De nieuwe Apple Pencil en losse keyboard zijn een stuk slimmer dan hun voorgangers

Door: Leroy van den Berg - 16 reacties
Apple Pencil

Apple heeft, naast de nieuwe iPads, ook een vernieuwde Apple Pencil geïntroduceerd. De Apple Pencil prik je niet meer in de onderkant van de tablet, maar is magnetisch en ‘klik’ je eenvoudig bovenop de iPad. Daar wordt deze ook tegelijkertijd draadloos opgeladen. Hulde!

Door op de Pencil te tikken, ontwaakt het apparaat en wordt Notes geopend. Andere gestures, die door third-party developers toegevoegd kunnen worden, zorgen dat je makkelijk kunt schakelen tussen tools in productiviteit-apps. Ook is het mogelijk om andere acties aan de Pencil te koppelen.

Apple Pencil 2
Klik/tap voor groter.

De prijs

De nieuwe Apple Pencil is compatible met de nieuwe 11 inch en 12,9 inch iPad Pro en gaat voor 135 euro over de toonbank. In de video hieronder kun je vanaf 1:56 minuten de Apple Pencil in actie zien.

Voor de 1e en 2e generatie 12,9 inch iPad Pro dien je nog het ‘oude’ Pencil te gebruiken. Dat geldt ook voor de 10,5 en 9,7 inch iPad Pro’s en de 6e generatie iPad. De prijs daarvan blijft onveranderd 99 euro.

Smart Keyboard Folio

Naast een nieuwe Pencil heeft Apple ook een update uitgebracht voor het Smart Keyboard. Dat toetsenbord luistert vanaf nu naar de naam Smart Keyboard Folio. Het grote voordeel van dit nieuwe keyboard is, dat je de iPad onder twee verschillende hoeken kunt plaatsen. Hierdoor kun je vanuit elke positie makkelijk typen op de iPad: op je schoot en aan je bureau.

De prijs

De prijzen van de nieuwe Smart Folio Keyboard zijn 199 euro voor bij de 11 inch iPad Pro en 219 euro voor bij de 12,9 inch iPad Pro

 

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Mooie uitvinding, dat automatisch laden. Van de week nog een nieuwe surface pen gekocht omdat het batterijtje leeg was (en dat formaat is hier nergens is te verkrijgen). Kon ineens de onhandige vorige oplossing van Apple waarderen. Maar goed, dit is natuurlijk nog beter zo. Mooi gedaan, mooi dingetje.

 • Profielfoto
  KR1275

  Je moet ‘m alleen niet verliezen…

 • Profielfoto
  Absrnd

  KR1275 op 30 oktober 2018 17:07
  Je moet ‘m alleen niet verliezen…

  Inderdaad, zonder iPad heb je aan de pencil niets:)

 • Profielfoto
  polansky

  Komt nu erg dicht in de buurt van een Surface Pro.
  Het blijft jammer dat hier iOS op draait.

 • Profielfoto
  polansky

  Met ‘Hier’ bedoel ik de iPad;)
  Niet de Surface.

 • Profielfoto
  Night

  @Maikelw: ook op AliExpress gekeken? Die hebben vaak de meest onmogelijke modellen.

 • Profielfoto
  yourt

  polansky op 30 oktober 2018 17:51
  Komt nu erg dicht in de buurt van een Surface Pro.
  Het blijft jammer dat hier iOS op draait.

  Ja, want op een surface Pro kan je effe gamen. Delta-E of nits: Surface Pro ging er al aan met de vorige iPad Pro. Net als de batterijduur (6 versus 10). Gewicht: iPad weegt een stuk minder dan Surface. En de prestaties in Geekbench of 3DMark Ice Storm wil ik nog effe afwachten, al heb ik wel een vermoeden hoe dat gaat uitdraaien. De vorige Pencil was al goed maar miste ocharme een gummetje, wat nu met een touch (geen fysieke knop) gelijk opgelost is. plus draadloos laadbaar en magnetisch klikbaar… niks te vroeg misschien maar de AAAA-batterij van de eerdere Surface pen was ook niet om hoog mee op te lopen hé. Bon, ik zit dat hier vanop mijn MBP te posten, en jij leest dat allicht vanop een Surface of een W10-product. Geniet er van, maar kom geen onzin verkopen: Apple had inderdaad enkele punten goed te maken, maar wanneer ze dat doen is het ook meteen raak. En de prijs? Daar kan je met een Oneplus of zo mee scoren, maar niet met een Samsung, Surface of andere 1000+ top notch hardware.

 • Profielfoto
  Kevin

  yourt op 30 oktober 2018 21:16

  polansky op 30 oktober 2018 17:51
  Komt nu erg dicht in de buurt van een Surface Pro.
  Het blijft jammer dat hier iOS op draait.

  Ja, want op een surface Pro kan je effe gamen. Delta-E of nits: Surface Pro ging er al aan met de vorige iPad Pro. Net als de batterijduur (6 versus 10). Gewicht: iPad weegt een stuk minder dan Surface. En de prestaties in Geekbench of 3DMark Ice Storm wil ik nog effe afwachten, al heb ik wel een vermoeden hoe dat gaat uitdraaien. De vorige Pencil was al goed maar miste ocharme een gummetje, wat nu met een touch (geen fysieke knop) gelijk opgelost is. plus draadloos laadbaar en magnetisch klikbaar… niks te vroeg misschien maar de AAAA-batterij van de eerdere Surface pen was ook niet om hoog mee op te lopen hé. Bon, ik zit dat hier vanop mijn MBP te posten, en jij leest dat allicht vanop een Surface of een W10-product. Geniet er van, maar kom geen onzin verkopen: Apple had inderdaad enkele punten goed te maken, maar wanneer ze dat doen is het ook meteen raak. En de prijs? Daar kan je met een Oneplus of zo mee scoren, maar niet met een Samsung, Surface of andere 1000+ top notch hardware.

  Welke onzin verkoopt polansky? Hij geeft gewoon zijn mening.

   

  Ik vind het ook jammer dat iOS erop draait. Het is onvoldoende geschikt om te multitasken. 2 word-documenten, 3 excelbestanden, vergeet het maar om ze tegelijkertijd geopend te kunnen hebben en naast elkaar te zetten. Je kunt er nog omheen door 1 bestand te openen in Pages of Numbers, maar het schaadt productiviteit. Is niet voor iedereen een issue, maar voor veel anderen wel. Op mijn werk hebben we Surface Pro’s, en hoewel ik geen fan ben van Windows, ben ik veel productiever dan ik ooit met het huidige iOS zou zijn. Een iPad gebruik ik voor Safari, YouTube en Netflix.

 • Profielfoto
  kasuja

  Maikelw op 30 oktober 2018 16:59
  Mooie uitvinding, dat automatisch laden. Van de week nog een nieuwe surface pen gekocht omdat het batterijtje leeg was (en dat formaat is hier nergens is te verkrijgen). Kon ineens de onhandige vorige oplossing van Apple waarderen. Maar goed, dit is natuurlijk nog beter zo. Mooi gedaan, mooi dingetje.

  Volgens mij zijn de batterijen user replaceble. Zie deze YouTube video.
  Zonde van je geld.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=gEyNCUqqWSo

 • Profielfoto
  kasuja

  Ik ben benieuwd naar de ware potentie van de iPad Pro en hoe dit zich verhoudt tot andere  hardware. Op het podium doen ze claims dat de nieuwe iPad Pro sneller zou zijn dan 90% van de verkochte notebook’s.

  Met welke devices vergelijkt Apple de betere performance van de iPad Pro?

 • Profielfoto
  kasuja

  De pencil leek unresponsive tijdens de adobe photoshop demo, of waren dat gewoon de zenuwen?

  Het ontbreken van verschillende standen in de type cover zodat je de iPad Pro kan neerleggen en in een hoek kan tekene blijft een gemiste kans.

  Hoe die vrouw de iPad Pro beet hield en probeerde te werken in photoshop zag er erg ongemakkelijk en alles behalve ergonomisch uit. Die kickstand was zon gek idee nog niet.

 • Profielfoto
  smacdab

  Software zou toch een exta dingetje worden? Ipad pro 9,7 draait op dezelfde ios12.1

 • Profielfoto
  rorooke

  Inderdaad, iOS heeft dringend een pro upgrade nodig om de surface te evenaren of iedereen stapt over. Bestandsbeheer, echte multitasken, en gewoon support voor een Bluetooth muis!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Night op 30 oktober 2018 19:48
  @Maikelw: ook op AliExpress gekeken? Die hebben vaak de meest onmogelijke modellen.

  Daar had ik nou nog helemaal niet aan gedacht:) Thanks voor de tip!

 • Profielfoto
  Maikelw

  kasuja op 30 oktober 2018 22:20

  Maikelw op 30 oktober 2018 16:59
  Mooie uitvinding, dat automatisch laden. Van de week nog een nieuwe surface pen gekocht omdat het batterijtje leeg was (en dat formaat is hier nergens is te verkrijgen). Kon ineens de onhandige vorige oplossing van Apple waarderen. Maar goed, dit is natuurlijk nog beter zo. Mooi gedaan, mooi dingetje.

  Volgens mij zijn de batterijen user replaceble. Zie deze YouTube video.
  Zonde van je geld.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=gEyNCUqqWSo

  Ja dat klopt, maar het zijn AAAA batterijen, hier in spanje heeft zelfs de mediamarkt (hoewel die de pen wel verkoopt) die batterijen niet in de verkoop. (Ik stond voor een accuut probleem ivm een deadline, enige optie was even een nieuwe pen kopen. Maarja… deze is ook zo leeg, toch maar even op dat AliExpress kijken:)

 • Profielfoto
  kasuja

  Maikelw op 31 oktober 2018 22:53

  …enige optie was even een nieuwe pen kopen. Maarja… deze is ook zo leeg, toch maar even op dat AliExpress kijken:)

  Bij mij gaan die pennen erg lang mee moet ik zeggen.
  De pen van mijn surface pro 3 was na 2 en half jaar pas leeg.
  Daar kan ik niet boos om worden. En de pennen zijn ook nog eens backward en upward compatible anders dan de Apple pencil.

  Laden en pairen had Apple aan kunnen bieden middels USB-C -> lichtning adaptertje. Maar ja een nieuw pennetje levert meer geld op dan een dongle.