Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 18 oktober 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Apple komt met eigen chip voor zelfrijdende auto’

Dat Apple aan een zelfrijdende auto sleutelt, is geen geheim meer. Wat de plannen van de iPhone-maker precies zijn, is echter nog onduidelijk. Wordt het een compleet eigen auto of software voor andere merken die een soort “CarPlay Plus” vormt? De doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo komt nu met nieuwe informatie.

Apple zou aan een eigen chip voor zelfrijdende auto’s werken. Volgens de analist moet die chip een boel van de taken, zoals het constant analyseren van de omgeving, op zich gaan nemen. Er zou inmiddels volop overlegd worden met Apple’s vaste chipbakker TSMC. Kuo verwacht dat de chip tussen 2023 en 2025 klaar is.

Apple-chip voor zelfrijdende auto

Dat Apple geen standaard-chips voor zijn autoproject wil gebruiken, is logisch. Door zowel de software als hardware zelf te maken, kan goed geoptimaliseerd worden en dat is geen luxe. Tijdens het rijden moet immers constant een enorme hoeveelheid data verwerkt worden, die wordt vervolgens snel vertaald in beslissingen over het gedrag van de auto.

Het is eigenlijk een geavanceerde versie van de analyse die je iPhone doet bij het maken van een foto. Daarbij worden voor een optimaal kiekje ook binnen enkele milliseconden duizenden analyses op de het beeld gedaan die voor een beter beeld moeten zorgen. Ook objectherkenning speelt een grote rol (is dat een afzetting of andere auto?) en daar is Apple dankzij ARKit ook al aardig mee op weg.

T2 chip Mac

Een chip voor alles

Apple rust steeds meer apparaten uit met een eigen chip die nieuwe mogelijkheden biedt. De bekendste is natuurlijk de iPhone met A-chips die volledig door het bedrijf uit Cupertino gemaakt zijn. De Mac heeft tegenwoordig naast de Intel-processor ook een eigen T-chip. Die regelt bijvoorbeeld de versleuteling van de harde schijf veel efficiënter dan de Intel-processor.

Met een eigen chip in een zelfrijdende auto kan het project ook alle kanten op. De software en chip kunnen aan externe fabrikanten worden geleverd, maar ook in een eigen voertuig geïntegreerd. Deze opties lijken dus nog alle twee open te staan. Hoe de Apple Car er precies uit gaan zien, blijft dus afwachten. (Zie ook → Belangrijke Google-engineer gaat aan Apple Car sleutelen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple komt met eigen chip voor zelfrijdende auto’
Sluiten