watchOS 5 ondersteunt nieuwe en verbeterde work-outs

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Apple Watch

watchOS 5 is een waardevolle update voor sporters die regelmatig een work-out met hun Apple Watch doen. Zo is er tegenwoordig automatische detectie van wanneer je een work-out start. Zo vergeet je nooit meer een work-out te starten of stoppen. De ingebouwde work-out-app van de Apple Watch is ook verbeterd. Zo is er ondersteuning voor twee nieuwe work-outs en is een derde uitgebreid.

watchOS 5 ondersteunt yoga en hiking

De eerste nieuwe work-out die in watchOS 5 zit, is Yoga. Zoals bij alle gemeten work-outs heeft Apple dit grondig getest en gezorgd dat je voortgang nauwkeurig wordt opgeslagen. De Yoga-training gebruikt de hartslagsensor voor primaire gegevensverzameling, met beweging als secundaire informatie. Dat is met name nuttig voor moderne vormen zoals Vinyasa, oftewel flow yoga.

In sommige houdingen waarbij je pols gebogen is, kan de Watch je hartslag mogelijk niet lezen. In dat geval worden de calorie├źn doorgeteld met het verbrandingsprofiel van een stevige wandeling.

watchOS 5 yoga hiking
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

De tweede, nieuwe work-out is hiking. Apple vertaalt dit met ‘wandelen’, maar dit is dan wel het soort wandelen waar je stevige schoenen voor aan doet en de natuur opzoekt. Iets anders dus, dan de al langer bestaande work-out ‘lopen’. Deze work-out gebruikt de hartslagsensoren van de Apple Watch en combineert die met hoogtetracking, zodat het lopen over heuvels en bergbeklimmen nauwkeurig bijgehouden wordt.

Hardlopen is verbeterd

Gebruik je de Apple Watch graag tijdens het hardlopen? Dan brengt watchOS 5 een paar fijne tweaks. Je krijgt nu vaker meldingen over je tempo. Daarnaast zie je een rollende kilometersnelheid na dat je een kilometer hebt gelopen. Ten slotte is het ook mogelijk om het aantal stappen per minuut na die eerste kilometer te bekijken.

watchOS 5
Klik/tap voor groter.

Meer watchOS 5…

watchOS 5
watchOS 5 is vanaf nu beschikbaar voor Apple Watch Series 1,2,3 en 4. Bekijk in onze rubriek Nieuw in watchOS 5 meer nieuwe, handige functies die nu op je Apple Watch beschikbaar zijn.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  AdvanDongen

  Ik zwem weleens met mijn Apple Watch. Maar met natte vingers de sport app stopzetten lukt niet.

  Is er een andere methode?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Force Touch

 • Profielfoto
  Jorik

  Workouts kun je toch stoppen met crown+zijknop tegelijk indrukken? Als je de screenshot maken functionaliteit ook aan hebt staan, is dat niet zo handig, maar dat staat sinds een tijdje niet standaard actief.