App Store: Apple rekent af met misleidende app-abonnementen

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Abonnementen op apps zijn de toekomst. Steeds meer ontwikkelaars in de App Store vragen een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage voor hun iPhone- en iPad-apps. Er zijn echter ook ontwikkelaars die het veel te bont maken en gebruikers proberen te misleiden om een duur abonnement aan te schaffen.

De afgelopen weken waren er een boel simpele apps in de App Store met smerige trucjes te koop. Het ging om apps met basisfunctionaliteiten zoals het weer tonen en QR-codes scannen. De apps werden gratis aangeboden. Bij het openen verschenen echter schermen die gebruikers een duur abonnement in de maag proberen te spitsen.

Misleidende apps uit App Store

Een ontwikkelaar die het veel te bont maakte, was TinyLab. De ontwikkelaar had onder andere een QR Code Scanner die meteen opende met een knop waarop “Start” stond. Die knop startte echter de Pro-versie van de app met een prijskaartje van € 2,99 per week en een gratis proefperiode van drie dagen. Het kruisje om de aanbieding te sluiten verscheen pas na een paar seconden en was erg licht grijs.

Een gebruiker die haast heeft, zal argeloos op de “start” knop drukken en snel met de app aan de slag willen. Volgens data van analysebedrijf SensorTower was de app goed voor jaarlijks 5,3 miljoen dollar aan inkomsten. Inmiddels heeft Apple deze en meer misleidende apps uit de App Store gehaald, of de ontwikkelaar geboden de schermen aan te passen.

app store misleiding
Klik/tap voor groter.

Actieve abonnementen zien is lastig

Het is goed dat Apple actie heeft ondernomen, maar daarmee is de kous wat ons betreft nog niet af. Het is namelijk veel te moeilijk om in de App Store te zien welke abonnementen lopen. In Google’s Play Store staat in het menu direct een kopje ‘abonnementen’ maar in de iOS App Store zit dat overzicht diep begraven in menu’s.

Om je lopende abonnementen te zien, dien je naar je in de App Store naar het tabblad ‘Vandaag’ te gaan. Vervolgens tap je op je avatar, om daarna nog een keer op je Apple ID te tappen. Vervolgens kom je pas in een venster waar je ‘Abonnementen’ kunt kiezen. Dat kan ongetwijfeld makkelijker.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  tuuur

  Dit heb ik een aantal keer gehad idd, erg misleidend als je em wel gratis kunt downloaden maar vervolgens niks kunt doen voordat je een abonnement neemt ??‍♂️

 • Profielfoto
  Toko

  Dit is niet de oplossing. Voor je een app komt moet je kunnen zien wat hij je per week/maand/jaar kost. Dat apple dit nog niet verplicht is onbegrijpelijk. er zit zoveel crap tussen met een abo of niet normale prijs voor de pro versie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  iOS apps ?

 • Profielfoto
  aartstrik

  Inderdaad. Zeker alle apps die via een reclame in Facebook worden aangeboden hebben dit. Mega duur.

 • Profielfoto
  Frans

  Maar, moet je het aangaan van een abonnement dan niet bevestigen met je iTunes wachtwoord (of Face-of Touch-ID)?

 • Profielfoto
  EGrafland

  Vervolgens kom je pas in een venster waar je ‘Abonnementen’ kunt kiezen. Dat kan ongetwijfeld makkelijker.

  Inderdaad, en vergeet dan niet dat “Abonnementen” ook nog eens zo laag staat dat je omlaag moet scrollen om het te zien. Met andere woorden, Apple vond (en vindt?) dat het ook wel belang had bij het wegstoppen van deze optie.
  Persoonlijk vind ik dit soort praktijken een vorm van virtuele zakkenrollerij, die het voor mij veel minder aantrekkelijk maakt om in de Appstore rond te hangen en allerlei apps uit te proberen. Maar ja, Apple weet het natuurlijk altijd beter …
  Op zich is het wel fijn dat ze nu eens snel reageren.

 • Profielfoto
  EGrafland

  PS: Misschien kopje veranderen in: Apple rekent *gedeeltelijk* af met … ?