Plex trekt de stekker uit clouddienst Plex Cloud

Door: Raymon Mens - 1 reactie

Plex, een veelgebruikte media server die onder andere op de Apple TV werkt, moet het voortaan zonder cloud doen. Plex Cloud houdt op te bestaan en de enige optie wordt weer ouderwets Plex op een aparte PC, Mac of NAS draaien. Volgens het bedrijf is een clouddienst voor media technisch lastig te onderhouden en erg duur om te maken.

Plex Cloud werkte anders dan gewone clouddiensten zoals Dropbox, iCloud Drive of Google Drive. Met de dienst van Plex kon je al je media, zoals foto’s, video’s en muziek in bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive opslaan. Een centrale cloudserver van Plex zorgde dan voor de indexering en transcoding.

Plex Cloud beschikbaar tot 30 november 2018

De clouddienst zal nog blijven werken tot 30 november 2018. Daarna gaat de stekker er definitief uit. Het is al enige tijd niet meer mogelijk om nieuwe cloudservers aan te maken. Plex Cloud was een veelbelovende dienst, maar werd geplaagd door technische problemen. De dienst moest ondersteuning voor Amazon Drive bijvoorbeeld verwijderen omdat het te instabiel was. Ook de laatste maanden was er sprake van veel bugs.

Plex Cloud Apple TV
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Plex

Plex Cloud leunde op Dropbox, Google Drive of OneDrive als opslagmedium. Je kon al je media in een mapje stoppen en de servers van Plex deden de indexering, zoals het aanaken van metadata en zorgen voor een database die je kon doorzoeken. Belangrijker nog: transcoding gebeurde ook in de cloud. Van Plex krijgt ieder apparaat een video die is geoptimaliseerd voor het scherm. Zo krijgt een iPhone een video met een lagere resolutie, terwijl een 4K TV het originele bestand krijgt. Het transcoderen van video is een intensief proces en zorgde er waarschijnlijk voor dat er heel wat dure servers nodig waren om de cloud te vormen.

Verder met eigen Mac, PC of NAS

Door het stoppen van de cloud, gaat Plex verder als software die je op je eigen Mac, PC of NAS zet. Die zorgen dan voor het aanleggen van een database en de transcodering. Dit was voor de lancering van Plex Cloud al het geval. De softwaremaker zegt zich weer op zijn ‘core functies’ te gaan focussen.

Plex Nas
Klik/tap voor groter.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Pjotr

    Nooit begrepen waarom ik mijn media in de cloud zou willen bewaren terwijl ik altijd al een Synology drive in mijn boekenkast heb staan. Hoezo zou ik mijn eigen media willen beleggen bij een derde partij?

    Plex is prima, jammer dat mijn geripte DVD’s geen 4K zijn. Het nut neemt langzaamaan wel af.