watchOS 5 brengt nieuwe wijzerplaten naar Apple Watch

Door: Raymon Mens - 8 reacties

watchOS 5 is al sinds juni in bètafase, maar Apple voegde woensdagavond in de laatste bèta pas nieuwe wijzerplaten toe. Toeval? Nee, ze worden namelijk gebruikt op de Apple Watch Series 4. De nieuwe wijzerplaten zijn specifiek ontworpen voor het 30 procent grotere scherm van de nieuwe Watch, maar ze werken ook op oudere modellen.

Het gaat om nieuwe wijzerplaten met de namen ademhalen, vuur en water, liquid metal en vapor. Ze hebben allemaal verschillende varianten en kleuren en er is plaats voor drie complicaties. De vijfde, nieuwe wijzerplaat van watchOS 5 is de infograaf, maar die is alleen op de Apple Watch Series 4 beschikbaar.

4 nieuwe wijzerplaten voor iedere Apple Watch

Iedere Apple Watch met watchOS 5 krijgt vier nieuwe wijzerplaten. Ze zijn allemaal gericht op het tonen van mooie animaties. De eerste, vapor, vult het scherm van je Apple Watch met rook. Je kunt kiezen uit drie kleuren: blauw/groen, zwart/wit of roze/oranje. Liquid Metal toont vloeibaar metaal op het scherm. Je kunt de kleuren matchen met die van je Apple Watch, namelijk zilver, grijs of goud. Fire and Water vult je scherm met, hoe kan het ook anders, vuur of water. Je kunt kiezen voor altijd vuur of altijd water. Of als je in een avontuurlijke bui bent willekeurig vuur en water.

nieuwe-wijzerplaten-watchos-5-apple-watch
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

De laatste nieuwe wijzerplaat zal bestaande gebruikers van de Apple Watch bekend voorkomen. Het is de Ademhaling-app die een wijzerplaat is geworden. Zo kun je steeds als je naar je pols kijkt je ademhaling oefenen. De wijzerplaat komt in drie varianten: de klassieke vorm met blaadjes, een rustige vorm met stippen en een intensere vorm met ringen.

watchos 5 ademhalen wijzerplaat
Klik/tap voor groter.

Infograaf-wijzerplaat alleen voor Series 4

De nieuwe watchOS-versie bevat nog een nieuwe wijzerplaat, maar die is er alleen voor de Apple Watch Series 4. Het gaat om de Infograaf. Een nieuwe wijzerplaat die optimaal gebruik maakt van het 30 procent grotere scherm van de nieuwe Apple Watch en plaats heeft voor maar liefst 8 complicaties.

Apple Watch Series 4 infograaf wijzerplaat
Klik/tap voor groter. Apple inc.

watchOS 5 op 17 september beschikbaar

Deze nieuwe wijzerplaten komen op 17 september naar je Apple Watch. Dan brengt Apple namelijk de definitieve versie van watchOS 5 uit. Naast deze nieuwe wijzerplaten zijn er nog veel meer verbeteringen, zoals een walkie-talkie die je met anderen laat praten en het automatisch starten en stoppen van work-outs. Fans van podcasts zullen blij zijn dat er een native Podcasts-app naar de Watch komt.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Hansi2124

  Die 4 nieuwe wijzerplaten vind ik nou de minste ‘vernieuwing’ en boeit mij echt niet.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Innovatie om “trots” op te zijn. Zeker voor die enorme bedragen.

 • Profielfoto
  pruus

  Rare lui daar in Californië, hoekige kast met ronde wijzerplaat. Of zou er toch nog eens een rond horloge komen?

 • Profielfoto
  Elduderino

  pruus op 13 september 2018 18:36
  Rare lui daar in Californië, hoekige kast met ronde wijzerplaat. Of zou er toch nog eens een rond horloge komen?

  Ja want alles wat je doet, doe je ook in het startscherm. We gebruiken helemaal geen andere schermpjes.

  Die ronde horloge kan je wel vergeten en begrijpenlijk. Leuk voor het ronddraaien van een wijzer, maar onpraktisch voor veel tekst en veel toepassingen.

 • Profielfoto
  MIVE

  Zag er in de keynote erg mooi uit. Maar ik heb het idee dat mijn series 1 hier wel eens problemen mee zou kunnen gaan hebben. De ademhaling-animatie loopt op de 1 ook duidelijk minder vloeiend dan op de 3.  Beetje of topic hier, maar hoop dat de ECG meter de voorloper is naar meer medische toepassingen. Als ze het voor elkaar krijgen om suiker te meten – zonder naald – dat zou waanzinnig zijn voor alle diabetes patiënten. En het gerucht dat Apple hier mee bezig is … is hardnekkig.

 • Profielfoto
  Gio

  MIVE op 13 september 2018 20:44
  Zag er in de keynote erg mooi uit. Maar ik heb het idee dat mijn series 1 hier wel eens problemen mee zou kunnen gaan hebben. De ademhaling-animatie loopt op de 1 ook duidelijk minder vloeiend dan op de 3.  Beetje of topic hier, maar hoop dat de ECG meter de voorloper is naar meer medische toepassingen. Als ze het voor elkaar krijgen om suiker te meten – zonder naald – dat zou waanzinnig zijn voor alle diabetes patiënten. En het gerucht dat Apple hier mee bezig is … is hardnekkig.

  Je kunt op de series 1 niet de nieuwe wijzerplaten krijgen omdat je niet kunt updaten naar watchOS 5

   

 • Profielfoto
  polansky

  Het ontbreken van bepaalde ‘innovatieve’ functies in Nederland heeft mij doen besluiten nog even geen nieuwe Apple Watch te kopen.

   

 • Profielfoto
  dkoel

  Je kunt op de series 1 niet de nieuwe wijzerplaten krijgen omdat je niet kunt updaten naar watchOS 5

  WatchOS 5 is gewoon beschikbaar voor series 1… Hij is niet beschikbaar voor de 1e generatie Apple Watch (series 0).