Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 september 2018

Ziggo moet concurrentie op de kabel toelaten

Er komt mogelijk een groot aantal nieuwe internetproviders op de kabel bij. Ziggo moet zijn kabelnetwerk namelijk openstellen voor concurrenten. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag bepaald. KPN moet al langer concurrentie op het vaste telefoonnetwerk toelaten en nu ontkomt Ziggo er ook niet meer aan.

Officieel moet Ziggo vanaf 1 oktober 2018 concurrentie toelaten op de kabel, maar in de praktijk zal het nog wel even duren. Er moeten behoorlijk wat technische aanpassingen gedaan worden en de provider dient ook nog inkoopprijzen te bepalen.

Providers staan te springen

De ACM concludeert dat de marktmacht van KPN en Ziggo “hen in staat stelt om alternatieve aanbieders van de markt te weren en vervolgens te hoge retailprijzen voor eindgebruikers te hanteren”. Het openstellen van de kabel moet zorgen voor voldoende concurrentie.

Dat er bij concurrenten van Ziggo interesse is in de kabel, is meer dan duidelijk. Een nieuwe provider genaamd YouCa heeft laten weten erg geïnteresseerd te zijn om diensten op de kabel aan te bieden. Ook Tele2 staat te springen om de kabel te gebruiken voor het aanbieden van internet, televisie en bellen. De provider wil dit al sinds 2012, maar het was eerder niet mogelijk.

Klik/tap voor groter.

Ziggo gaat in beroep

VodafoneZiggo, zoals de provider tegenwoordig officieel heet, heeft laten weten in hoger beroep te gaan. De provider schrijft: “Het is teleurstellend dat de ACM de kritische opmerkingen van de Europese Commissie heeft genegeerd. Wij denken nog steeds dat de markt voor internettoegang in Nederland zeer competitief is. Er worden aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen aangeboden. Daarom zien we geen reden voor méér regulering. Het besluit van de ACM brengt de goed functionerende markt in gevaar, zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is. We zullen daarom beroep aantekenen tegen dit besluit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ziggo moet concurrentie op de kabel toelaten
Sluiten