Vijf producten die Apple helaas nog steeds niet heeft onthuld

Door: Noah Korevaar - 25 reacties
MacBook Air 2018 review 003

Dinsdagavond onthulde Apple tijdens een speciaal event in New York een aantal nieuwe producten. Wij waren er live bij en maakten onder andere kennis met de nieuwe MacBook Air, Mac mini en twee gloednieuwe iPad Pro’s. Hier kun je alle onthullingen checken.

Dat is alleen al geweldig nieuws, want dat waren de producten die verreweg het meest aan een upgrade toe waren. Toch was er ook een hoop dat we misten tijden de Apple presentatie, ondanks dat we ‘weten’ dat ze in de pijplijn zitten.

Apple houdt normaliter maximaal twee events in het najaar, dus het lijkt er sterk op dat dit het was voor 2018. We zetten de langverwachte producten op een rijtje die blijkbaar helaas pas in 2019 onthuld gaan worden.

Geen tweede generatie AirPods

De eerste generatie stamt alweer uit december 2016. Dat is ondertussen bijna twee jaar geleden. Al lange tijd is het duidelijk dat Apple aan een volgende generatie werkt. Volgens berichten zouden de nieuwe modellen beter geluid produceren, waterbestendig zijn en een verbeterde ondersteuning bieden voor Siri.
Daarnaast zou de techgigant te werken aan een soort active noise-cancelling, maar het is maar de vraag of die technologie al klaar is tegen de tijd dat deze nieuwe generatie op de markt gaat komen. Een reden zou kunnen zijn dat – omdat de AirPods 2 draadloos oplaadbaar zouden zijn – men wacht totdat de AirPower oplader beschikbaar is.
AirPods

Nog steeds geen AirPower

De AirPower is eigenlijk de uitzondering in dit lijstje. De accessoire waarmee je iPhones draadloos op kunt laden is namelijk wel al onthuld. Eind 2017 zelfs al. Sindsdien heeft Apple echter niks meer over de gadget laten weten.

Ondertussen weten we stiekem al wat er aan de hand is: de accessoire kampt met fikse technische problemen, en had nooit aangekondigd mogen worden. Apple heeft AirPower zelfs van al zijn pagina’s geschrapt. Hier lees je wat er aan de hand is. Geruchten gaan echter de ronde dat Apple dit project nog niet heeft laten vallen.

Apple Airpower oplader draadloos

Nog geen upgrade voor de iMac

Apple bracht vorig jaar een flinke upgrade voor de componenten van de iMac uit. Ook werd de uiterst capabele iMac Pro geïntroduceerd in december. Aan de buitenkant is er in de afgelopen vijf jaar echter weinig of niks veranderd.

Dat kun je ook als een compliment zien, maar dat neemt niet weg dat geruchten erop wijzen dat Apple aan een verbeterd design voor de iMacs werkt. Inclusief nieuwigheden zoals Face ID, een T2 chip, sterk verbeterde schermpanelen en uiteraard de laatste, snelste processoren. Op naar 2019?

iMac 4K WANT

We misten de 12-inch MacBook

De dunne 12-inch MacBook is met zijn zeer dunne design nog steeds een lust voor het oog. Toch kun je er zeker met de nieuwe MacBook Air niet omheen dat de MacBook te duur is, achterloopt qua hardware en moderne features mist.

Helaas zijn er erg weinig geruchten rondom een opvolger. Ook is de goedkoopste nieuwe MacBook Air goedkoper dan de MacBook, terwijl je een groter scherm, Touch ID en betere hardware ervoor terug krijgt. Is dit het einde van deze unieke vormfactor?

Macbook 12 inch

Upgrade voor de Mac Pro pas in 2019?

De Mac Pro is al het verwaarloosde kind sinds 2013. Apple drukte de gebruikers keer op keer op het hart dat men de Mac Pro niet vergeten is. We hopen dat Apple begin 2019 eindelijk zijn beloft waar zal maken. Tot dan kunnen professionals enkel terecht bij de iMac Pro als ze een vaste computer willen. Zowel qua design-eisen als qua hardware is er een hoop veranderd sinds 2013. Men hoopte op een voorproefje tijdens het Mac-event van deze week, maar tevergeefs…

Check hier ook onze hands-on sessies met de nieuwe hardware die Apple wel heeft onthuld.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Rinkel

  “Tweede generatie AirPods”

  Waaruit bleek dat Apple werkt aan een nieuwe generatie. Hoe weten jullie al die specificaties al?

  Waarom schrijft OMT alsof dit geen gerucht meer is. Meer en meer merk ik dat deze website geruchten als waar begint te noteren. Ik kwam graag naar OMT toen de drie jongen het nog runden. Zij waren kritisch en hadden verstand van zaken. Maar de laatste tijd merk begin ik berichten van OMT te skippen.

 • Profielfoto
  Geert

  Rinkel op 31 oktober 2018 10:55
  “Tweede generatie AirPods”

  Waaruit bleek dat Apple werkt aan een nieuwe generatie. Hoe weten jullie al die specificaties al?

  Waarom schrijft OMT alsof dit geen gerucht meer is. Meer en meer merk ik dat deze website geruchten als waar begint te noteren. Ik kwam graag naar OMT toen de drie jongen het nog runden. Zij waren kritisch en hadden verstand van zaken. Maar de laatste tijd merk begin ik berichten van OMT te skippen.

  Ik heb precies hetzelfde

 • Profielfoto
  computer space

  De MacMini is de nieuwe MacPro. Deze machine is regelrecht voor Hollywood, andere filmmakers en 4K vloggers gemaakt.

  Kijk maar naar de sleutelspecs:

  Kleine SSD, enkel voor installeren OSX en Final Cut Pro en randprogramma’s
  Veel IO gericht op 3x 4K scherm en externe opslagclusters zoals grote 4K video geschikte raidopslag
  10GB ethernet voor gedistribueerde verwerking FCP: dat stapeltje Mini’s is de nieuwe MacPro voor de veelvraat
  Externe GPU is nu serieus: Apple laat dit lekker aan derden over
  Kleur gelijk aan iMacPro

  Iedereen die had gehoopt op leuk instapmachientje: koop een tweedehandsje, die zijn daar prima voor. Apple is daar TERECHT, niet meer in geïnteresseerd. Voor HTK gebruik koop je maar een iPad of iMac 21 inch.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  computer space op 31 oktober 2018 11:49
  De MacMini is de nieuwe MacPro. Deze machine is regelrecht voor Hollywood, andere filmmakers en 4K vloggers gemaakt.

   

  Een interessante conclusie; maar Apple heeft zelf niets daarover geroepen – voor zover wij weten staat de nieuwe Mac Pro nog steeds op stapel voor 2019.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  computer space op 31 oktober 2018 11:49
  Kijk maar naar de sleutelspecs:

  Een quadcore i3-tje vind ik overigens nou niet echt pro-level.

 • Profielfoto
  wensink

  De MacMini is de nieuwe MacPro.

  Absoluut niet. De grafische power is lachwekkend en de CPU’s doen het nog heel ver onder voor de Xeons die te vinden zijn in bijvoorbeeld de iMac Pro.

  Een paar op elkaar stapelen is mooi als server, maar geen vervanger voor een echte Mac Pro waar je makkelijk nieuwe spullen in kunt zetten en die gewoon van elk onderdeel de krachtigste uitvoering heeft. Dat is waar muziek studio’s en ZZP Final Cut editors naar opzoek zijn.

   

 • Profielfoto
  SvS

  12-inch MacBook = pareltje. Maar ze moeten die oftewel upgraden of in uitverkoop gooien van ±€799, wedden dat verkopen omhoog schieten?! Vooral bij studenten.

 • Profielfoto

  Helaas geen nieuwe iMac, daar had ik toch echt op gehoopt.

  Onze 5K iMac uit 2104 staat op het punt om vervangen te worden (nog voor het eind van het jaar ivm de boekhouding), maar nu is het twijfelen of we voor een oudere iMac moeten gaan of toch voor een iMac pro.

   

   

 • Profielfoto
  computer space

  wensink op 31 oktober 2018 12:31

  De MacMini is de nieuwe MacPro.

  Absoluut niet. De grafische power is lachwekkend en de CPU’s doen het nog heel ver onder voor de Xeons die te vinden zijn in bijvoorbeeld de iMac Pro.

  Een paar op elkaar stapelen is mooi als server, maar geen vervanger voor een echte Mac Pro waar je makkelijk nieuwe spullen in kunt zetten en die gewoon van elk onderdeel de krachtigste uitvoering heeft. Dat is waar muziek studio’s en ZZP Final Cut editors naar opzoek zijn.

   

  Kijk welke groep Apple wil bedienen: filmmakers. Dan heb je niks aan een GPU. Voor het encoden van H265 hebben ze wel een hardwareondersteuning toegevoegd in de T2 chip. 3D vormgeving gaat al lang niet meer op Macs, dat is domein van Windows machines, en voor CS is een dikke GPU ook volstrekt onnodig. Deze Mini kan daarentegen wel 4K op 3 schermen tegelijk afspelen. Als het op consumenten gericht was had dit niet gehoeven.

 • Profielfoto
  Jor1

  Rinkel op 31 oktober 2018 10:55
  Ik kwam graag naar OMT toen de drie jongen het nog runden. Zij waren kritisch en hadden verstand van zaken. Maar de laatste tijd merk begin ik berichten van OMT te skippen.

  Ik herken me hier helemaal in. Wat een passieloze flut inhoud, clickbait, en suggestieve berichtgeving.

   

 • Profielfoto
  wensink

  Kijk welke groep Apple wil bedienen: filmmakers. Dan heb je niks aan een GPU. Voor het encoden van H265 hebben ze wel een hardwareondersteuning toegevoegd in de T2 chip. 3D vormgeving gaat al lang niet meer op Macs, dat is domein van Windows machines, en voor CS is een dikke GPU ook volstrekt onnodig. Deze Mini kan daarentegen wel 4K op 3 schermen tegelijk afspelen. Als het op consumenten gericht was had dit niet gehoeven.

  De nieuwe MacBook Air kan ook 2 externe 4K displays aansturen naar het ingebouwde scherm. Wil je zeggen dat die ook op professionals is gericht? Het is 2018, meerdere 4K schermen aansturen is niet heel indrukwekkend meer.

  Het is een mooi apparaat voor een server installatie, dat ben ik helemaal met je eens. Het is ook te gebruiken als runderserver voor FCPX. Dat is ook top, maar het is niet hetzelfde als het hebben van een Mac Pro.

  Een makkelijk te upgraden kast met een boel I/O, waar je PCI-e kaarten en harde schijven in kan proppen is echt iets waar heel veel professionals op zitten te wachten. Het zou je trouwens nog verbazen hoeveel de GPU wordt gebruikt hoor. Adobe software maakt er bijvoorbeeld gretig gebruik van. Er is een reden dat er een externe GPU wordt verkocht door Apple.:-)

   

   

 • Profielfoto
  computer space

  wensink op 31 oktober 2018 17:09
  Het zou je trouwens nog verbazen hoeveel de GPU wordt gebruikt hoor. Adobe software maakt er bijvoorbeeld gretig gebruik van. Er is een reden dat er een externe GPU wordt verkocht door Apple.:-)

   

   

  GPU doet bij bij helemaal niks (los dan van wat windows op scherm tonen en beetje MPEG-4 decoden). Kan ik missen als kiespijn. Die paar filters in Fotosjop waar de GPU bij helpt draaien ook prima op de CPU, en Final Cut doet er ook bar weinig mee. Hardware-encoding van Video wordt op de Mini door T2 chip opgelost. Die externe GPU is er voor de halve hondekop die nog aan 3D design doet op een mac. Dat is een uitstervend ras sinds Autodesk zowat alle 3D apps gekocht heeft en broertje dood heeft aan Mac. Het zal je vooral verbazen hoe goed een Intel HD630 dinges volstaat voor vrijwel alles wat je op je Mac doet.

 • Profielfoto
  MacRay

  Inderdaad de huidige OMT is alleen een melkoe met veel, heel veel reclame zonder inhoud!!

  Van mij mogen ze de boel opdoeken. De koek is op.

 • Profielfoto
  wensink

  GPU doet bij bij helemaal niks (los dan van wat windows op scherm tonen en beetje MPEG-4 decoden). Kan ik missen als kiespijn. Die paar filters in Fotosjop waar de GPU bij helpt draaien ook prima op de CPU, en Final Cut doet er ook bar weinig mee. Hardware-encoding van Video wordt op de Mini door T2 chip opgelost. Die externe GPU is er voor de halve hondekop die nog aan 3D design doet op een mac. Dat is een uitstervend ras sinds Autodesk zowat alle 3D apps gekocht heeft en broertje dood heeft aan Mac. Het zal je vooral verbazen hoe goed een Intel HD630 dinges volstaat voor vrijwel alles wat je op je Mac doet.

  Als we zo gaan denken heb je ook genoeg aan de MacBook Air. Die volstaat ook prima voor vrijwel alles dat je op je Mac doet. Voor Logic Pro (en andere DAW’s) en Photoshop(en andere grafische programma’s die hevig op de GPU leunen) is een Mac Pro gewoon beter. Een professional wil een krachtige computer, ook voor programma’s die niet gebruik kunnen maken van render servers met honderden CPU cores. De Mac mini is dus geen vervanging voor die groep.

   

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  De MacBook Air: mooi product, maar (net als alles bij Apple), zo ongeveer 20% in prijs omhoog gegaan. Vind ik veel, maar kennelijk vinden we het collectief fijn die prijsstijging bij Apple.

   

  De Mac Mini: oprecht mooie update. Vroeger zou ik er een hebben gekocht (heb er een stuk of 3 thuis liggen). Maar nee, ik heb ervaren wat voor een ellende het was om iets op te waarderen. Zie je: ik ben dus wel iemand die dingen opwaardeert voordat ik ze het eeuwige leven in Walhalla gun. De Mac Mini had de kleinste HDD (model 2012) en 4 GB, nu zit er 16GB en 1TB SSD. Werkt als een trein, ook omdat het een i7 is.

  Goed, de GPU is een HD 4000, maar via Displayport hangt er een LG Ultrawide monitor aan alles is keurig gevuld.

  de iPad Pro’s: mooi, maar (wederom) duur … Ik heb hardeschijven vol aan data, terabytes. Ik was “er vroeg bij” in de IT en heb al mijn foto’s, muziek, films digitaal. Tesamen met gescande documenten van ongeveer alles. Houd niet zo van papier. En dat kost veel capaciteit. En de Cloud? Wel, ik gebruik Google Cloud, Amazon Cloud services en heb m’n eigen virtuele server instances met opslag op genoemde. Heb 2x 1GB thuis glasvezel (zakelijk en prive gescheiden, omdat het kan) en dan nog … Vind ik het lang duren om alles in de cloud te kiepen, dus een iPad Pro met 1TB vind ik een stap in de goede richting, maar nog niet voor mij:-)

  Maar wat we dan allemaal misten:

  iPad Mini? M’n kinderen (leeftijd rond 5 jaar) zijn verzot op het formaat. De grote van Mamma kunnen ze moeilijk vasthouden. De kleine iPad’s gaan overal mee, maar de oude iPad Mini 4 is … Wat ‘gedateerd’.

  En natuurlijk de Mac Pro …

  Maar goed, mogelijk ergens begin volgend jaar weer een kans … Of toch een surprise party met kerst?

 • Profielfoto
  computer space

  Als we zo gaan denken heb je ook genoeg aan de MacBook Air. Die volstaat ook prima voor vrijwel alles dat je op je Mac doet. Voor Logic Pro (en andere DAW’s) en Photoshop(en andere grafische programma’s die hevig op de GPU leunen) is een Mac Pro gewoon beter. Een professional wil een krachtige computer, ook voor programma’s die niet gebruik kunnen maken van render servers met honderden CPU cores. De Mac mini is dus geen vervanging voor die groep.

   

   

  Wat een onzin. Ik heb juist als pro een multicorebak nodig. Ik monteer 4K video, RAW files van 45 Mpixel er doorjassen etc. Maar mijn GPU ligt te verstoffen. Echt waar, die doet geen reet. Dus Mini 6-core i7 is ideale Pro bak IMO. Van een Air zou ik heel veel jeuk krijgen als dat hoofdmachine moet zijn.

  De Mini i7 is sneller voor mijn werk dan de maxed-out iMac 5K. Dat is toch fantastisch! Geen onnodig meegeleverde plank meer. Heerlijk.

 • Profielfoto
  polansky

  Hydrarchos op 31 oktober 2018 12:22

  computer space op 31 oktober 2018 11:49
  Kijk maar naar de sleutelspecs:

  Een quadcore i3-tje vind ik overigens nou niet echt pro-level.

  Blijkbaar heb je helemaal niet gekeken naar de specificaties.
  Hij is ook verkrijgbaar met hexacore i7 en uitbreidbaar tot 64GB.
  Ruim voldoende voor de meeste professionals. Zeker als je daar nog een externe GPU op aansluit.

 • Profielfoto
  polansky

  Jor1 op 31 oktober 2018 15:26

  Rinkel op 31 oktober 2018 10:55
  Ik kwam graag naar OMT toen de drie jongen het nog runden. Zij waren kritisch en hadden verstand van zaken. Maar de laatste tijd merk begin ik berichten van OMT te skippen.

  Ik herken me hier helemaal in. Wat een passieloze flut inhoud, clickbait, en suggestieve berichtgeving.

   

  Helemaal mee eens en dan die reclames tussen de teksten door.
  Het wordt steeds irritanter.  OMT verzand en eindigt zo als baggersite.

   

 • Profielfoto
  Aiko

  Ooit was dit inderdaad een leukere / informatievere site dan het nu is. Ik erger me persoonlijk vooral aan artikelen die breed over computers / media gaan en zelfs met de beste wil van de wereld niet aan Apple-producten te relateren zijn. Zeg dan niet “One More Thing: Alles over Apple, iPhone, iOS, Mac en Apple Watch”.

  Tegen die reclame kan je uBlock gebruiken. Snap niet waarom niet veel meer mensen uBlock (of soortgelijk) gebruiken tegen die schreeuwerige en opdringerig aanwezige reclame’s. Sites die dat gebruiken moet je afstraffen door geen advertenties te laten tonen. De sites die rustige reclame gebruiken zonder beweging, geluid en overlap met inhoud gun ik graag hun advertentieinkomsten.

 • Profielfoto
  yellow

  Hoe zit het met de nieuwe iPhone SE, HeadPod, HomePod mini, Apple Television? En ik zit eigenlijk nog steeds te wachten op de Powerbook G5. iCar ook nog steeds niet onthuld. De Apple iRobot idem. En waar blijft de iDog? De iToaster? Stamt al van de Steve Jobs-tijdperk. Volgens geruchten zouden ze allemaal uitkomen. Maar nog steeds niet onthuld! Raar zeg!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Rinkel op 31 oktober 2018 10:55
  “Tweede generatie AirPods”

  Waaruit bleek dat Apple werkt aan een nieuwe generatie. Hoe weten jullie al die specificaties al?

  Waarom schrijft OMT alsof dit geen gerucht meer is. Meer en meer merk ik dat deze website geruchten als waar begint te noteren. Ik kwam graag naar OMT toen de drie jongen het nog runden. Zij waren kritisch en hadden verstand van zaken. Maar de laatste tijd merk begin ik berichten van OMT te skippen.

  Herkenbaar

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  polansky op 1 november 2018 07:59

  Hydrarchos op 31 oktober 2018 12:22

  computer space op 31 oktober 2018 11:49
  Kijk maar naar de sleutelspecs:

  Een quadcore i3-tje vind ik overigens nou niet echt pro-level.

  Blijkbaar heb je helemaal niet gekeken naar de specificaties.
  Hij is ook verkrijgbaar met hexacore i7 en uitbreidbaar tot 64GB.
  Ruim voldoende voor de meeste professionals. Zeker als je daar nog een externe GPU op aansluit.

  Ehm, dat waren de specificaties. En als instapmodel geeft dat niet de boodschap dat je de machine als pro-apparaat in de markt wilt zetten. En leuk zo’n i7, maar een Xeon is het ook niet. Ik heb de sterke indruk dat jullie hier meer in lezen dan er is.

 • Profielfoto
  Ief

  Ergens begrijp ik het wel dat Apple nu geen nieuwe iMacs en Mac Pro aankondigde. Zou de Introductie van de nieuwe Mac Mini doen vergeten hoewel die vind ik ook alle aandacht verdient vind ik. Zo hebben we ook Iers om naar uit te kijken in 2019 ?

 • Profielfoto
  donut

  Niks prettiger dan een grote bak waar alles in zit… en die je upgraden.

  mijn vorige MacPro ging 10 jaar mee…

  dat is pas milieu vriendelijk.

  Ik snap dat Apple dat minder modern vind dan kleine kastjes verbonden door talloze snoeren… (die nog even EXTRA erbij moet kopen)

  leve de MacPro