Raymon Mens
Raymon Mens App Store 4 september 2018

WhatsApp waarschuwt voor verdachte links en toont foto’s in notificaties

WhatsApp voor iOS heeft een aantal kleine, maar handige updates gekregen. De populaire chat-app toont nu een voorbeeld van ontvangen afbeeldingen bij notificaties. Zo kun je meteen zien wat iemand stuurt. Er is ook detectie van verdachte links ingebouwd.

Voorheen werd alleen getoond dat er een foto was ontvangen, maar niet hoe die foto eruit zag. Standaard wordt een kleine thumbnail getoond, maar je kunt door stevig op de notificatie te drukken een grotere versie bekijken (3D Touch). Heeft je iPhone geen 3D Touch? Dan kun je de notificatie ook naar links vegen en voor ‘bekijken’ kiezen.

Foto’s in notificaties

Houd er rekening mee dat WhatsApp de functie al in de app-omschrijving heeft aangekondigd, maar de uitrol niet direct is. We krijgen bij inkomende berichten nog geen voorbeeld te zien. De functie zal waarschijnlijk geleidelijk worden vrijgegeven aan alle gebruikers. Dit komt omdat WhatsApp de servers die voor de aflevering van pushberichten zorgen, waarschijnlijk geleidelijk bij moet werken.

Whatsapp in foto vertoning
Klik/tap voor groter.

Verdachte links worden gemarkeerd

De WhatsApp-update brengt nog een verbetering. De chat-app gaat waarschuwen voor verdachte links die mogelijk naar Phishing-sites leiden. Deze links worden gemarkeerd door een duidelijk waarschuwing aan de kans van de ontvanger. Het gaat niet om uitgebreide checks, maar een kleine functie die checkt of de link geen vreemde tekens bevat. Phishing-pagina’s gebruiken vaak legitiem-uitziende links om zich voor te doen als echte site. Door handig gebruik te maken van letters met tekens erboven of onder. Bij het openen van zo’n link volgt opnieuw een waarschuwing.

Zoeken in status-updates

Tot slot is er nog een nieuwe functie waarvan we betwijfelen of’ie voor veel mensen nuttig is. Iedereen met veel vrienden die regelmatig de statusfunctie gebruiken, zal blij zijn met de nieuwe zoekfunctie. Die is nu ook beschikbaar in het status-tabblad. Om het zoekveld te laten verschijnen, sleep je het venster zoals gebruikelijk is in iOS een stukje naar beneden. De statusfunctie is overigens sinds kort vrij controversieel, want WhatsApp wil beginnen met het tonen van advertenties in dit tabblad. Nu zal dat nog weinig mensen treffen, maar niets zegt dat de app die in 2014 door Facebook werd gekocht het niet later ook naar andere delen van de app brengt. (Zie ook → Reclame in WhatsApp? Betalen is (niet) de oplossing)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WhatsApp waarschuwt voor verdachte links en toont foto’s in notificaties
Sluiten