Teardown iPhone Xs onthult vijf verrassingen

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Terwijl de iPhone Xs en iPhone Xs Max bij de eerste kopers bezorgd worden, heeft iFixit al een uitgebreide teardown online. De redactie van de site die zich richt op reparaties van allerlei apparaten is naar Australië gevlogen om de nieuwe iPhone in de gunstigste tijdzone aan de binnenkant te bekijken.

Hoewel het een tussenjaar is voor het iPhone-ontwerp dat met de iPhone X gelanceerd werd, zitten er toch weer een boel interessante verrassingen aan de binnenkant van de iPhone Xs. Hier zijn de vijf belangrijkste.

Waterproof op magische wijze?

Apple claimt dat de nieuwe iPhone waterproof is volgens de IP68-certificering. Dat wil zeggen dat het toestel maximaal 30 minuten op 2 meter diepte overleeft. Ter vergelijking: de iPhone X had een IP67-certificering en kan maximaal 30 minuten op 1 meter diepte blijven.

Het vreemde is dat iFixit geen enkel verschil tussen de waterproofing van de iPhone X en iPhone Xs kon vinden. Geen extra rubbertje of laagje, niets. Het is moeilijk hier een conclusie aan te verbinden. Heeft Apple de waterbestendigheid van dit iPhone-ontwerp vorig jaar verkeerd ingeschat? (Zie ook → iPhone Xs kan beter tegen water, maar dat is de halve waarheid)

iPhone Xs teardown waterproof
Klik/tap voor groter.

Meer eigen chips

Apple maakt essentiële onderdelen graag zelf. Sinds 2010 voorziet de iPhone-maker zijn telefoons en tablets al van een eigen processor. Met de nieuwe iPhone gaat Apple echter nog een stapje verder. Niet alleen de GPU (grafische chip) is dit jaar voor het eerst van eigen makelij, ook de chip die voor het energiebeheer zorgt is nu door Apple zelf gemaakt. Opvallend is dat dit alleen bij de grote iPhone Xs Max is. Bij de iPhone Xs is het nog steeds een extern ingekochte chip.

Goed energiebeheer zorgt ervoor dat de accu lang meegaat, niet te hard slijt door piek­belasting, de telefoon niet onverwacht uitvalt en zeker niet explodeert. Logisch dat Apple dit helemaal in eigen hand wil hebben. Dit gerucht uit 2017 kunnen we dus als ‘correct’ beschouwen.

iPhone Xs Teardown 001
Klik/tap voor groter.

Innovatief accu-ontwerp

Vorig jaar deed Apple met de iPhone X iets opmerkelijks. De fabrikant stopte niet één, maar twee accucellen in de iPhone. Dat zorgt voor een L-vormige accu. Een logische innovatie, want zo kan alle loze ruimte in het toestel gebruikt worden voor de accu. Met de iPhone Xs gaat Apple dit jaar een stapje verder. Het zijn niet langer twee accucellen, maar één grote accu.

Dit is overigens alleen bij de iPhone Xs zo, niet bij de grotere iPhone Xs Max. Omdat er niet langer een koppelstukje of ruimte tussen de twee accucellen nodig is, kan Apple de iPhone in theorie voorzien van een grotere accu. Van deze ontwikkeling kan bijvoorbeeld ook de MacBook gaan profiteren.

iPhone Xs teardown accu 001
Klik/tap voor groter.

Camera is groter

Wie had gehoopt op het verdwijnen van de camera die uitsteekt, heeft nu echt pech. Apple lijkt niet van plan terug te gaan naar een plat ontwerp, maar juist grotere en dikkere camera’s te maken als dat de kwaliteit van de foto’s ten goede komt. De camera van de iPhone Xs is iets groter en dikker dan die van zijn voorganger, maar daar staan zinvolle vernieuwingen tegenover. Dit is wel slecht nieuws voor iedereen die zijn iPhone X-hoesje wil blijven gebruiken: het wordt krap. (Zie ook → Camera iPhone Xs bevat meer vernieuwingen dan gedacht)

iPhone Xs teardown camera
Klik/tap voor groter.

Extra antenne voor sneller 4G

Hoewel veel Android-toestellen al langer gigabit 4G hadden, bleef de iPhone achter. Tot nu, want de iPhone Xs (Max) is voorzien van een extra antenne die gigabit-snelheden door de lucht mogelijk maakt. De extra antenne zit aan de onderkant, naast de Lightining-poort. Daarvoor heeft Apple wat symmetrie op moeten geven en een extra antenneband aan de onderkant toegevoegd. We hopen maar dat het Apple-designer Jony Ive niet té erg stoort.

iPhone Xs iPhone Xs Max
Klik/tap voor groter.

Van binnenkant iPhone Xs naar dagelijks gebruik

Nu ben je bijgepraat over alle details aan de binnenkant van de iPhone Xs en iPhone Xs Max. Tijd om te ontdekken hoe het toestel in dagelijks gebruik is? De eerste reviews staan inmiddels online en wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet. (Zie → Eerste reviews iPhone Xs (Max): grandioos maar duur)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Chytin

  Vanaf de iPhone 8 maakt Apple zijn eigen GPU’s.

 • Profielfoto
  Dashter

  Heeft Apple de waterbestendigheid van dit iPhone-ontwerp vorig jaar verkeerd ingeschat?

  Of in het slechte geval: dit jaar

 • Profielfoto
  hummel003

  Dashter op 21 september 2018 16:42

  Heeft Apple de waterbestendigheid van dit iPhone-ontwerp vorig jaar verkeerd ingeschat?

  Of in het slechte geval: dit jaar

  Dacht ik ook al aan

 • Profielfoto
  Gezellig

  Dus vorig jaar was het innovatief dat Apple de ruimte op vulde met twee batterijen. Dit jaar is het innovatief dat ze dat doen met één?

 • Profielfoto
  Frans

  Wie had gehoopt op het verdwijnen van de camera die uitsteekt

  Ja, gewoon een dikkere accu -> dikkere iPhone -> platte achterkant en langere accuduur. Hoe moeilijk kan het zijn?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Vandaag de Xs Max 512Gb van T-mobile ontvangen. Werkt supersnel. De face-id is echt handig in combinatie met password fill. Die hap uit het scherm is erg wennen. Het ontbreken van de home knop went erg snel. Super ervaring tot nu toe.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Het is simpel kwedtie van dat er tests zijn gedaan en dat kost simpelweg geld. Wellicht dachten ze max 67 te kunnen halem vorig jaar en hebben ze nu 68 geprobeerd.

  Er zijn echter meer verschillen en de testemn zijn behoorlijk verschillend van elkaar. Het vremde aan 68 is dat bijvoorbeeld diur en diepte van onderdompeling bepaald word door fabrikant, vergelijken word dus lastig.

  Een ander verschil is dat bij 68 het toestel functionerend moet blijven bij onderdompeling hier zou wel eens het verschil kunnen zitten bij beide telefoons.

  Bij 68 mag er echter wel water binnenkonen (bijv bij connectoren) aar dat mag niet voor significante schade lijden.

  In hrt ander gelinkte artikel word gesproken over garantie bij waterschade. Certificering en garantie geven bjj staat los van elkaar, het is dus niet gezegt dat appleniet zeker is van haar zaak. Wat ik errder schreef er mag wel degelijk water binnendringen bij 68 het is echter niet aan te tonen dat dit bij normaal gebruik en omdtandigheden is gebeird daarom geeft apple hier wasrschijnlijk geen garantie op.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  lordoftheflatbush op 21 september 2018 22:09
  Vandaag de Xs Max 512Gb van T-mobile ontvangen. Werkt supersnel. De face-id is echt handig in combinatie met password fill. Die hap uit het scherm is erg wennen. Het ontbreken van de home knop went erg snel. Super ervaring tot nu toe.

  Meneer moet ook even vermelden dat het hier om een 512 gb model gaat… soms te triest voor woorden dat mensen zo op moeten scheppen?

 • Profielfoto
  DaniMol

  Het is simpel kwedtie van dat er tests zijn gedaan en dat kost simpelweg geld. Wellicht dachten ze max 67 te kunnen halem vorig jaar en hebben ze nu 68 geprobeerd.

  Er zijn echter meer verschillen en de testemn zijn behoorlijk verschillend van elkaar. Het vremde aan 68 is dat bijvoorbeeld diur en diepte van onderdompeling bepaald word door fabrikant, vergelijken word dus lastig.

  Een ander verschil is dat bij 68 het toestel functionerend moet blijven bij onderdompeling hier zou wel eens het verschil kunnen zitten bij beide telefoons.

  Bij 68 mag er echter wel water binnenkonen (bijv bij connectoren) aar dat mag niet voor significante schade lijden.

  In hrt ander gelinkte artikel word gesproken over garantie bij waterschade. Certificering en garantie geven bjj staat los van elkaar, het is dus niet gezegt dat appleniet zeker is van haar zaak. Wat ik errder schreef er mag wel degelijk water binnendringen bij 68 het is echter niet aan te tonen dat dit bij normaal gebruik en omdtandigheden is gebeird daarom geeft apple hier wasrschijnlijk geen garantie op.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, autocorrect zou in dat stukje tekst wel behulpzaam kunnen zijn.

  ;)

 • Profielfoto
  ocramarco

  Excuus op de telefoon en zag het te laat en kan het niet meer wijzigen. Ik heb het in ieder geval niet gevonden.

 • Profielfoto
  durrrr

  lordoftheflatbush op 21 september 2018 22:09
  Vandaag de Xs Max 512Gb van T-mobile ontvangen. Werkt supersnel. De face-id is echt handig in combinatie met password fill. Die hap uit het scherm is erg wennen. Het ontbreken van de home knop went erg snel. Super ervaring tot nu toe.

  Gewoon uit nieuwsgierigheid… maar waarom moet je zoveel gb???

 • Profielfoto
  celie

  Ik heb sinds gisteren ook de nieuwe XsMax. Prima telefoon, niks mis mee, behalve de prijs dan. Maar nu ik om de vier jaar een nieuwe koop, valt de afschrijving wel mee. Een telefoon is veel meer dan alleen maar bellen. En waar ik mijn leven lang naar uit heb gekeken: Ik kan nu in FaceTime gesprekken een pratende drol toevoegen!!

 • Profielfoto
  klonic

  Apple maakt helemaal niets zelf behalve prototypes. Ze ontwerpen van alles, maar chips worden gewoon gemaakt bij bedrijven als Samsung, TSMC.