Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 25 september 2018

Het meest teleurstellende aan de iPhone Xs is de lader

De iPhone Xs en iPhone Xs Max zijn prachtige toestellen. Ze worden prima beoordeeld in reviews en het scherm is beter dan ooit, blijkt uit een onafhankelijke test. Dure, maar goede apparaten dus, op één aspect na.

In de doos zit nog steeds een ongelofelijk kleine oplader. Hoewel de accu van de iPhone groter dan ooit is, blijft de standaard meegeleverde oplader erg klein. Apple’s 5 watt lader past gewoon niet meer bij de steeds groter wordende iPhone. Er zijn al jaren moderne technieken zoals snelladen en dat Apple die anno 2018 niet standaard mogelijk maakt, is op zijn minst teleurstellend.

Grote iPhone, kleine en trage lader in de doos

Natuurlijk kun je gewoon een krachtigere iPad-lader gebruiken, of je telefoon met een lader die snelladen via USB-C ondersteunt opladen, maar daar gaat het niet om. Een goede lader is iets dat eigenlijk in de doos hoort te zitten. Zeker nu Apple pronkt met de iPhone Xs Max als grootste iPhone ooit die tevens de grootste accu ooit heeft. Android-fabrikanten zoals Samsung en OnePlus leveren al jaren een snellader mee… en zo hoort het. Zeker bij telefoons die alleen maar duurder worden.

In de doos: EarPods, een USB-kabel en een lader van 5 watt – Klik/tap voor groter.

Misschien zal de helft van de gebruikers het nooit merken, omdat ze hun telefoon vooral in de avond en nacht opladen. De kleine 5 watt lader krijgt zelfs de grootste iPhone tijdens een nachtje slapen wel vol, maar in alle andere gevallen is het gewoon irritant. Een iPhone Xs volledig laden duurt met de door Apple geleverde lader drie uur. Nog vervelender is dat even snel bijtanken amper mogelijk is. Een half uurtje laden met de meegeleverde zorgt voor een accu die maximaal 18 procent voller zit. Vergelijk dat eens met een snellader met USB-C. Daarmee zit je iPhone na een half uur laden weer 51 procent vol. Dat schiet lekker op.

iPhone X draadloos opladen 001
Zo ‘snel’ is Apple’s kleine lader – Klik/tap voor groter.

Kosten besparen?

Er wordt ook wel eens geroepen dat Apple gezien de prijs van een iPhone best een draadloze lader mee mag leveren, maar dat is wat ons betreft minder urgent. De standaard methode voor laden dient echter gewoon goed en snel te werken en daarom is het veel teleurstellender dat er nog steeds een klein ladertje in de doos zit. Waarom Apple dit doet? Misschien is het dezelfde reden als waarom er geen verlengkabel voor de adapter meer bij de MacBook geleverd wordt; kostenbesparing.

Apple mikt altijd op een zo hoog mogelijke klanttevredenheid en Tim Cook heeft het er graag over. Blijkbaar is het op sommige punten toch iets belangrijker om wat extra centen te besparen, dan op een zo hoog mogelijke ‘customer sat’ mikken. En dat staat Apple, het bedrijf dat wil verrassen met premium producten, heel slecht. Hopelijk kunnen we volgend jaar wél vol lof schrijven over de kleine, maar toch krachtige snellader die Apple bij de nieuwe iPhone heeft geleverd.

Reageer op artikel:
Het meest teleurstellende aan de iPhone Xs is de lader
Sluiten