Het meest teleurstellende aan de iPhone Xs is de lader

Door: Raymon Mens - 32 reacties
Apple smartphone lader
Afbeelding: OMT/Raymon Mens

De iPhone Xs en iPhone Xs Max zijn prachtige toestellen. Ze worden prima beoordeeld in reviews en het scherm is beter dan ooit, blijkt uit een onafhankelijke test. Dure, maar goede apparaten dus, op één aspect na.

In de doos zit nog steeds een ongelofelijk kleine oplader. Hoewel de accu van de iPhone groter dan ooit is, blijft de standaard meegeleverde oplader erg klein. Apple’s 5 watt lader past gewoon niet meer bij de steeds groter wordende iPhone. Er zijn al jaren moderne technieken zoals snelladen en dat Apple die anno 2018 niet standaard mogelijk maakt, is op zijn minst teleurstellend.

Grote iPhone, kleine en trage lader in de doos

Natuurlijk kun je gewoon een krachtigere iPad-lader gebruiken, of je telefoon met een lader die snelladen via USB-C ondersteunt opladen, maar daar gaat het niet om. Een goede lader is iets dat eigenlijk in de doos hoort te zitten. Zeker nu Apple pronkt met de iPhone Xs Max als grootste iPhone ooit die tevens de grootste accu ooit heeft. Android-fabrikanten zoals Samsung en OnePlus leveren al jaren een snellader mee… en zo hoort het. Zeker bij telefoons die alleen maar duurder worden.

iPhone Xs teleurstellend
In de doos: EarPods, een USB-kabel en een lader van 5 watt – Klik/tap voor groter.

Misschien zal de helft van de gebruikers het nooit merken, omdat ze hun telefoon vooral in de avond en nacht opladen. De kleine 5 watt lader krijgt zelfs de grootste iPhone tijdens een nachtje slapen wel vol, maar in alle andere gevallen is het gewoon irritant. Een iPhone Xs volledig laden duurt met de door Apple geleverde lader drie uur. Nog vervelender is dat even snel bijtanken amper mogelijk is. Een half uurtje laden met de meegeleverde zorgt voor een accu die maximaal 18 procent voller zit. Vergelijk dat eens met een snellader met USB-C. Daarmee zit je iPhone na een half uur laden weer 51 procent vol. Dat schiet lekker op.

iPhone Xs lader
Zo ‘snel’ is Apple’s kleine lader – Klik/tap voor groter. Data en tests: OMT

Kosten besparen?

Er wordt ook wel eens geroepen dat Apple gezien de prijs van een iPhone best een draadloze lader mee mag leveren, maar dat is wat ons betreft minder urgent. De standaard methode voor laden dient echter gewoon goed en snel te werken en daarom is het veel teleurstellender dat er nog steeds een klein ladertje in de doos zit. Waarom Apple dit doet? Misschien is het dezelfde reden als waarom er geen verlengkabel voor de adapter meer bij de MacBook geleverd wordt; kostenbesparing.

Apple mikt altijd op een zo hoog mogelijke klanttevredenheid en Tim Cook heeft het er graag over. Blijkbaar is het op sommige punten toch iets belangrijker om wat extra centen te besparen, dan op een zo hoog mogelijke ‘customer sat’ mikken. En dat staat Apple, het bedrijf dat wil verrassen met premium producten, heel slecht. Hopelijk kunnen we volgend jaar wél vol lof schrijven over de kleine, maar toch krachtige snellader die Apple bij de nieuwe iPhone heeft geleverd.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Zybbor

  Het meest teleurstellende aan de Xs vind ik toch echt de absurd hoge prijs.

 • Profielfoto
  McMeller

  Eens, hoort er gewoon bij te zitten. En ze hadden ook gewoon de overstap naar USB-C moeten maken. Niet in plaats van Lightning, maar aan de andere kant van het kabeltje. Natuurlijk was er dan ook een groep geweest die klaagt dat de meegeleverde kabel niet in hun extra lader, auto(lader), of computer past. Maar door de sprong te wagen wordt het vanzelf de standaard, ook op de goedkopere accessoires. Plus, de meeste mensen gebruiken de kabel alleen maar om op te laden met de meegeleverde lader, dus geen issue. Ten slotte hebben de meeste mensen nog wel een USB-A-Lightning-kabel. En anders kopen ze die maar, dat vind ik logischer dan dat een nieuwe iPhone niet standaard op een nieuwe MacBook past.

  Maar goed, de lader… Zou de reden zijn dat langzamer opladen gezonder is voor de batterij, en ze op deze manier minder slijtage, uitval en garantieclaims hopen te veroorzaken?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Jullie moeten voor die prijs vooral blij zijn dat je er überhaupt een lader bij krijgt. Bij de Apple Watch Series 3 halen ze ‘m uit de doos.

   

 • Profielfoto
  McMeller

  Wat? Zit er bij de in prijs verlaagde Apple Watch Series 3 geen USB-lader meer?

  Tsss, ja, ik zie het. Moet er wel een beetje om grinniken hoor. Tegelijkertijd, bij een iPod zaten ze ook nooit en daar heb ik eigenlijk nooit iemand over horen klagen. En bij een Apple Watch is het nog minder vreselijk want die zul je toch altijd in combinatie met een iPhone hebben. Tikkie triest blijft het wel.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Het beleid van Apple is dat ze zo min mogelijk kabels en adapters proberen mee te leveren. Als je het echt nodig hebt dan koop je het. Goed voor het milieu dus. Het beste is nog helemaal geen lader meeleveren en alleen apart verkopen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Nou ja… ik kan nog wel wat noemen, zeker voor de prijs die Apple durft te vragen.

  Ze hadden bijvoorbeeld Lightning moeten vervangen door USBc. Mensen bij het bestellen de optie moeten geven om een USBc ipv USBa kabel te kiezen (met dito lader). Waarom moeten wij een eSIM terwijl het dus wel gewoon een fysieke SIM kan zijn (China).

 • Profielfoto
  jelle002

  Ik kwam deze video tegen met een analyse waarom: ze willen uiteindelijk volledig draadloos worden.

  https://youtu.be/mXMevZBcHLI

 • Profielfoto
  KeKo

  ik vind dat je met deze prijzen ook AirPods mag meeleveren. Gaat helaas ook niet gebeuren. Apple laat je overal voor betalen. En waarom nog een USB-2 aansluiting. Heb ik weer een verloopstukje of andere kabel nodig als ik hem aan mijn Mac wil aansluiten…

 • Profielfoto
  mmww

  Het gaat inderdaad nergens meer over! Xs duur en een trage oplader en geen koptelefoon adapter. Daarom maar een nieuwe iPhone X gekocht voor echt een spot prijs! Mijn iphone 6s plus was echt op! Volgend jaar zien we wel weer! ???

 • Profielfoto
  McMeller

  @iAmRenzo: Dat lijkt me geen doen. Denk aan alle retailers die voorraad moeten houden. Van alles twee smaken vanwege een kabeltje, daar worden ze echt niet vrolijk van.

 • Profielfoto
  mmww

  @Spinozo
  Prima! Als de prijs dan ook zakt! ?

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik vind dat Apple wel iets meer om hun klanten mag geven. Ik ben al sinds vele jaren een veelgebruiker, maar ik voel me steeds meer misbruikt door Apple. Alles voor de winst gaat ze ooit slecht af. Erg jammer. Zullen we allemaal mails gaan sturen naar [email protected].

 • Profielfoto
  Balsjer

  Afgelopen week een Apple USB-C 29 watt adapter, incl. 1 meter Lightning naar USB-C gekocht bij Coolblue voor € 49,99 in plaats van € 84,99. De iPhone X kan ik hiermee een stuk sneller opladen. Zijn wel extra kosten, maar als je een groot bedrag neertelt voor zo’n duur toestel, kan dat er nog wel bij. Neemt niet weg dat Apple een snellader met meer wattage bij kan leveren.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  USB-C ja!

   

  En het verloopje naar 3,5 mm minijack zit er niet eens meer bij!

 • Profielfoto
  Frans

  McMeller op 25 september 2018 18:15
  Maar goed, de lader… Zou de reden zijn dat langzamer opladen gezonder is voor de batterij, en ze op deze manier minder slijtage, uitval en garantieclaims hopen te veroorzaken?

  Of Apple dat doet om uitval en garantieclaims te voorkomen weet ik niet, maar wel dat langzaam laden beter is voor een accu. Ik vermoed dat de meeste mensen hun iPhone ’s nacht opladen wanneer ze slapen en dan is met 5W laden in 3 uur geen enkel bezwaar. De kop van dit artikel mag daarom toch wel overdreven genoemd worden.

   

 • Profielfoto
  Niels

  Teleurstellend? Eerder diep triest! 1500 euro voor een iPhone en dan kan er geen USB-C kabel en lader vanaf. De redenatie hierachter: iemand die zo gek is om een gemiddeld maandsalaris uit te geven aan een telefoon, geeft de 50-60 euro voor een snellader ook wel uit.

   

  Kortom, wie is hier nu gek? Apple, Tim Cook, de aandeelhouders? Nee hoor, de gek die hier intrapt.

 • Profielfoto
  cheque

  Ik laad mijn iPhone op via de MacBook Pro super snel, nooit problemen.

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Spinozo op 25 september 2018 18:25
  Het beleid van Apple is dat ze zo min mogelijk kabels en adapters proberen mee te leveren. Als je het echt nodig hebt dan koop je het. Goed voor het milieu dus. Het beste is nog helemaal geen lader meeleveren en alleen apart verkopen.

  Je kunt ook niet meeleveren maar wel een voucher geven voor een lader/jack-adapter, voor hen die ze nodig hebben. Maar dat doen ze dan weer niet. I wonder why…

 • Profielfoto
  Pick

  Prachtig hoe geïndoctrineerd mensen zijn door de apple sekte door te zeggen dat het alleen maar goed voor het milieu is. Oh wat goed van deze grote verlosser….

  Hou toch op, ze maken zeker mooie producten maar de prijzen gaan nergens meer over. Dan kan een fatsoenlijke lader er toch ook wel bij. Apple is alleen maar uit op winst en aan het kijken hoever ze de prijzen kunnen oprekken. Sinds  jaar en dag ben ik apple fan, omdat ik OSX en iOS lekker vind werken. Maar ik kijk steeds meer met een schuin oog naar de concurrentie die ook mooie producten leveren maar voor scherpere prijzen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Foei

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Meest teleurstellende is niet de lader maar het feit dat ik nauwelijks wifi en internet verbinding heb. Dus wachten op een update….

 • Profielfoto
  Absrnd

  Sorry, maar ik vind het maar een beetje kleuter gezeik, je hebt een lader, en niet iedereen heeft een snel-lader nodig,

  En de meeste zullen toch een draadloze lader kopen, men vergeet dat een snel-lader zorgt voor een grotere verpakking en groter gewicht bij transport, en extra milieu belasting van die ongebruikte standaard laders.

  Ik gebruik thuis een draadloze lader, en op mijn werk de standaard lader, en meer heb ik echt niet nodig, als je tijdens je werk niet kan laden dan kies je er zelf voor om een snel-lader te kopen, simple:)

 • Profielfoto
  Absrnd

  [edit]

  en vergeet niet dat snel-laden de duur van je accu zeker gaat verkorten, dat is gewoon extra slijtage,

  en Apple wil voorkomen dat, iedereen na een paar jaar, gaat zeiken dat hun accu minder lang meegaat, dan wat de specs aangeven, en dat Apple een vervangingsprogramma moet opzetten, omdat zij de acculader erbij hebben geleverd:)

 • Profielfoto
  Koezel

  Erg vermakelijk de reacties hier onder het genot van een koffie.:)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Zolang de koe melk blijft geven zal ze worden gemolken. Puur geldkwestie ?

 • Profielfoto
  iGuy

  Absrnd op 26 september 2018 09:26
  [edit]

  en vergeet niet dat snel-laden de duur van je accu zeker gaat verkorten, dat is gewoon extra slijtage,

  en Apple wil voorkomen dat, iedereen na een paar jaar, gaat zeiken dat hun accu minder lang meegaat, dan wat de specs aangeven, en dat Apple een vervangingsprogramma moet opzetten, omdat zij de acculader erbij hebben geleverd:)

  Heb je hier zo een bron bij? Ja, het is niet goed als je met een snellere lader oplaad als dat je telefoon aan kan, maar daar zijn ze netjes tegen beschermd. Het ding is hier alleen dat de telefoon het prima kan. Via andere chipjes wordt geregeld dat dit mogelijk is, wat totaal iets anders is dan ‘sneller de accu voldrukken dan hij aankan’. Je ziet bij de snellaad-curve in het artikel dat de deze afvlakt wanneer de accu bijna vol is, zodat dit geen schade oplevert. Volgens mij heb ik hem hier vaker gemaakt, maar voor de zekerheid nog een keertje: zie het als een glas water tot de rand vullen. In heb begin zet je de kraan vol open, en op het laatst doe je voorzichtig aan. Hoe groot jouw stroom water is, is het vermogen van de lader. En die kan aardig groot zijn, zonder het glas te doen overlopen, mits het goed aangestuurd wordt.

 • Profielfoto
  Jasperduck78

  mmww op 25 september 2018 18:51
  Het gaat inderdaad nergens meer over! Xs duur en een trage oplader en geen koptelefoon adapter. Daarom maar een nieuwe iPhone X gekocht voor echt een spot prijs! Mijn iphone 6s plus was echt op! Volgend jaar zien we wel weer! ???

  @mmww Mag ik vragen waar je je iPhone X gekocht hebt? Nieuw geseald via marktplaats of via een winkel? Welke winkel?:)

 • Profielfoto
  sanderman

  Ik heb een Qi-lader en Airpods gekocht voor m’n telefoon, waarmee ik het zelfs geen probleem zou vinden om nooit meer een USB-kabel te gebruiken.

  Sterker nog: ik gebruik geen kabel meer. Niet om te laden, niet om te syncen (want iCloud), en niet voor muziek. De toekomst (voor de consument, waar ik mezelf onder schaar, niet de Pro) is draadloos en die toekomst is nu.

 • Profielfoto
  .Robin

  Shmoo op 25 september 2018 18:16
  Jullie moeten voor die prijs vooral blij zijn dat je er überhaupt een lader bij krijgt. Bij de Apple Watch Series 3 halen ze ‘m uit de doos.

   

  Dat is gelul. Ik kreeg een usb kabel en stekker bij m’n nieuwe Apple Watch Series 3.

 • Profielfoto
  McMeller

  Nou, het klopt wel degelijk. Kijk maar naar de specificaties op de website van Apple. Je hebt gewoon nog een ‘oude’ verpakking gehad.

 • Profielfoto
  Frans

  iGuy op 26 september 2018 12:00

  Absrnd op 26 september 2018 09:26
  [edit]

  en vergeet niet dat snel-laden de duur van je accu zeker gaat verkorten, dat is gewoon extra slijtage,

  en Apple wil voorkomen dat, iedereen na een paar jaar, gaat zeiken dat hun accu minder lang meegaat, dan wat de specs aangeven, en dat Apple een vervangingsprogramma moet opzetten, omdat zij de acculader erbij hebben geleverd:)

  Heb je hier zo een bron bij? Ja, het is niet goed als je met een snellere lader oplaad als dat je telefoon aan kan, maar daar zijn ze netjes tegen beschermd. Het ding is hier alleen dat de telefoon het prima kan. Via andere chipjes wordt geregeld dat dit mogelijk is, wat totaal iets anders is dan ‘sneller de accu voldrukken dan hij aankan’. Je ziet bij de snellaad-curve in het artikel dat de deze afvlakt wanneer de accu bijna vol is, zodat dit geen schade oplevert. Volgens mij heb ik hem hier vaker gemaakt, maar voor de zekerheid nog een keertje: zie het als een glas water tot de rand vullen. In heb begin zet je de kraan vol open, en op het laatst doe je voorzichtig aan. Hoe groot jouw stroom water is, is het vermogen van de lader. En die kan aardig groot zijn, zonder het glas te doen overlopen, mits het goed aangestuurd wordt.

  Jouw glas water vergelijking gaat mank in die zin dat een glas sneller met water vullen geen extra warmte oplevert en dat is nu juist wat er wel gebeurt wanneer je met meer electrische stroom een accu vult. Die extra warmte is nadelig voor de levensduur van de accu.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik laad mijn telefoon eens per week op, snap het probleem niet.