Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 17 oktober 2018

Een kritische blik: Apple’s 5 grootste recente flops

Apple maakt prachtige hardware en innoveert nog steeds. Kijk maar naar de AirPods en Face ID in de iPhone. Geen enkel ander bedrijf heeft de veiligheid en snelheid van een gezichtsscanner zo goed op orde. Soms slaat het bedrijf de plank echter helemaal mis. De afgelopen jaren is dat onder CEO Tim Cook meermaals voorgekomen.

Wat zijn Apple’s grootste, recente flops? Wij vroegen onze altijd kritische achterban in de wekelijkse weekend poll wat Apple’s grootste misser van de afgelopen vijf jaar is.

5) AirPower (7,8% van de stemmen)

Vorig jaar aangekondigd en nu al een misser. AirPower. Het idee is geweldig. Deze draadloze oplader kan niet alleen je iPhone, maar ook je Apple Watch en AirPods tegelijk laden. Het probleem? AirPower komt misschien wel nooit op de markt. Meer dan een jaar na aankondiging is Apple nog steeds stil over het accessoire. De geruchten gaan dat er sprake is van structureel oververhitting en interferentie. Dat Apple nu volledig over dit accessoire zwijgt, stuit veel enthousiaste Apple-gebruikers tegen de borst. (Zie ook → Nieuwe details over het fiasco van AirPower opgedoken)

AirPower Airpods 2
Klik/tap voor groter.

4) Mac Pro (8,6% van de stemmen)

De nieuwe Mac Pro werd in 2013 door Apple-topman Phil Schiller aangekondigd met de legendarische woorden: “Can’t innovate anymore, my ass!” De nieuwe Mac Pro zag er met zijn cilindrische vorm en krachtige hardware erg indrukwekkend uit, maar daar bleef het ook wel bij. Apple werkte de Mac voor professionals nooit meer bij en gaf in 2017 uiteindelijk toe dat het ontwerp fundamentele fouten bevatte.

Door de beperkte koelcapaciteit was het niet mogelijk om de GPU te updaten en het ontwerp stond geen modulaire aanpassingen of insteekkaarten toe, terwijl professionals daar wel om vroegen. In tegenstelling tot AirPower, heeft Apple hier zijn fout erkend en toegezegd met een nieuwe Mac Pro te komen, en wel in 2019. (Zie ook → Officieel: nieuwe Mac Pro komt in 2019)

Mac Pro 2013
Klik/tap voor groter.

3) Touch Bar (14,06% van de stemmen)

Op drie vinden we nog een Mac-misser, maar een iets recentere, namelijk de Touch Bar. In 2016 gaf Apple de MacBook Pro een grote vernieuwing. Dat bracht vele veranderingen, zoals de overstap naar USB-C en de Touch Bar. Een Touch Screen was volgens Apple te veel van het goede, maar een aanraakgevoelige balk boven het toetsenbord in plaats van de F-toetsen leek een goed idee.

Bij veel Mac-gebruikers valt de Touch Bar echter niet in de smaak. ‘Overbodig’, ‘onnodig duur’, ‘niet handig’ en ‘inconsistent tegenover de F-toetsen’ zijn veelgenoemde woorden in de reacties.

Touch Bar 16x9
Klik/tap voor groter.

2) Apple Watch Edition (29,67% van de stemmen)

Hoewel de Apple Watch tegenwoordig vooral als wearable voor sport, gezondheid en notificaties aangeprezen wordt, heeft Apple in 2014 en 2015 met high-end mode geflirt. Een van de gevolgen daarvan was de 18-karaats geelgouden of roségouden Apple Watch Edition. Geen goedkoop ding, want voor een groot model met klassieke gesp betaalde je € 18.400,-

De Apple Watch Edition bestaat inmiddels niet meer. In 2017 experimenteerde Apple nog met een nieuwe Edition die van keramiek was en een een lagere prijs had, maar die is ook niet meer verkrijgbaar. Apple’s proefballonnetje met mode is een tijdperk dat veel fans snel willen vergeten.

Apple Watch Edition - Lederen band - 16x9
Klik/tap voor groter.

1) Vlindertoetsenbord MacBook (32,1% van de stemmen)

Apple’s grootste flop van de afgelopen jaren zit in de MacBook en MacBook Pro. In 2015 kwam Apple met de radicaal dunne 12-inch Retina MacBook en om die computer zo dun te maken, was een nieuw toetsenbord nodig. In plaats van een traditioneel mechanisme, gebruikte Apple een vlindermechanisme. En daarmee begon de ellende. De MacBook Pro kreeg een vergelijkbaar toetsenbord en veel Mac-gebruikers vonden het alles behalve fijn. De toetsen hadden niet alleen een erg korte aanslag, maar bleken ook kwetsbaar. Een stofje onder een toets kon al fataal zijn.

Het vlindertoetsenbord maakte heel wat los in de reacties op onze poll. Niet alleen kreeg het bijna een derde van de stemmen, ook is er veel onbegrip voor het feit dat Apple de MacBook Pro 2018 nog steeds heeft uitgerust met een dergelijk toetsenbord. Dat de MacBook-maker blijft volhouden dat het extra membraan onder de toetsen alleen is om ze stiller te maken, terwijl het ook tegen vuil onder de toetsen helpt, wordt niet gewaardeerd. “Apple moet deze grote fout gewoon erkennen,” is het sentiment. (Zie ook → De kleine geheimen van het MacBook Pro 2018 toetsenbord)

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Een kritische blik: Apple’s 5 grootste recente flops
Sluiten