5 alternatieven voor Paint op Mac

Door: Rajno van Wilgenburg - 10 reacties

Er wordt vaak lacherig gedaan over Microsoft Paint, maar het feit wil nu eenmaal dat het een makkelijk programma is waarmee je snel eens schets kunt maken. Op Mac ontbreekt een soortgelijke standaard-app. Daarom zijn hier wat alternatieven die net zo goed, dan wel niet beter werken.

Omdat Paint gratis is, hebben wij ook gezocht naar gratis schetsprogramma’s. Het is niet de bedoeling dat je geld neerlegt voor deze apps, tenzij het premium-functies zijn die niet in MS Paint zijn te vinden.

Paintbrush

Dit programma is zeker geen vervanging voor Photoshop, maar dat is MS Paint ook niet. Paintbrush doet in essentie hetzelfde op Mac als MS Paint op Windows. Er zijn verder weinig verschillen te vinden. Je kunt variëren met verschillende soorten kwasten en je hebt een toffe tekstfunctie, maar alles is vrij simpel. Het doet daarom vooral denken aan de simpele Paint-versie van Windows XP.

Paint S

Paint S is veel moderner dan Paintbrush, maar toch makkelijk in gebruik. Zo ondersteunt Paint S voor Mac zwaardere fotobestanden. Je hoeft met dit programma geen Photoshop te hebben als je zware fotobestanden wil omzetten naar gangbare formaten. Dit maakt Paint S een van de betere alternatieven.

Paint alternatief Mac
Klik/tap voor groter

Online Image Editor

Online Image Editor gebruik je vooral als je haast hebt. Je hoeft niets te downloaden, je navigeert gewoon naar deze site (het heet ondertussen screenshot) en je kunt beginnen. Omdat het een online workspace is, lever je wel wat functies in. Zo is een simpele editor, waar je slechts tekstuele en kleine visuele aanpassingen in kunt maken.

Alternatieven paint voor mac
Klik/tap voor groter

Seashore

Het grootste voordeel van dit tekenprogramma is dat het veel handige functies heeft die je ook ook in Adobe Photoshop terugvindt. Je kunt lagen aanmaken, je hebt een handige zoom-functie en je kunt gebruik maken van verschillende kwasten en patronen. Wil je wat meer de diepte in gaan met je ontwerpen, dan heb je dit programma nodig.

Alternatieven paint voor mac
Klik/tap voor groter

Honorable mention: MacPaint

MacPaint is het eerste tekenprogramma die we ooit op Mac zagen. Helaas is het programma over de jaren heen slecht onderhouden. De laatste build die wij probeerde bleek vrij instabiel en crashte om de haverklap. Wil jij hem proberen? Download hem dan hier.

One More Thing-hulplijn

Heb jij een brandende vraag? Kom je ergens niet uit of ben je een instelling na de laatste iOS of macOS update kwijt? Ga dan snel naar de tip-pagina van One More Thing.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Even off topic. Deze pagina wordt ontsierd door reclame voor MacRepair, een variant van MacKeeper. Er zijn toch betere programma’s om reclame voor te maken?

  Terug on-topic: goed dat we info krijgen over Paint programma’s.

  Hier zijn enkele andere programma’s die je kunt kopen:

  https://www.painterartist.com/en/special-offers/

 • Profielfoto
  kasuja

  oh.. ik dacht dat dit een dyson site was met zo nu en dan apple nieuwtjes.
  Blijkbaar is dat voor iedereen verschillend.

 • Profielfoto
  penseel

  Waarom wordt er door verwezen naar https://en.softonic.com/ dit is niet echt betrouwbaar. Deze reactie niet weghalen.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Wat in dit artikel nog mist, is de tekenfunctie in Voorvertoning (Preview), en alle andere plekken waar je pdf documenten en afbeeldingen kunt annoteren, zoals direct in de Mail app, en sinds Mojave direct na het maken van een screenshot.
  En wat dacht je van de tekenfunctie in de Notitie app? Weliswaar geen brushes, maar wel tekenpennen en. -potloden, vormen, tekstvakken en pijlen.
  Toch ook prima voor de snelle tekening of schets.

  Kortom: dat er standaard geen tekenfunctie op de Mac aanwezig is klopt niet.

 • Profielfoto
  KR1275

  De echte MacPaint was leuk! Mijn eerste tekenprogramma. Tot mijn vader thuis kwam met een kopie van Aldus SuperPaint. Jammer dat dat basic tekenprogramma na de overname door Adobe eruit gegooid is. Zo handig om even snel een schets te maken.

 • Profielfoto
  pvbezel

  kasuja op 12 oktober 2018 10:12
  oh.. ik dacht dat dit een dyson site was met zo nu en dan apple nieuwtjes.
  Blijkbaar is dat voor iedereen verschillend.

  Ooit gehoord van cookies? Als je toch op Google aan het zoeken bent, zoek dan ook naar een ad-blocker. Off-topic… ben blij met mijn dyson, dus die kan ik je wel aanraden, hoef je niet meer naar “dyson” te zoeken ????

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik wist niet dat er nog mensen waren zonder een adblocker! Ik kijk ervan op.

 • Profielfoto
  Bosdavid

  In dit lijstje mis ik vooral Gimp. Of is dat te ingewikkeld te gebruiken voor de gemiddelde consument?

 • Profielfoto
  raymin

  <Off topic modus>

  Of je installeerde pi-hole op een raspberry pi en maakt daar je DNS van. Op geen enkel apparaat meer reclame. (Zelfs niet in apps op je iPhone of iPad)

  </On topic modus>

  MacPaint was idd erg leuk, zal de alternatieven eens bekijken.

   

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  mvmaastricht op 12 oktober 2018 14:30
  …de tekenfunctie in Voorvertoning (Preview), en alle andere plekken waar je pdf documenten en afbeeldingen kunt annoteren … …En wat dacht je van de tekenfunctie in de Notitie app?…

  Het grote verschil/nadeel is, dat dit alleen kan op bestaande documenten. Je hebt dus een PDF, JPEG, PNG o.i.d. nodig om op te kunnen tekenen. Vanuit niets beginnen kan niet (althans, ik weet niet hoe…;) )