Apple koopt start-up die realtime green screens mogelijk maakt

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Apple heeft de Deense start-up Spektral gekocht. Het bedrijf specialiseert zich in een techniek die realtime green screens mogelijk maakt. Met kunstmatige intelligentie moet het mogelijk worden om mensen in video’s direct van hun achtergronden te scheiden.

Wat de iPhone-maker voor de start-up heeft betaald, is officieel niet duidelijk. Volgens de Deense krant Børsen gaat het echter om 200 miljoen Deense kronen, dat is een slordige 27 miljoen euro. Spektral werd in 2014 opgericht, toen nog onder de naam CloudCutout.

Overname indirect bevestigd

Apple heeft de overname nog niet officieel bevestigd, maar indirect is duidelijk dat de start-up is overgenomen.Op LinkedIn is te zien dat Toke Jansen, de CTO van het bedrijfje nu bij Apple werkt. Zijn rol is “Manager, Computational Imaging at Apple”. Het is niet duidelijk of Apple de start-up voor zijn techniek of puur voor de mensen heeft gekocht. Hoewel de overname nu pas in het nieuws is, zou deze al in december van 2017 zijn afgerond.

spektral Apple
Klik/tap voor groter.

Dat Apple de technologie en kennis van het bedrijf goed kan gebruiken, ligt voor de hand. De portretmodus van de iPhone wordt steeds geavanceerder met onder andere belichtingseffecten. Bij het toepassen van die effecten is het nodig om een object enigszins van de achtergrond te scheiden. Voor de overname van Spektral experimenteerde Apple zelf ook al met een realtime geen screen in de Clips-app.

Techniek mogelijk al in iOS 12 gebruikt

De overname werd al in december van 2017 afgerond. Het is dus goed mogelijk dat een aantal technieken van Spektral al in iOS 12 zijn gebruikt. Apple verraste dit jaar al een softwarematige portretmodus. Die maakt het mogelijk dat de iPhone Xr, die slechts één camera heeft, toch volwaardige foto’s met scherptediepte-effect kan maken. Het effect wordt in iOS 12.1 bovendien realtime toegepast. Dat doet sterk denken aan de techniek die Spektral had. (Zie ook ➝ Portretmodus iPhone Xs en iPhone Xr in iOS 12.1 ook live)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Volgens mij heet deze techniek niet green screen maar “clipping” of “cutout”.

  Bij green screen gaat het namelijk om het weghalen van een specifieke kleur, bij clipping gaat het om object herkenning.

  Photo booth heeft ook een (slecht werkende) versie hiervan, waarbij je de achtergrond laat scannen en dan pas het plaatje in beweegt. Op die manier kan de app het verschil uitrekenen. Met een beetje geluk wordt dat nu ook beter.

 • Profielfoto
  Shmoo

  2017 = iOS 11 dus deze integratie kun je in iOS 14 bewonderen. Duurt altijd 3 jaar bij Apple.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kop die eerst ‘geen screen’ bevatte verbeterd en reacties hierover verwijderd. De vraag of iemand artikelen naleest voor publicatie: de meeste artikelen niet. Ik ben momenteel de enige fulltimer op OMT en het is verdomd lastig om je eigen fouten te spotten. Daarom bedankt voor het melden! Verder on-topic.

 • Profielfoto
  tuuur

  ?? Raymon ?