Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 oktober 2018

Apple legt uit: waar komt de ‘R’ in iPhone XR vandaan?

Apple gebruikt vaak de letter “S” in de naam van de iPhone. Het eerste model dat dit label kreeg was de iPhone 3GS uit 2009. Tijdens de onthulling zei topman Phil Schiller dat de letter “S” voor “snelheid” stond. Dit veranderde weer bij de iPhone 4S in 2011. Toen stond de “S” voor “Siri”. Sindsdien zijn er veel S-modellen geweest zonder specifieke betekenis. De meest recente iPhone is echter de iPhone XR. En waar staat die R toch voor?

Phil Schiller beantwoordde deze oh zo belangrijke vraag in een interview met het Amerikaanse Engadget. Volgens Apple’s marketingbaas betekenen de letters niet iets speciaals. In plaats daarvan moeten ze (onbewust) een gevoel oproepen. “Ik hou van auto’s en dingen die snel gaan, en de R en S zijn letters die sportwagens aanduiden die echt speciaal zijn,” aldus Phil Schiller.

iPhone XR naar sportwagen vernoemd

Apple’s marketingman is al lange tijd fan van sportwagens. Een paar jaar geleden reed hij in een Audi R8. Omdat de iPhone XS en iPhone XR ook bijzonder en snel zijn, is het wat hem betreft een perfecte match. Goed verhaal, Phil.

De Audi R8 – Klik/tap voor groter.

Breder publiek bereiken

Schiller vertelde ook waarom Apple de iPhone XR naast de iPhone XS (Max) heeft gemaakt. “We willen met de iPhone XS vooral de grenzen verleggen en onszelf uitdagen om de allerbeste telefoon ooit te maken. Maar er moet ook iets betaalbaars zijn dat de doelgroep voor de iPhone vergroot. We willen de mensen die iets minder willen betalen ook de beste techniek in handen geven, daarom is de iPhone XR gemaakt.”

Het idee van Apple is grotendeels geslaagd, want de iPhone XR is technisch niet heel veel anders dan de iPhone XS. Drie belangrijke verschillen zijn het ontbreken van een tweede cameralens voor zoom en portretmodus, maar er is ook geen 3D Touch. Het scherm is bovendien een LCD-scherm in plaats van een OLED-scherm. Er was de laatste tijd nogal wat kritiek op de ogenschijnlijk lage resolutie van het scherm, namelijk 1792 x 828 pixels, terwijl de iPhone Xs een resolutie van 2436 x 1125 pixels heeft.

Schiller is daar echter kort over: “de enige manier om een ​​scherm te beoordelen, is door het te bekijken,” zei hij. “Als je de pixels niet kunt onderscheiden, zegt de resolutie op bepaald niveau niets meer”. Een definitieve uitspraak over het scherm kunnen we binnen een paar dagen doen. De iPhone Xʀ is namelijk reeds te bestellen en wordt vanaf 26 oktober geleverd. (Zie ook → iPhone XR of iPhone XS kopen? De belangrijkste verschillen)

iPhone XR kleuren
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple legt uit: waar komt de ‘R’ in iPhone XR vandaan?
Sluiten