Groot is de toekomst: ‘In 2019 geen nieuwe kleine iPhone meer’

Door: Raymon Mens - 12 reacties
kleine iphone

Met de 5,8-inch iPhone XS, 6,1-inch iPhone XR en 6,5-inch iPhone XS Max heeft Apple dit jaar een duidelijk signaal afgegeven. Nieuwe iPhones zijn groot en daar komt geen verandering meer in. Dat bevestigt ook de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo, die vaak als eerste concrete informatie over nieuwe Apple-producten heeft.

Volgens Kuo blijft Apple in 2019 bij de schermformaten die dit jaar zijn geïntroduceerd, oftewel: 5,8-inch als kleinste toestel en 6,5-inch als grootste. Er komt volgens de analist in 2019 geen iPhone SE 2. De 4,7-inch iPhone 7 en 8 krijgen bovendien geen opvolger met hetzelfde schermformaat.

Kleine iPhone? 5,8-inch als ondergrens

Apple staakte in september de verkoop van de iPhone SE, daardoor is het minimale schermformaat dat nu te koop is 4,7-inch. Apple zou ongetwijfeld punten scoren met een 4,7-inch iPhone (schermgrootte iPhone 7 en 8) zonder schermranden. Het lijkt er echter niet op dat het gaat gebeuren en dat 5,8-inch de ondergrens wordt zodra de iPhone 7 en 8 uit het assortiment zijn.

6,1-inch iPhone XR verkooptopper

Is er eigenlijk nog wel vraag naar een kleiner toestel? Als we op de prognose van Kuo af moeten gaan, is dat op zijn minst twijfelachtig. De analist verwacht namelijk dat de iPhone XR de verkooptopper van het jaar wordt. Het toestel zou in het laatste kwartaal van dit jaar zo’n 38 miljoen keer over de toonbank moeten gaan. Dat is meer dan de iPhone 8 en iPhone X in 2017. Het is echter maar de vraag of dat door het schermformaat of toch door de kleuren, prijs en prima specs van het toestel komt.

De XR is namelijk 6,1-inch en daarmee bepaald geen kleine iPhone. Het toestel is een stuk groter dan de iPhone X of iPhone 8. Zelfs gebruikers van de iPhone 7/8 Plus moeten mogelijk even wennen. Hoewel de XR even groot is als de 8 Plus, zijn er geen schermranden meer. Daardoor is de bovenkant van het scherm een stukje moeilijker te bereiken. (Zie ook → iPhone XR vs. iPhone XS: de belangrijkste verschillen)

iPhone XR kleuren
Klik/tap voor groter.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Slechte zaak.

 • Profielfoto
  Gezellig

  95% van de tijd zit een telefoon in mijn broekzak. Dan heb ik ‘m dus graag zo klein mogelijk. Tijdens die tijd dat ik ‘m gebruik, is een kleinere telefoon afdoende. Geen idee wat ik nu moet kopen.

 • Profielfoto
  cartimundi

  erg balen…maar ik moet wel aan een nwe…nu de 5se…

  ik ben bang dat ik de XR ga proberen..ooit wel als 1 vd eerste de 6 gekocht..maar na verschijning van 5e gelijk overgestapt

 • Profielfoto
  iDarwin

  Dat is grappig, weet nog die tijd waar iedereen zo verheugde op die iPhone SE 2 en hij zal eraan komen hoor, iedereen wist het ervan.
  En dan lees je dit. Rip.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Jammer wel. Overigens is de reden dat ik steeds groter wil vooral omdat Apple iOS zo spacious maakt… de helft van de tijd zit je naar whitespace te kijken. Dat had ook minder gekund en dan heb je dus weer meer content op een kleiner scherm…

 • Profielfoto
  KR1275

  Als er een grote markt voor zou zijn, zou Apple een opvolger voor de SE hebben gelanceerd, maar kennelijk is die te klein.

 • Profielfoto
  Edwin

  Die XR klinkt me door hoe hij in de markt gezet wordt toch een beetje (ondanks dat er niets mis mee is want Apple zet geen rommel op de markt) als een iPhone 5C in de oren als een soort B-keus iPhone.

 • Profielfoto
  RW076

  Of men wil niet dat je wacht maar eind deze week de xr koopt. ?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Mijn SE gaat nog wel even mee. Geen behoefte aan zo’n slab glas.

 • Profielfoto
  JJmac

  Jammer, ik hoop dat de mijne ook nog even meegaat, al hoewel ik vandaag een artikel tegen kwam over kleine telefoons?

   

  Smartphones zijn tegenwoordig gigantisch en houden ons erg lang bezig. Dus komt Palm met kleine, dommere telefoon voor bij je smartphone. rtlz.nl/tech/artikel/4…

 • Profielfoto
  Night

  Wie weet ooit nog. De Xm (met de ‘m’ van ‘mini’)… Er zullen toch wel meer mensen zijn voor wie groot juist weer veel te groot is?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik heb de iPhone 5. Volgens de geruchten een half jaar geleden zou er geen nieuwe SE meer uitkomen. Dus “eieren” voor mijn geld gekozen en de iPhone XS gekocht, omdat deze van de nieuwste iPhones de kleinste schermafmetingen heeft. Als ik soms de iPhone 5 weer even in mijn hand heb, vraag ik mij af hoe ik het al die jaren met zo’n klein scherm heb gedaan LOL.

  Maar mocht Apple wel een nieuwe SE of iets dergelijks op de markt hebben gebracht met de formaten van de iPhone 7 en 8, zou ik toch gekozen hebben voor een zo’n kleiner toestel. Een mooi compromis…