Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 17 oktober 2018

iOS 12.1: Apple past bagel-emoji aan na groots protest

Apple weet zich al enige decennia te onderscheiden op het gebied van design. Waar de concurrentie geregeld de plank misslaat, blijft Jonathan Ive indruk maken. Ook Apple slaat echter soms een flater. Dit keer gaat het om een gevoelig onderwerp: emoji. De nieuwe bagel-emoji, welteverstaan.

Ophef rondom bagel-emoji iOS 12.1

Als we Twitter moeten geloven, is het de grootste fout die Apple in jaren heeft gemaakt. Je kunt al een tijdje een bagel-emoji gebruiken, sinds het icoontje werd geïntroduceerd door het Unicode Consortium. Op iOS en op macOS valt echter een ding meteen op: de bagel ziet er vrij… onsmakelijk uit, alsof de lekkernij uit de vriezer is gevist. Hoe durven Tim Cook en Co.!

https://twitter.com/ReformedBroker/status/1047436521597554688

De vierde bèta-release van iOS 12.1 lost dit urgente probleem gelukkig op. Maak kennis met de nieuwe bagel-emoji, vers uit de oven en voorzien van een heerlijke laag roomkaas. We drijven nu natuurlijk een beetje de spot met dit hele verhaal. En terecht, wat ons betreft. Toch kun je er niet omheen dat dit een knap staaltje marketing is.

De petitie om de bagel-emoji te voorzien van roomkaas werd namelijk gestart door Philadelphia. Een fabrikant van… precies, roomkaas. Het merk heeft op een slimme wijze de collectieve kracht van het internet in zijn eigen voordeel gebruikt.

Bagel Emoji Apple
Klik/tap voor groter

We drijven nu natuurlijk een beetje de spot met dit hele verhaal. En terecht, wat ons betreft. Toch kun je er niet omheen dat dit een knap staaltje marketing is.

Ook Google ging al eens de mist in

Het bagel-fiasco doet denken aan het burger-probleem waar Google vorig jaar mee kampte. De burger-emoji op Android bleek in de verkeerde volgorde te zijn belegd. De zoekgigant werd luidkeels bekritiseerd op het internet, met alle ophef en petities van dien. De CEO van Google bood zijn excuses aan tijdens Google I/O, als grapje tijdens de grote keynote van 2017. Allemaal ludiek en komisch, maar dit soort ophef heeft ook een keerzijde.

We raden je aan dit stuk van The Vox te lezen. Daarin legt Rachel Sugar treffend uit dat emoji door dit soort culturele veranderingen steeds verder afdwalen van hun Japanse origine. Waar het ooit abstracte concepten waren die ver af stonden van emotie en representatie, is dat nu wel anders.

Wat is het volgende kleurrijke icoontje dat volgens jou aan vervanging toe is? Check hier de zeventig nieuwe emoji die iOS 12.1 naar iPhone en iPad brengt.

Reageer op artikel:
iOS 12.1: Apple past bagel-emoji aan na groots protest
Sluiten