YouTube-app ondersteunt nu ook HDR op iPhone Xs (Max)

Door: Raymon Mens - 4 reacties
YouTube

Goed nieuws voor bezitters van een nieuwe iPhone Xs of iPhone Xs Max. De YouTube-app is bijgewerkt met ondersteuning voor HDR. Google’s videodienst is er snel bij, want bezitters van een iPhone 8 en iPhone X moesten vorig jaar 8 maanden wachten op HDR-ondersteuning.

Bij het openen van de YouTube-app verschijnt in het menu waar je de beeldkwaliteit kunt kiezen de optie om HDR in te schakelen. Bij de meeste video’s die HDR ondersteunen, staat het automatisch aan. HDR staat voor high dynamic range, simpeler gezegd: beelden met een hoog dynamisch bereik. Zowel donkere delen als zeer heldere delen worden beter weergegeven.

YouTube HDR op iPhone Xs

YouTube heeft officieel niets gezegd over de ondersteuning van HDR op de iPhone Xs en iPhone Xs Max. De toestellen werden vorige week uitgebracht en het viel gebruikers als snel op dat HDR niet beschikbaar was in de YouTube-app. In de laatste update, versie 13.37 (bonuspunten als je om dit versienummer moest lachen ?), die vandaag werd uitgebracht, werkt het wel. Een mooie HDR-video om mee te proberen is ‘The World in HDR in 4K’.

YouTube HDR iPhone Xs
Klik/tap voor groter.

4K blijft voorlopig uit

Helaas biedt de videodienst die eigendom van Google is nog steeds geen ondersteuning voor 4K op de iPhone. Dit zou er vooral op de 6,5-inch iPhone Xs Max erg goed uit kunnen zien. Full HD (1080p) is momenteel helaas nog steeds de enige optie. Dat komt omdat Apple en YouTube in een soort codec-oorlog (het compressieformaat van video) zijn verwikkeld. YouTube gebruikt de VP9-codec voor 4K-beeld, terwijl Apple vertrouwt op HEVC (h.265). De bedrijven houden voorlopig aan hun eigen standaard vast.

Er is echter ook goed nieuws voor de toekomst. Zowel Apple als Google hebben zich achter een nieuw en open videoformaat geschaard. Dat kan een definitief einde maken aan de codec-oorlog. (Zie ➝ Apple schaart zich achter nieuw en open videoformaat)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  “HDR staat voor high dynamic range, simpeler gezegd: beelden met een hoog dynamisch bereik. Zowel donkere delen als zeer heldere delen worden beter weergegeven.”

  Volgens mij moet dit zijn:

  “HDR staat voor high dynamic range, simpeler gezegd: donkere en lichte kleuren worden beter weergegeven.”

  Aangezien je het anders niet simpeler zegt ?

 • Profielfoto
  xaddict

  Sorry. Beter nog:
  “HDR staat voor high dynamic range, simpeler gezegd: donker en licht word beter weergegeven.”

 • Profielfoto
  xaddict

  4K zou natuurlijk ook uit kunnen blijven omdat het scherm het fysiek niet ondersteunt. Het zijn horizontaal “maar” 2688 pixels. En ja, downscaling is mooier dan upscaling maar een 4K video wordt dus op ~66%* van de originele kwaliteit getoond.

  *luie inschatting

 • Profielfoto
  Wimusia

  xaddict op 27 september 2018 12:51
  Sorry. Beter nog:
  “HDR staat voor high dynamic range, simpeler gezegd: donker en licht word beter weergegeven.”

  Nog beter: “Donker en licht wordT beter weergegeven”.