben om te maken. Netflix maakt vergelijkbare kwaliteit met een budget van 30 miljoen. Het kan dus wel.

   

  Dat is ook het mooie van Netflix, over een tijdje zijn wij daar zo aan gewend dat Netflix content gewoon standaard content is dat Hollywood Netflix moet betalen om überhaupt gezien te worden NA … het biscoop verhaal. De RTL’s van deze wereld gaan niet meer betalen voor Hollywood speelfilms, want de advertentieverkopen brengen die kosten niet meer op. Vandaar dat we de Steven Seagals en James Bond 28 keer per jaar te zien krijgen.

   

  Netflix zit echt op rozen. Open de Netflix app eens en dan kijk je in de categorie Netflix Originals. Ik durf te wedden dat je nooit had verwacht dat Netflix al zoveel eigen content had. Plus, Spaans, Amerikaans, Duits, Noors, het maakt niet uit voor welke doelgroep het gemaakt is we krijgen het allemaal te zien. Geen gedoe met rechten en wat niet allemaal. Heerlijk!

   

 • Profielfoto
  Elduderino

  Shmoo op 11 oktober 2018 14:09
  Dat is ook het mooie van Netflix, over een tijdje zijn wij daar zo aan gewend dat Netflix content gewoon standaard content is dat Hollywood Netflix moet betalen om überhaupt gezien te worden NA … het biscoop verhaal. De RTL’s van deze wereld gaan niet meer betalen voor Hollywood speelfilms, want de advertentieverkopen brengen die kosten niet meer op. Vandaar dat we de Steven Seagals en James Bond 28 keer per jaar te zien krijgen.

   

  Netflix zit echt op rozen. Open de Netflix app eens en dan kijk je in de categorie Netflix Originals. Ik durf te wedden dat je nooit had verwacht dat Netflix al zoveel eigen content had. Plus, Spaans, Amerikaans, Duits, Noors, het maakt niet uit voor welke doelgroep het gemaakt is we krijgen het allemaal te zien. Geen gedoe met rechten en wat niet allemaal. Heerlijk!

   

  Dat is naar mijn mening iets te rooskleurig. Je ziet dat er meerdere spelers op de markt zijn en dit spel is nog niet gespeeld. Disney begint met een eigen dienst, Warnermedia met HBO en dan komen er nieuwe spelers zoals Apple.

  Netflix is een prima dienst, maar zal het niet alleen kunnen hebben van hun eigen content. De film producenten kunnen Netflix maken of breken. Daarnaast is het bepaald niet allemaal hosanna op Netflix. Series, flink aanbod en veel originals, maar films daar lopen ze toch enorm achter. Voor een film neem ik niet eens meer de moeite om bij Netflix te kijken en huur ik het wel via iTunes.

  Ik ben er nog niet zo zeker van of Netflix die positie in kan nemen.