Op je dashboard: Waze ondersteunt nu ook CarPlay

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Waze

Voorheen kon je met CarPlay alleen de Apple Maps-app om te navigeren gebruiken, maar dat is sinds iOS 12 definitief verleden tijd. Door de nieuwe iOS-versie kunnen ook navigatie-apps van derden naar het dashbaord komen. De eer van eerste navigatie-app voor CarPlay ging vorige week naar Google Maps, maar ook Waze is er snel bij en nu op je dashboard beschikbaar.

Om Waze met CarPlay te gebruiken, dien je de nieuwste versie van de iOS-app te installeren. De navigatie-app die leunt op informatie van andere automobilisten zal daarna vanzelf op het CarPlay-scherm verschijnen.

Waze op je dashboard met CarPlay

Veel CarPlay-apps zijn gebaseerd op standaard lay-outs die Apple beschikbaar stelt. Dat is niet meer dan logisch, want er mogen niet al te veel elementen zijn die afleiding kunnen veroorzaken. Voor navigatie-apps is Apple echter een beetje soepeler. Ze kunnen hun eigen data en kaarten op het dashboard gebruiken. Waze heeft dan ook alle functies die je kent uit de iOS-app.

Dat wil zeggen dat je ook vanaf het dashboard files, werkzaamheden, politie, ongelukken en meer kunt melden. Meldingen van andere automobilisten komen ook als notificatie bovenin het scherm binnen. Heb je CarPlay en gebruik je Waze? Aarzel dan niet om ons je screenshots en ervaringen te sturen.

Waze CarPlay 003
Routekaart – Klik/tap voor groter.
Waze CarPlay 002
File melden – Klik/tap voor groter.
Waze CarPlay 001
Andere hinder melden – Klik/tap voor groter.

Meer apps op komst

Waze is een van de eerste, maar niet de enige maker van kaarten- en navigatie-apps die de iOS-versie voor het dashboard ondersteunt. Flitsmeister en TomTom werken ook aan een versie voor op het dashboard. De eerste twee apps zullen nog dit jaar beschikbaar zijn, maar TomTom neemt tot 2019 de tijd. Iets anders dan Waze? Google Maps is ook al beschikbaar. (Zie → Google Maps nu ook op je dashboard dankzij CarPlay)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  tjerk

  Mooi werk. Waze is mijn go to navi-app!

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Waze is ook mijn favoriet, gebruik het dagelijks.

 • Profielfoto
  Triumph

  nou vandaag geïnstalleerd, in de auto en niet op het dashboard , wel Google Maps maar geen Waze

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Vind Google Maps in CarPlay nogal tegenvallen. Apple maps bevalt beter.

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik had Waze gelukkig al via de gesloten beta

 • Profielfoto
  HappyUser

  Zowel bij Google Maps danwel Waze:

  Geen flitsers, geen trajectcontroles, geen snelheids limieten!!!

  Dus geen toegevoegde waarde ten opzichte van Apple Kaarten.

  We wachten wel op Flitsmeister.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Waze is zeker mijn favoriet. Maar ik betrap deze zo af en toe toch wel op een fikse uitglijder. Op sommige dagen werp ik Waze tientallen verschillende adressen toe, en soms zit er één tussen waar Waze echt compleet de mist in gaat. 3.5 km de verkeerde kant op in een straat, of je echt naar een total andere straat sturen.

  Nu zijn dit meestal plekken waar ik ruwweg wel weet waar ik ongeveer heen moet, maar je blijft dan wel in je achterhoofd houden dat Waze dit ook kan/zal doen op plekken waar ik helemaal niet bekend ben.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  HappyUser op 25 september 2018 09:44
  Zowel bij Google Maps dan wel Waze:

  Geen flitsers, geen trajectcontroles, geen snelheids limieten!!!

  Nee? Dat is nu juist een van de redenen om Waze te gebruiken. Die doet dat allemaal wel en super actueel. Laat Apple dat niet toe om haar eigen app te beschermen?

 • Profielfoto
  meesje

  HappyUser op 25 september 2018 09:44
  Zowel bij Google Maps danwel Waze:

  Geen flitsers, geen trajectcontroles, geen snelheids limieten!!!

  Dus geen toegevoegde waarde ten opzichte van Apple Kaarten.

  We wachten wel op Flitsmeister.

  Wat KarelWillem al aan geeft, worden flitsers, trajectcontroles maar ook de snelheidslimieten keurig aangegeven door Waze. Volgende keer je beter in de materie verdiepen, voordat je wat schreeuwt.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Ik hou het bij Apple maps. Werkt erg goed hier in de states. Ook snelheids limieten worden weergegeven.  Waze is een google product die dus alles bij houdt waar je heengaat en dat met google deelt. Apple zal dat ook wel doen, maar zij verdienen geen geld met het vekopen van je gegevens aan derde partijen.

 • Profielfoto
  abbenhui

  Flitsers en roodlichtcamera’s worden prima gemeld.
  Weet iemand of Waze in CarPlay ook spraakgestuurd is? Ik moet nu nog in mijn mobiel inspreken, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

 • Profielfoto
  TeeJay

  Werkt prima hier, idem aan de Android variant.

 • Profielfoto
  bechris60

  @abbenhui. Ik weet dat het mogelijk is om via de instellingen van Waze in te stellen dat je met handgebaren voor de camera spraak kan activeren. Heb het nog niet getest maar ik kreeg hier wel een melding van.