Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 30 oktober 2018
Leestijd: 4 minuten

Twee nieuwe iPad Pro’s onthuld tijdens Apple Event

Apple heeft tijdens het Apple Event in New York twee nieuwe iPad Pro’s aangekondigd. Het model van vorige jaar was een groot succes en Apple verwacht deze lijn met een nieuw design en nieuwe specificaties door te trekken. 

Het eerste wat opvalt is dat de nieuwe iPads een feature mist die al jarenlang een vast onderdeel is geweest van de tablet: de home button. Maar dat is niet het enige wat veranderd is.

Apple komt met twee nieuwe iPad Pro’s

Jon Ternus, VP van Apple’s hardware engineering, verscheen in New York op het podium om ons alles te vertellen over de nieuwe iPad Pro. Want een ding is zeker: de tablet is flink veranderd. Zo is het scherm van de iPad Pro dit jaar niet 10.5-inch, maar 11-inch. Hier bleef het echter niet bij. Apple kwam ook met een tweede variant. Deze is voorzien van een 12.9-inch display.

Beide iPad Pro’s zijn voorzien van een Liquid Retina Display. Een LCD scherm, dat we in kleinere vorm ook kennen van de iPhone Xʀ.

De 11 inch variant heeft een display met een resolutie van 2388 x 1688, 3.98 miljoen pixels en 264 pixels per inch. De 12.9 inch variant heeft dezelfde pixel-dichtheid en een resolutie van 2732 x 2048 pixels. Deze iPad Pro is overigens iets kleiner geworden dan de vorige variant. Opvallend detail is dat deze Liquid Retina Displays ronde hoeken hebben en daarmee de vorm van de rand volgen.

Verder zijn deze iPad Pro’s slechts 5.9 mm dik, waarmee ze 15 procent dunner is dan zijn dan hun voorganger. Dat betekent 25% minder volume! De 12,9 inch versie legt 631 gram in de schaal voor het WiFi model en 633 gram voor het WiFi + Cellular model. De 11 inch iPad pro weegt 468 gram in beide uitvoeringen.

iPad Pro 2018 Apple Event

FaceID

De nieuwe iPad Pro beschikt ook over Face ID, net als de huidige iPhones. Volgens Jon is dit veiliger dan welke tablet of computer dan ook. De MacBook Air kan de ruimte verlaten. Face ID werkt zowel verticaal als horizontaal.

Door het verdwijnen van de home button, werken dezelfde handelingen van de iPhone X ook voor deze nieuwe iPad Pro. Wel hopen we dat het beter werkt met iOS 12.1, dan dat het op de vorige iPad Pro deed met iOS 12.

iPad Pro aangekondigd Apple

A12X chip

De iPad Pro beschikt over de nieuwe A12X 7nm X chip, de iPad variant van de chips in de huidige iPhones. Deze draagt een 8-core CPU met 4 performance cores en 4 high-efficiency cores met zich mee. Dat betekent dat de nieuwe iPad Pro over het algemeen 35% sneller is dan zijn voorganger. Op het gebied van multicore is de nieuwe iPad Pro 90% sneller. Dit zorgt ervoor dat iPad Pro 92% sneller is dan alle portable laptops die op dit moment te koop zijn. Naast het reken-gedeelte bevat de chip ook nog een Neural Engine en een geïntegreerde M12 co-processor.

Ook op het gebied van grafische performance is de nieuwe iPad 2 keer sneller. Om de nieuwe kracht hiervan te kunnen vergelijken: de iPad Pro zit qua grafische performance net zo hoog als een Xbox One S.

iPad pro

De iPad Pro’s zijn beide, volgens Apple, de beste devices voor AR apps. Door geavanceerde camera’s, sensoren en verbeterde speakers weet de tablet, in combinatie met de A12X chip, de beste prestaties te leveren voor AR. Met de komst van nieuwe applicaties, doen nieuwe mogelijkheden zich voor. Een van deze mogelijkheden is Adobe’s Project Aero, dat voor creators een nieuwe manier van AR ontwerpen mogelijk maakt.

Apple stapt ook – eindelijk – af van de lightning port. Deze wordt bij de iPad Pro vervangen door een USB-C port. Hierdoor ondersteund hij, net als de MacBook Air, monitoren met displays tot 5K. Daarbij komt ook de ondersteuning voor hubs om de hoek kijken, waarmee camera’s en data accessoires tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

https://www.youtube.com/watch?v=LjaKHqDbzSA

Beschikbaarheid en prijzen

De iPad Pro zal het komende jaar in drie verschillende varianten te koop zijn. Het oude 10.5 inch model van het afgelopen jaar, de nieuwe 11 inch iPad Pro en het nieuwe 12,9 inch iPad Pro model.

Het oude 10,5 inch model is in drie varianten te koop:

 • 64 GB (€ 737,91)
 • 256 GB (€ 907,91)
 • 512 GB (€ 1127,91)

Dit model is verkrijgbaar in de kleuren zilver, spacegrijs, goud en roségoud.

De nieuwe 11 inch iPad Pro is, tegenstelling tot de oude iPad Pro, in vier varianten te koop:

 • 64 GB (€ 899)*
 • 256 GB (€ 1069)*
 • 512 GB (€ 1289)*
 • 1 TB (€ 1729)*

*) De WiFi + Cellular modellen zijn 160 euro duurder als de WiFi modellen.

Deze nieuwe iPad Pro is verkrijgbaar in zilver en Space Grey

De 12.9 inch iPad Pro is in dezelfde kleuren te bestellen, in dezelfde vier varianten. Echter liggen de prijzen voor deze iPad Pro wel iets hoger:

 • 64 GB (€ 1119)*
 • 256 GB (€ 1289)*
 • 512 GB (€ 1509)*
 • 1 TB (€ 1949)*

*) De WiFi + Cellular modellen zijn 170 euro duurder als de WiFi modellen.

Bestel je de nieuwe iPad vandaag? Dan heb je hem 6 november in huis.

Let wel op dat de nieuwe Apple Pencil alleen compatible is met de twee nieuwe iPad Pro’s.

iPad Pro tablets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Twee nieuwe iPad Pro’s onthuld tijdens Apple Event
Sluiten