Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 september 2018

Bug? Snelheid Wi-Fi en 4G iPhone Xs valt soms tegen

De iPhone Xs lijkt met een kinderziekte te kampen. De snelheid van draadloze verbindingen zoals Wi-Fi en 4G valt bij sommige gebruikers behoorlijk tegen. Hoewel er ook positieve testuitslagen zijn, zoals bij de site SpeedSmart, klaagt een aantal gebruikers over slechte prestaties (hier, hier of hier).

Deze iPhone Xs-bezitters, meestal Amerikanen, klagen niet alleen over tegenvallende 4G-snelheden, maar ook over slechte ontvangst van Wi-Fi. Veel slechter dan bij de iPhone X, iPhone 8 of 7). Daardoor wordt steeds naar 4G geschakeld, terwijl er normaal wel ontvangst zou zijn.

Draadloze verbindingen iPhone Xs

Apple heeft de Wi-Fi en 4G-chips in de iPhone Xs sterk verbeterd. Voor het eerst is iedere iPhone voorzien van een Intel-modem. Apple heeft zijn oude leverancier Qualcomm aan de kant gezet. De nieuwe iPhones hebben een nieuwe behuizing met extra antennes die Gigabit 4G mogelijk maakt. Bovendien is er ondersteuning voor Licensed Assisted Access (LAA), dat 4G op nieuwe frequenties ondersteunt.

Onze eerste 4G-tests in Rotterdam zijn niet echt bevredigend. Buitenshuis halen we met T-Mobile hogere uploadsnelheden met de iPhone Xs dan met de iPhone X (gemiddeld 40 Mbit/s in plaats van 34 Mbit/s). De downloadsnelheid is echter wat trager (gemiddeld 218 Mbit/s tegen 251 Mbit/s). De Wi-Fi-snelheid van onze iPhone Xs is dan weer wel veel beter, namelijk gemiddeld 377 Mbit/s, tegen 219 met de iPhone X. Uit deze kleine test zijn echter geen goede conclusies te trekken.

iPhone speedtest
Klik/tap voor groter.

Software-update kan prestaties verbeteren

Waar komen de soms tegenvallende prestaties vandaan? Volgens het gespecialiseerde blog WiWavelength heeft het met de antenneversterking te maken, die is wat lager dan bij de iPhone X. Apple kan met een software-update de prestaties echter nog verder verbeteren. Mogelijk is er nog wat te tweaken aan de nieuwe Intel-modems die gebruikt worden. Die verbeteringen zullen we dan waarschijnlijk in iOS 12.0.1 zien, of in de volgende, grote update die ook op de planning staat, iOS 12.1. Dit soort kleine kinderziektes zijn vrij gebruikelijk bij nieuwe toestellen en worden meestal snel aangepakt.

Reageer op artikel:
Bug? Snelheid Wi-Fi en 4G iPhone Xs valt soms tegen
Sluiten