Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 september 2018

Teardown iPhone Xs onthult vijf verrassingen

Terwijl de iPhone Xs en iPhone Xs Max bij de eerste kopers bezorgd worden, heeft iFixit al een uitgebreide teardown online. De redactie van de site die zich richt op reparaties van allerlei apparaten is naar Australië gevlogen om de nieuwe iPhone in de gunstigste tijdzone aan de binnenkant te bekijken.

Hoewel het een tussenjaar is voor het iPhone-ontwerp dat met de iPhone X gelanceerd werd, zitten er toch weer een boel interessante verrassingen aan de binnenkant van de iPhone Xs. Hier zijn de vijf belangrijkste.

Waterproof op magische wijze?

Apple claimt dat de nieuwe iPhone waterproof is volgens de IP68-certificering. Dat wil zeggen dat het toestel maximaal 30 minuten op 2 meter diepte overleeft. Ter vergelijking: de iPhone X had een IP67-certificering en kan maximaal 30 minuten op 1 meter diepte blijven.

Het vreemde is dat iFixit geen enkel verschil tussen de waterproofing van de iPhone X en iPhone Xs kon vinden. Geen extra rubbertje of laagje, niets. Het is moeilijk hier een conclusie aan te verbinden. Heeft Apple de waterbestendigheid van dit iPhone-ontwerp vorig jaar verkeerd ingeschat? (Zie ook → iPhone Xs kan beter tegen water, maar dat is de halve waarheid)

iPhone kan tegen water
Klik/tap voor groter.

Meer eigen chips

Apple maakt essentiële onderdelen graag zelf. Sinds 2010 voorziet de iPhone-maker zijn telefoons en tablets al van een eigen processor. Met de nieuwe iPhone gaat Apple echter nog een stapje verder. Niet alleen de GPU (grafische chip) is dit jaar voor het eerst van eigen makelij, ook de chip die voor het energiebeheer zorgt is nu door Apple zelf gemaakt. Opvallend is dat dit alleen bij de grote iPhone Xs Max is. Bij de iPhone Xs is het nog steeds een extern ingekochte chip.

Goed energiebeheer zorgt ervoor dat de accu lang meegaat, niet te hard slijt door piek­belasting, de telefoon niet onverwacht uitvalt en zeker niet explodeert. Logisch dat Apple dit helemaal in eigen hand wil hebben. Dit gerucht uit 2017 kunnen we dus als ‘correct’ beschouwen.

iPhone Xs Teardown 001
Klik/tap voor groter.

Innovatief accu-ontwerp

Vorig jaar deed Apple met de iPhone X iets opmerkelijks. De fabrikant stopte niet één, maar twee accucellen in de iPhone. Dat zorgt voor een L-vormige accu. Een logische innovatie, want zo kan alle loze ruimte in het toestel gebruikt worden voor de accu. Met de iPhone Xs gaat Apple dit jaar een stapje verder. Het zijn niet langer twee accucellen, maar één grote accu.

Dit is overigens alleen bij de iPhone Xs zo, niet bij de grotere iPhone Xs Max. Omdat er niet langer een koppelstukje of ruimte tussen de twee accucellen nodig is, kan Apple de iPhone in theorie voorzien van een grotere accu. Van deze ontwikkeling kan bijvoorbeeld ook de MacBook gaan profiteren.

iPhone Xs teardown accu 001
Klik/tap voor groter.

Camera is groter

Wie had gehoopt op het verdwijnen van de camera die uitsteekt, heeft nu echt pech. Apple lijkt niet van plan terug te gaan naar een plat ontwerp, maar juist grotere en dikkere camera’s te maken als dat de kwaliteit van de foto’s ten goede komt. De camera van de iPhone Xs is iets groter en dikker dan die van zijn voorganger, maar daar staan zinvolle vernieuwingen tegenover. Dit is wel slecht nieuws voor iedereen die zijn iPhone X-hoesje wil blijven gebruiken: het wordt krap. (Zie ook → Camera iPhone Xs bevat meer vernieuwingen dan gedacht)

Klik/tap voor groter.

Extra antenne voor sneller 4G

Hoewel veel Android-toestellen al langer gigabit 4G hadden, bleef de iPhone achter. Tot nu, want de iPhone Xs (Max) is voorzien van een extra antenne die gigabit-snelheden door de lucht mogelijk maakt. De extra antenne zit aan de onderkant, naast de Lightining-poort. Daarvoor heeft Apple wat symmetrie op moeten geven en een extra antenneband aan de onderkant toegevoegd. We hopen maar dat het Apple-designer Jony Ive niet té erg stoort.

Klik/tap voor groter.

Van binnenkant iPhone Xs naar dagelijks gebruik

Nu ben je bijgepraat over alle details aan de binnenkant van de iPhone Xs en iPhone Xs Max. Tijd om te ontdekken hoe het toestel in dagelijks gebruik is? De eerste reviews staan inmiddels online en wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet. (Zie → Eerste reviews iPhone Xs (Max): grandioos maar duur)

Reageer op artikel:
Teardown iPhone Xs onthult vijf verrassingen
Sluiten