Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 11 september 2018

tvOS 12: alle nieuwe functies voor de Apple TV op een rij

Naast iOS 12 komt Apple binnenkort ook met tvOS 12. Deze nieuwe versie van de software voor de Apple TV brengt een klein aantal vernieuwingen die het gebruik van Apple’s settopbox een stuk aangenamer maken. Wij hebben ze allemaal op een rij gezet en uitgelicht.

10 nieuwe functies tvOS 12

In dit artikel kun je de volgende 10 nieuwe features vinden:

 1. Dolby Atmos
 2. Nieuwe NASA-screensaver
 3. Plaatsen bij screensavers
 4. Betere controle over permissies AirPlay 2
 5. iPhone zoeken via Apple TV
 6. Apple TV Remote standaard op iPhone
 7. Test je HDMI-verbinding
 8. Wachtwoorden uit iCloud-sleutelhanger
 9. Uitgelichte radiozenders in de Muziek-app
 10. Niet in Nederland: Zero Sign On
 11. Release tvOS 12

Dolby Atmos

Een van de grootste vernieuwingen in tvOS 12 zal vooral home cinema-freaks aanspreken. De Apple TV is een van de eerste settopboxen die ondersteuning krijgt voor Dolby Atmos. Dit ken je wellicht uit de bioscoop en heeft alles met geluid te maken. Atmos laat zich het best omschrijven als een geavanceerde versie van het bekende Dolby Surround-systeem. Het bestaat niet langer uit een vaststaand aantal kanalen zoals 5.1 of 7.1, maar kan maximaal 64 speakers bevatten die overal in de kamer hangen of staan. Dus niet alleen aan muren, maar ook aan het plafond en op de grond. Hierdoor kunnen audio-engineers audio-objecten maken die overal zijn. Ze zijn niet meer beperkt tot een spreekwoordelijke wand van geluid.

Inmiddels is Apple begonnen met het aanbieden van de eerste films met Dolby Atmos-geluid in de iTunes Store. Gekochte films krijgen een gratis upgrade. (Zie ook → Alles over Dolby Atmos, nieuwe geluidsstandaard in tvOS 12)

Klik/tap voor groter.

Nieuwe NASA-screensaver

De Apple TV heeft prachtige screensavers waarin je langzaam boven een stad of gebied vliegt. Met tvOS 12 tilt Apple dit opnieuw naar grote hoogte, want er komen screensavers bij die vanuit de ruimte en het International Space Station gefilmd zijn. Zo krijg je een adembenemende blik op de aarde en andere elementen uit de ruimte. Apple werkt hiervoor samen met NASA.

Klik/tap voor groter.

Plaatsen bij screensavers

Heb je wel eens naar een screensaver op de Apple TV gekeken en je afgevraagd boven welke stad je eigenlijk vliegt? Dan brengt tvOS 12 waar je op hebt gewacht. Aan het begin van een screensaver wordt namelijk de stad of plaats getoond waarboven je vliegt. Heb je die gemist? Dan kun je even de afstandbediening aanraken om de tekst weer te zien.

tvOS 12 screensaver
Klik/tap voor groter.

Betere controle over permissies AirPlay 2

AirPlay 2 is sinds tvOS 11.4 aanwezig op de Apple TV, maar in tvOS 12 verbetert Apple de permissies die je kunt geven. Je kon altijd al kiezen om AirPlay af te schermen met een wachtwoord of alleen apparaten die met hetzelfde netwerk verbonden waren audio en video te laten streamen, maar daar komt nu nog iets bij. In tvOS 12 kun je ook instellen dat apparaten die in de buurt van de Apple TV zijn media mogen streamen. Het gaat dan om de fysieke afstand. Handig om bijvoorbeeld de visite ook foto’s te laten tonen.

Klik/tap voor groter.

iPhone zoeken via Apple TV

Is je iPhone kwijt, maar weet je zeker dat’ie ergens in huis is? Met tvOS 12 kun je Siri simpelweg vragen waar je iPhone is. De Apple TV zal dan via Bluetooth kijken of het toestel in de buurt is en aanbieden om een geluid af te spelen.

Klik/tap voor groter.

Apple TV Remote standaard op iPhone

Heb je tvOS 12 en iOS 12? Dan verschijnt in het bedieningspaneel van je iPhone voortaan standaard een softwarematige afstandsbediening voor je Apple TV. Apple detecteert dit via iCloud en plaatst de remote automatisch op het bedieningspaneel. Voorheen moest je ‘m handmatig toevoegen. Een kleine functie die zeker voor gebruikers die hun iOS niet helemaal tweaken handig is.

tvOS 12 iOS 12 remote
Klik/tap voor groter.

Test je HDMI-verbinding

Met HDR, Dolby Atmos en 4K vereist de Apple TV steeds meer van je televisie en de HDMI-kabel. Is je kabel wel in orde en geschikt? Op die vraag geeft tvOS 12 heel gemakkelijk antwoord. In het menu ‘Audio en Video’ kun je namelijk testen of je HDMI-verbinding in orde is.

Klik/tap voor groter.

Wachtwoorden uit iCloud-sleutelhanger

Met tvOS 12 krijgt de Apple TV ook toegang tot je iCloud-sleutelhanger. Niet direct, maar via je iPhone. Als je een wachtwoord moet invoeren, verschijnt bovenaan op je iPhone de suggestie om het toetsenbord uit te klappen voor een wachtwoord. Met tvOS 12 en iOS 12 kun je niet alleen een wachtwoord typen, maar er ook meteen een kiezen uit je iCloud-sleutelhanger.

Gasten in huis kunnen ook makkelijk inloggen op diensten op een Apple TV met tvOS 12. Je hoeft ze dus niet langer de afstandsbediening te geven, of je iPhone af te staan. Heeft iemand een iPhone met een iCloud-account dat niet overeenkomt met het Apple ID op je Apple TV? Dan detecteert het apparaat dit en kan die iPhone ook inloggen. Voordat dit mogelijk is, moet wel een viercijferige code op het scherm overgenomen worden.

Klik/tap voor groter.

Uitgelichte radiozenders in de Muziek-app

De Muziek-app van tvOS 12 is weinig veranderd, op een kleine toevoeging na. In het tabblad ‘Radio’ kun je nu uitgelichte stations vinden. Die zouden relevant moeten zijn voor je land, maar in de bètaversie van tvOS 12 waar wij mee getest hebben, worden nog Engelstalige zenders getoond.

Klik/tap voor groter.

Niet in Nederland: Zero Sign On

Ondanks dat deze functie niet in Nederland beschikbaar is, schetst het wel een mooie toekomst. Met Zero Sign On kun je de app van je kabelprovider meteen gebruiken zonder in te loggen. De Apple TV detecteert met welk netwerk je verbonden bent en of je in een land bent dat toegang kan krijgen tot de content in de app van je provider. Momenteel heeft alleen T-Mobile Thuis een Apple TV-app voor het kijken van televisie. Daar moet je nu nog op inloggen met je klantnummer en pincode, maar dat kan als de provider Zero Sign On heeft ook direct.

Klik/tap voor groter.

Release tvOS 12

tvOS 12 werkt met de Apple TV van de vierde generatie (2015) en Apple TV 4K (2017). De update wordt in de derde week van september verwacht, samen met iOS 12.

Reageer op artikel:
tvOS 12: alle nieuwe functies voor de Apple TV op een rij
Sluiten