Apple Music en Genius kondigen samenwerking aan

Door: Noah Korevaar - 5 reacties
Apple Music Genius

Sinds iOS 10 kunnen abonnees van Apple Music ook lyrics bekijken binnen de app. Dankzij een nieuwe samenwerking met Genius wordt die ondersteuning en de precisie ervan echter flink uitgebreid.

Samenwerking Apple Music en Genius

Dat hebben beide partijen afgelopen donderdag aangekondigd. Dat betekent dat Apple een nieuwe databron heeft. Het lyrics-platform worstelt al jaren met de zoektocht naar nieuwe verdienmodellen.

Genius gaat voor ‘duizenden’ nummers lyrics leveren. Dat klinkt als weinig, gezien er meer dan 50 miljoen nummers op de streamingdienst van Apple staan. In de praktijk luistert 95 procent van de gebruikers echter naar dezelfde paar duizend populaire nummers.

Apple Music Genius
Klik/tap voor groter

Daarmee zit Genius in de twee populairste streamingdiensten voor muziek. Het bedrijf levert ook trivia voor de mobiele apps van Spotify. Denk aan interessante feitjes, de context van een nummer of citaten van de muzikanten.

In het geval van Apple Music levert Genius echter enkel de lyrics aan. Apple gebruikt verschillende bronnen voor zijn lyrics, die niet bij naam vermeld worden binnen de dienst zelf. Je zult dus niet opeens overal Genius-logo’s zien verschijnen.

De samenwerking werkt echter twee kanten op. Genius krijgt Apple Music-players in zowel zijn mobiele apps als op de site. Daarmee kunnen gebruikers previews van 30 seconden luisteren. Wanneer abonnees ingelogd zijn, kunnen ze direct binnen die pagina het gehele nummer afspelen.

 

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Artikel gaat er vanuit dat iedereen genius kent, wat blijkbaar een bedrijf is? Ik was alvast helemaal niet mee, want genius is voor mij in Apple context ofwel de vroegere genius functie in iTunes (die ik hard mis) en de genius bar.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ” In de praktijk luistert 95 procent van de gebruikers echter naar dezelfde paar duizend populaire nummers.”

  Dat hebben we allemaal te danken aan de toenemende invloed van al die streaming-diensten. Je mag dan wel denken dat je daarmee ‘nieuwe’ muziek ontdekt, maar blijkbaar doe je dat dus juist niet en luister je voornamelijk wat de bedrijven je door strot duwen.

 • Profielfoto
  Facundo

  Is nooit anders geweest, wat betreft die 95%. Maar je hoeft je niet als die 95% te gedragen. En dan ontdek je wel degelijk efficienter veel nieuwe muziek. Niets, behalve kudde-gedrag, weerhoudt je ervan om muziek te blijven ontdekken op de manier zoals je gewend was.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Dit is echt geniaal *flauw, sporry*

 • Profielfoto
  ¿`„

  ooit kocht je een album met daarbij teksten en een volledige opsomming van muziekanten en componisten etc. Zo jammer dat dat tegenwoordig zo lastig te vinden is. Blijkbaar leveren muzieklabels die niet meer. Het product muziek is in veel opzichten gedevalueerd.