Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Nieuws 12 september 2018
Leestijd: 2 minuten

Zoveel sneller is iOS 12 vergeleken met iOS 11.4

iOS 12 komt eraan en Apple zet niet alleen in op nieuwe functies, maar het verbeteren van prestaties van de iPhone en iPad heeft ook prioriteit. Een stabielere gebruikerservaring staat hoog in het vaandel en zelfs oude modellen moeten weer als nieuw aanvoelen. Het lijkt Apple te zijn gelukt, want iOS 12 is significant sneller ten opzichte van iOS 11.

De verschillen zijn al duidelijk merkbaar, zelfs bij een wat modernere iPhone. Zo start een iPhone 8 met iOS 12 veel malen sneller op dan met iOS 11. Onze iPhone was met de laatste bètaversie van iOS 12 binnen dertig seconden opgestart en dat verschilde nogal met een iPhone 8 die op iOS 11.4.1 werkte. Dit model deed er acht seconden langer over.

iOS 12 vs iOS 11 op een iPhone 8

Het opstarten van een telefoon is echter het minst interessant, want dat doe je niet zo vaak. Gelukkig is het ook opstarten van apps ook veel sneller. Een vergelijking met de standaard functionaliteit van iOS:

  • Opstarten Telefoon-app: 4 in plaats van 5 seconden.
  • Instellingen-app: 0,8 in plaats van 1,3 seconden.
  • Camera openen vanaf vergrendelscherm: 2 in plaats van 5 seconden.
  • Apple-website openen in Safari: 1 in plaats van 2 seconden.
  • Foto’s-app openen: 1,3 in plaats van 2,4 seconden.
Is je iPhone Xs vastgelopen? Je kan hem resetten met een simpele fix. Alleen kan het zijn dat de manier die je reeds gebruikte niet meer werkt.
Klik/tap voor groter.

Het verschil is echter nog groter bij externe apps. Wij hebben het getest met een aantal populaire apps en games.

  • Netflix: 2 in plaats van 4 seconden.
  • Pokémon Go: 12 in plaats van 16 seconden.
  • Asphalt 9 Legends: 17,6 in plaats van 14,1 seconden.

De vreemde uitzondering is racegame Asphalt 9. Die doet er met iOS 12 langer over om op te starten dan met iOS 11.4.1. Dit toont aan dat apps nog mogelijk geoptimaliseerd moeten worden.

Conclusie

Apple heeft er hard aan gewerkt om het nieuwe iOS zo soepel en snel mogelijk te laten werken. Dat lijkt met vlag en wimpel geslaagd. Wij hebben nog geen grondige test met een oudere iPhone gedaan, maar een iPhone 5s die nog op de redactie lag, werkte na het installeren van iOS 12 als een zonnetje. Apple heeft zijn belofte dus waar gemaakt. Naast meer snelheid, brengt iOS 12 ook een aantal nieuwe functies. In ons mega-overzicht staan ze allemaal op een rij. (Zie ook → Mega-overzicht: hier zijn alle nieuwe functies van iOS 12)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Zoveel sneller is iOS 12 vergeleken met iOS 11.4
Sluiten