Telegram 5 geheel vernieuwd, sneller en zuiniger

Door: Night - 7 reacties
Telegram logo 16x9
Afbeelding: Getty

Telegram, de tegenhanger van WhatsApp, heeft een grote update gekregen. De chat-app is nu niet alleen sneller, maar ook zuiniger en heeft nieuwe in-app-notificaties. Op het eerste gezicht ziet de interface er niet heel veel anders uit. Gelukkig, want verandering is niet altijd verbetering (vraag maar aan Skype). Toch is Telegram helemaal opnieuw opgebouwd in Apple’s eigen programmeertaal Swift.

Dat maakt de app niet alleen een stuk sneller, maar ook zuiniger. En dat is natuurlijk wel een belangrijke verbetering. De snelheidsverbeteringen zijn direct merkbaar. In het bijzonder bij animaties in chats en het synchroniseren van gesprekken tussen meerdere apparaten. Er zijn ook een aantal nieuwe functies toegevoegd.

Nieuwe notificaties en badge

Met de nieuwe, uitklapbare notificaties kun je direct nieuwe berichten volgen, zonder dat je het gesprek hoeft te verlaten. Eenmaal uitgeklapt kun je het binnengekomen bericht lezen en weer inklappen. Zo ga je snel verder waar je gebleven bent. Verder ondersteunt Telegram nu een verbeterde navigatie in drukke chats. De badge van het app-icoontje is ook wat beter afgesteld. Het toont nu niet langer het aantal berichten in gedempte conversaties. Hierdoor zie je alleen hoeveel écht belangrijke berichten je nog niet hebt gelezen.

telegram ios
Klik/tap voor groter.

Streaming audio en nieuwe Mac-functies

Ook zijn er nog wat toeters en bellen toegevoegd. Zo hoef je audio-berichten nu niet eerst te downloaden voordat je ze kunt beluisteren. Ze beginnen meteen met streamen. Daarnaast is er nu ook ondersteuning voor bediening met schermgebaren. Sommige vernieuwingen zijn overigens niet helemaal nieuw. Ze zijn eerst getest in het speciaal voor de iPhone X uitgebrachte ‘Telegram X’. Ook die app werd in Swift geschreven. Met de komst van versie 5 zal Telegram X uiteindelijk verdwijnen. De Mac-versie van Telegram heeft ook een update gekregen. In versie 4.4 is nu ondersteuning voor de Touch Bar en de Dark Mode van macOS Mojave.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  WOw, echt een superverbetering! Zelfs super snel op mijn 5s! Beter stapt iedereen van Whatsapp gewoon over.

 • Profielfoto
  McPherson

  Al jaren fan van Telegram…loopt mijlen ver voor op WhatsApp!

 • Profielfoto
  gipsman

  Nu nog Telegram video calls en dan kan eindelijk iedereen whatsapp incl.facebook dumpen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik blijf bij Line en hoop dat WhatsApp ooit weer afgesplitst wordt van Facebook…. dream on…

 • Profielfoto
  MJNZ

  Mja tis zo jammer dat er maar 1 van mijn 748 contacten Telegram gebruikt..

 • Profielfoto
  Yosemite095

  De “Namen op vergrendelscherm” optie bij Berichtgeving werkt alleen niet. Bij mij verschijnen er namen, zelfs als het uit staat.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Mooie update. Telegram kan gebruik maken van een alias waarmee je jouw telefoonnummer niet hoeft te geven. En het werkt op alle apparaten, desktop, mobiel, tablet.