Ziggo moet concurrentie op de kabel toelaten

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Ziggo internet-snelheid
(Afbeelding: Ziggo)

Er komt mogelijk een groot aantal nieuwe internetproviders op de kabel bij. Ziggo moet zijn kabelnetwerk namelijk openstellen voor concurrenten. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag bepaald. KPN moet al langer concurrentie op het vaste telefoonnetwerk toelaten en nu ontkomt Ziggo er ook niet meer aan.

Officieel moet Ziggo vanaf 1 oktober 2018 concurrentie toelaten op de kabel, maar in de praktijk zal het nog wel even duren. Er moeten behoorlijk wat technische aanpassingen gedaan worden en de provider dient ook nog inkoopprijzen te bepalen.

Providers staan te springen

De ACM concludeert dat de marktmacht van KPN en Ziggo “hen in staat stelt om alternatieve aanbieders van de markt te weren en vervolgens te hoge retailprijzen voor eindgebruikers te hanteren”. Het openstellen van de kabel moet zorgen voor voldoende concurrentie.

Dat er bij concurrenten van Ziggo interesse is in de kabel, is meer dan duidelijk. Een nieuwe provider genaamd YouCa heeft laten weten erg geïnteresseerd te zijn om diensten op de kabel aan te bieden. Ook Tele2 staat te springen om de kabel te gebruiken voor het aanbieden van internet, televisie en bellen. De provider wil dit al sinds 2012, maar het was eerder niet mogelijk.

Ziggo modem
Klik/tap voor groter.

Ziggo gaat in beroep

VodafoneZiggo, zoals de provider tegenwoordig officieel heet, heeft laten weten in hoger beroep te gaan. De provider schrijft: “Het is teleurstellend dat de ACM de kritische opmerkingen van de Europese Commissie heeft genegeerd. Wij denken nog steeds dat de markt voor internettoegang in Nederland zeer competitief is. Er worden aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen aangeboden. Daarom zien we geen reden voor méér regulering. Het besluit van de ACM brengt de goed functionerende markt in gevaar, zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is. We zullen daarom beroep aantekenen tegen dit besluit.”

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Mike Vos

  Wij denken nog steeds dat de markt voor internettoegang in Nederland zeer competitief is.

  Wat is dit voor onzin. Als dat echt zo zou zijn had ik wel meer keuzes gehad om voor mijn internet abonnement van minimaal 100mbs met ALLEEN internet af te sluiten. Bijna zogoed als alle providers proberen je meteen een alles in 1 pakket aan te smeren of een internetsnelheid van 10mbps. Waardeloos vond ik het.

 • Profielfoto
  majven

  Dit is goed nieuws! In Amsterdam is de keuze voor een goede upload redelijk beperkt tot Ziggo! In ieder geval als je geen glasvezel voor de deur hebt. En Ziggo verhoogt jaarlijks met ruim een euro de pakketprijs… Krijg je dan Ziggo sport voor terug:(

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Echt super verrassend dat een bedrijf vindt dat het niet méér concurrentie hoeft te hebben. Maar voorlopig kunnen ze het weer rekken. En daarna zullen ze wel weer wat kunnen donderjagen met tarieven. Onbehaaglijk groot geworden, eeuwig en altijd ten koste van de klant.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  HOERA!!!!!!!

  Daar zal de ACM van opkijken, Ziggo verweert dat er geen concurenten bij hoeven.

  Dat betekent dus dat concurrentie juist wel hard nodig is wanneer dat de  smoes van Ziggo is om het weer te gaan rekken…

 • Profielfoto
  Shmoo

  VodafoneZiggo zal dan weer Vodafone✂️Ziggo worden. Probleem opgelost.

   

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Voldoende competitief? Je hebt Ziggo en KPN. Glasvezel is door KPN de kop ingedrukt en nu een grote chaos.

  Je wordt met ingewikkelde constructies gelocked. Of betaalt de hoofdprijs voor een Ziggo pakket, want alleen internet. Dat kan niet.

 • Profielfoto
  xaddict

  Complete bullshit, dat er genoeg concurrentie zou zijn.

  In heel Limburg heb je de keuze uit ziggo of trage snelheid. Providers met 100Mb op de site maar ze halen op locatie nog geen 10.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Prima, zat er al langer op te wachten. Hopelijk komen er nu wat meer providers bij die meerkeuze pakketten aanbieden en niet alleen totaalpakketten. Hier in Hengelo OV zijn ook geen echte volwaardige alternatieven, niet overal is glasvezel beschikbaar, met dank aan KPN die na overname Reggefiber aanleg glasvezel heeft opgeschort/gecanceld . De keuze uit snel internet van Ziggo of extreem traag internet via de antieke koperdraad van o.a. KPN.

 • Profielfoto
  McMeller

  Een technische uitdaging was altijd dat je nu eenmaal geen kabelinternet kunt leveren zonder dat het met televisiesignaal gepaard ging. Nu analoge televisie op zijn eind loopt is dat probleem minder groot, hoewel digitaal nog steeds soortgelijke uitdagingen overeind houdt. Het maakt immers misbruik van smartcards een stuk gemakkelijker. Dat risico loopt Ziggo niet als een aansluiting gewoon wordt afgesloten als er geen dienst wordt afgenomen.

  Maar, de volgende transitie is natuurlijk ook al bezig en dat is van digitale kabeltelevisie naar IPTV. Zodra dat verder gevorderd is, is er geen bezwaar meer om alle aansluitingen altijd actief te houden en lijkt het mij dezelfde situatie als op het KPN-netwerk, dus deze beslissing mij prima.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Dat KPN de lijn open moest stellen snap ik. Die oorspronkelijke telefoonlijn is volledig gesubsidieerd. Kabel is for as far as I know altijd commercieel geweest. Dan is het wel gek dat je gedwongen wordt je duurbetaalde lijn open te stellen. Toch? Ik vind het prima voor de concurrentie, hoor. Maar vanuit Ziggo bekeken snap ik dat ze er wat raar van op kijken.

 • Profielfoto
  fixar

  JohnDillinger op 28 september 2018 23:20
  Dat KPN de lijn open moest stellen snap ik. Die oorspronkelijke telefoonlijn is volledig gesubsidieerd. Kabel is for as far as I know altijd commercieel geweest. Dan is het wel gek dat je gedwongen wordt je duurbetaalde lijn open te stellen. Toch? Ik vind het prima voor de concurrentie, hoor. Maar vanuit Ziggo bekeken snap ik dat ze er wat raar van op kijken.

  Nee, dat is niet het geval. Veel gebieden zijn in het verleden door gemeentelijke instanties voorzien van kabelaansluitingen. Deze Gemeenschappelijke Antenne Inrichtingen waarmee hele flatgebouwen of de Centrale Antenne Inrichtingen, die zelfs hele wijken, dorpen en steden van televisiesignalen werden voorzien zijn later verkocht/verkwanseld aan de Chello’s en UPC’s van deze wereld (waarmee veel gemeenten de gaten in hun begroting gedicht hebben)

   

 • Profielfoto
  Frans

  fixar op 29 september 2018 00:27

  JohnDillinger op 28 september 2018 23:20
  Dat KPN de lijn open moest stellen snap ik. Die oorspronkelijke telefoonlijn is volledig gesubsidieerd. Kabel is for as far as I know altijd commercieel geweest. Dan is het wel gek dat je gedwongen wordt je duurbetaalde lijn open te stellen. Toch? Ik vind het prima voor de concurrentie, hoor. Maar vanuit Ziggo bekeken snap ik dat ze er wat raar van op kijken.

  Nee, dat is niet het geval. Veel gebieden zijn in het verleden door gemeentelijke instanties voorzien van kabelaansluitingen. Deze Gemeenschappelijke Antenne Inrichtingen waarmee hele flatgebouwen of de Centrale Antenne Inrichtingen, die zelfs hele wijken, dorpen en steden van televisiesignalen werden voorzien zijn later verkocht/verkwanseld aan de Chello’s en UPC’s van deze wereld (waarmee veel gemeenten de gaten in hun begroting gedicht hebben)

   

  Klopt. Zo is in Leiden de met belastinggeld aangelegde kabel verkocht aan Casema dat later is overgenomen door (of verkocht aan) Ziggo. De maandelijkse abonnemenstkosten gingen kort daarna omhoog.

  Is het eigenlijk niet raar dat een publieke infrastructuur als een telefoon/kabel netwerk geprivatiseerd is? Stel je eens voor dat alle wegen in handen van enkele commerciele bedrijven waren en je daar alleen met een door dat bedrijf goedgekeurd voertuig op mocht rijden, dat zou toch bizar zijn, niet?