Apple Video: ‘Netflix-concurrent begin 2019 live in 100 landen’

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Apple TV Chromecast

Er wordt steeds meer duidelijk over Apple’s aankomende Netflix-concurrent die mogelijk Apple Video gaat heten. Eerder werd al duidelijk dat Apple een deel van de series en films gratis wil aan gaan bieden en met betaalkanalen komt. Nu heeft The Information nieuwe details over de lancering.

Volgens de doorgaans goed ingelichte bron vindt de lancering van Apple Video begin 2019 plaats. We weten dat Apple de term ‘begin’ van het jaar vrij flexibel interpreteert. Het kan maart 2019 worden, maar volgens Apple’s boekje is juni 2019 (WWDC 2019) ook nog net begin van het jaar.

Wereldwijde lancering Apple Video

Apple krijgt vaak het verwijt alleen oog te hebben voor zijn thuismarkt, de Verenigde Staten. Apple Video lijkt echter een wereldwijde dienst te worden. Volgens de nieuwe informatie wil Apple zijn antwoord op Netflix in 100 landen tegelijk lanceren. Dat is een flinke klus, want zal betekenen dat er bijvoorbeeld ondertiteling in vele talen gemaakt moet worden. Toch lijkt dit een goed uitgedacht plan, want eerder werden bijvoorbeeld BBC-topmannen aangenomen om zich bezig te houden met de Europese markt.

Apple produceert momenteel 24 series en tv-programma’s. Er is een grote variëteit aan content in ontwikkeling, niet alleen op Amerikaanse bodem. Zo werkt het bedrijf uit Cupertino aan een remake van de Franse Canal+ serie “Calls”. Er zijn ook grote namen aan boord. Steven Spielberg werkt bijvoorbeeld aan een serie genaamd Amazing Stories en heeft Apple Oprah Winfrey aangetrokken om allerlei content te maken.

Apple Video
Klik/tap voor groter.

Veel concurrentie voor Netflix in 2019

Apple is niet het enige bedrijf dat aan een antwoord op Netflix werkt. Ook Disney heeft grote plannen met een eigen video-on-demand dienst. Die moet ook in 2019 live gaan, al zijn details nog erg schaars. Het bedrijf heeft wel gezegd aanvankelijk op prijs te willen concurreren en naarmate er meer aanbod is, de prijs omhoog te laten gaan. Je moet bij Disney overigens niet alleen denken aan cartoons met Mickey Mouse. Onlangs werd al duidelijk dat het bedrijf start met een peperdure Star Wars-serie. Het eerste wapen dat rechtstreeks op Apple en Netflix gericht is. (Zie ook → Netflix-concurrent Disney krijgt vorm: dit zijn de plannen)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Odie

  Eerst zien, dan geloven. De non-US markt is al te vaak en te lang buiten beschouwing gelaten. Ik noem een Apple Pay, wat gewoon nog steeds niet officieel gelanceerd is in landen als Nederland en België (terwijl de infra er al LANG geschikt voor is, dat bewijst bunq, ik betaal al tijden al mijn dagelijkse zooi bij de AH en de Etos en de bakker op de hoek met AP via bunq). Of neem Siri op de HomePod die categorisch weigert Nederlands te praten. Of neem Apple Watch 3/4 met LTE. Ik heb een LTE watch naar Nederland gehaald uit Duitsland maar mag hier geen eigen eSIM aan koppelen (ja die heb ik via via), omdat Apple wel SM-DP+ gebruikt maar hier een eigen sausje over giet en alleen operators toestaat die in haar entitlement server enabled staan. En zo zijn er nog heel veel voorbeelden te noemen…

  Echt, ik geloof dingen pas bij Apple als ik ze in de Apple Store (online of fysiek) kan open en/of gebruiken.

 • Profielfoto
  rruiter1

  Helemaal mee eens. Ik ben er wel. An overtuigd dat in Nederland banken en bedrijven bewust Apple diensten saboteren omdat ze een tegengesteld belang hebben. Applepay kost de banken geld en hun gekleurde pasjes verdwijnen uit beeld. Dat zou de klant het gevoel kunnen geven dat ie met Apple betaalt en niet met zijn bank. Bij de telecomproviders hetzelfde verhaal. Het simkaartje is het bindmiddel. Als Apple consumenten zouden we een iets tegen de frustratie van de technologische vooruitgang moeten ondernemen. Actie via social media of zo?

 • Profielfoto
  sciletto

  rruiter1 op 24 oktober 2018 13:54
  Helemaal mee eens. Ik ben er wel. An overtuigd dat in Nederland banken en bedrijven bewust Apple diensten saboteren omdat ze een tegengesteld belang hebben. Applepay kost de banken geld en hun gekleurde pasjes verdwijnen uit beeld. Dat zou de klant het gevoel kunnen geven dat ie met Apple betaalt en niet met zijn bank. Bij de telecomproviders hetzelfde verhaal. Het simkaartje is het bindmiddel. Als Apple consumenten zouden we een iets tegen de frustratie van de technologische vooruitgang moeten ondernemen. Actie via social media of zo?

  Daar heb je volledig gelijk in. Als een bank ook maar 1 cent moet betalen, dan wordt gekeken of er een alternatief is en het bankpasje is hun bindmiddel.

  De ING is er eigenlijk ook al lang klaar voor maar toch proberen ze dingen langzaam uit. Ze zijn goed bezig maar dat laatste stukje Apple Pay zou zo nice zijn.

 • Profielfoto
  sciletto

  Netflix heeft eigenlijk een markt gecreëerd die in de eerste instantie de consument hielp maar wat nu een negatief effect gaat geven. Eigenlijk omdat bedrijven perse zelf het meeste willen binnen harken. Waarom zeg ik dit? Omdat er nu een gigantische versplintering plaats vind. Apple die zelf een dienst op zet met eigen content, Disney die een eigen dienst opzet met eigen content, Netflix heeft zijn eigen content, Videoland die RTL content uitzend, Amazon die eigen content heeft en ga zo maar door maar ondertussen heb je niet 1 prijs zoals de kabel vroeger maar 10 verschillende prijzen en abonnementen.

  Ik zie dit somber in voor Nederland en vooral omdat Hilversum de meeste rechten heeft om het in Nederland uit te zenden op tv/streaming en alle streamers erom heen het aan moeten bieden in andere landen:( Gaan we hier alle content van 21 Century Fox zien van Disney? Zien we ABC series? NBC series? HBO (enkel via Ziggo)? Ik denk het niet. Zet je maar schrap voor ‘tv’ waar je 120 euro ofzo voor gaat betalen, net zoals ze in Amerika altijd doen.

  Voordat mensen beginnen over downloaden. Ja, je kan content krijgen zonder ondertiteling maar dat wil ik niet. Brein heeft veel veroorzaakt op het gebied van ondertiteling en aanklachten indienen tegen aanbieders. De hele markt is ingestort dus ben je bijna verplicht om alles te kopen wat je wil zien en geloof me, daar heb ik geen probleem mee maar wel wanneer er absurde prijzen gevraagd wordt.

 • Profielfoto
  App69

  “Of neem Siri op de HomePod die categorisch weigert Nederlands te praten.”

  Waarschijnlijk omdat de HomePod niet officieel in NL is uitgebracht misschien?

  Zou kunnen, hè.

 • Profielfoto
  snipper

  Ik denk niet dat Nederlanders € 120 (ik neem aan dat je bedoelt per maand) gaan betalen voor video on demand.
  Nu hebben Ziggo en KPN een soort duopolie op TV en internet. Ziggo heeft de sterkste positie en misbruikt die ook het hardst want je kan geen los internet abonnement nemen zonder net zo veel te betalen als mét digitale TV.

  En dan betaal je nog extra als je een film om demand wil zien, terwijl hun aanbod teleurstellend is en zich niet kan meten met Netflix, ook niet qua prijs.

  Geen gezonde situatie.

  Op de publieke zenders komt maar af en toe een fatsoenlijke film of serie en zie je vooral veel oude meuk en herhalingen. En eindeloos veel zelfgeproduceerde reality tv, want dat kost bijna niks om te maken en trekt altijd nog wel kijkers.

  Naar mijn bescheiden mening kan het er daarom niet veel slechter op worden met meer Netflix-concurrenten want 1) Netflix heeft nu nauwelijks concurrentie ergo wordt anders een monopolist. 2) Met verschillende, concurrerende VoDemand bedrijven kun je zelf bepalen hoeveel en waarvoor je betaald. 3) Als er concurrentie is, zal bijvoorbeeld Netflix minder snel de prijzen verhogen, zoals ze nu wel elk jaar doen.

 • Profielfoto
  Murdock

  Ik persoonlijk vind het stom dat iedereen met streaming dienst komt, om netflix te concureren. Je hebt al amazon, disney komt ook en nu Apple en youtube. Als je overal een abo moet nemen ben je blut, waarom werken deze niet samen en stellen ze op elk platform de nieuwste series en films ter beschiking? De muziek industru kan dit wel? Neen ze klagen liever over de te vele ilegale downloads. Ik heb ook netflix ultra hd maar ernaast kijk ik nog via popcorntime. Anders word het onbetaalbaar.

  Ben benieuwd of Apple ermee naar Belgie komt?

 • Profielfoto
  Murdock

  snipper op 24 oktober 2018 23:07
  Ik denk niet dat Nederlanders € 120 (ik neem aan dat je bedoelt per maand) gaan betalen voor video on demand.
  Nu hebben Ziggo en KPN een soort duopolie op TV en internet. Ziggo heeft de sterkste positie en misbruikt die ook het hardst want je kan geen los internet abonnement nemen zonder net zo veel te betalen als mét digitale TV.

  En dan betaal je nog extra als je een film om demand wil zien, terwijl hun aanbod teleurstellend is en zich niet kan meten met Netflix, ook niet qua prijs.

  Geen gezonde situatie.

  Op de publieke zenders komt maar af en toe een fatsoenlijke film of serie en zie je vooral veel oude meuk en herhalingen. En eindeloos veel zelfgeproduceerde reality tv, want dat kost bijna niks om te maken en trekt altijd nog wel kijkers.

  Naar mijn bescheiden mening kan het er daarom niet veel slechter op worden met meer Netflix-concurrenten want 1) Netflix heeft nu nauwelijks concurrentie ergo wordt anders een monopolist. 2) Met verschillende, concurrerende VoDemand bedrijven kun je zelf bepalen hoeveel en waarvoor je betaald. 3) Als er concurrentie is, zal bijvoorbeeld Netflix minder snel de prijzen verhogen, zoals ze nu wel elk jaar doen.

  Gelukkig vind je alles snel terug op het net na een paar dagen.