Bug? Snelheid Wi-Fi en 4G iPhone Xs valt soms tegen

Door: Raymon Mens - 6 reacties
iPhone Xs

De iPhone Xs lijkt met een kinderziekte te kampen. De snelheid van draadloze verbindingen zoals Wi-Fi en 4G valt bij sommige gebruikers behoorlijk tegen. Hoewel er ook positieve testuitslagen zijn, zoals bij de site SpeedSmart, klaagt een aantal gebruikers over slechte prestaties (hier, hier of hier).

Deze iPhone Xs-bezitters, meestal Amerikanen, klagen niet alleen over tegenvallende 4G-snelheden, maar ook over slechte ontvangst van Wi-Fi. Veel slechter dan bij de iPhone X, iPhone 8 of 7). Daardoor wordt steeds naar 4G geschakeld, terwijl er normaal wel ontvangst zou zijn.

Draadloze verbindingen iPhone Xs

Apple heeft de Wi-Fi en 4G-chips in de iPhone Xs sterk verbeterd. Voor het eerst is iedere iPhone voorzien van een Intel-modem. Apple heeft zijn oude leverancier Qualcomm aan de kant gezet. De nieuwe iPhones hebben een nieuwe behuizing met extra antennes die Gigabit 4G mogelijk maakt. Bovendien is er ondersteuning voor Licensed Assisted Access (LAA), dat 4G op nieuwe frequenties ondersteunt.

Onze eerste 4G-tests in Rotterdam zijn niet echt bevredigend. Buitenshuis halen we met T-Mobile hogere uploadsnelheden met de iPhone Xs dan met de iPhone X (gemiddeld 40 Mbit/s in plaats van 34 Mbit/s). De downloadsnelheid is echter wat trager (gemiddeld 218 Mbit/s tegen 251 Mbit/s). De Wi-Fi-snelheid van onze iPhone Xs is dan weer wel veel beter, namelijk gemiddeld 377 Mbit/s, tegen 219 met de iPhone X. Uit deze kleine test zijn echter geen goede conclusies te trekken.

iPhone Xs 4G snelheid
Klik/tap voor groter.

Software-update kan prestaties verbeteren

Waar komen de soms tegenvallende prestaties vandaan? Volgens het gespecialiseerde blog WiWavelength heeft het met de antenneversterking te maken, die is wat lager dan bij de iPhone X. Apple kan met een software-update de prestaties echter nog verder verbeteren. Mogelijk is er nog wat te tweaken aan de nieuwe Intel-modems die gebruikt worden. Die verbeteringen zullen we dan waarschijnlijk in iOS 12.0.1 zien, of in de volgende, grote update die ook op de planning staat, iOS 12.1. Dit soort kleine kinderziektes zijn vrij gebruikelijk bij nieuwe toestellen en worden meestal snel aangepakt.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Antennagate 2.0?

 • Profielfoto
  Maurice

  Ik lees bijna overal, in ie der geval op (bijna) alle techsites, dat deze problemen zich voordoen. En nu merk ik met mijn iPhone XS eigenlijk weer een heel apart iets.

  Ik merk en ervaar zeer zeker dan mijn 4G-snelheid en signaal sterkte vele malen beter is dan mijn iPhone 7 Plus. Waar de 7 Plus hier op 3G schakelde, blijft de XS lekker op 4G. Ik merk ook dat het signaal, 1 tot 2 streepjes in een gewapend betonnen gebouw, gewoon stabieler is op mijn XS in vergelijking met de 7 Plus.

  Wifi daarentegen is weer een compleet ander verhaal. Die lijkt (iets) stabieler op mijn 7 Plus dan op de XS. Maar daarbij moet ik wel zeggen dat het sneller aanvoelt (de snelheid van de wifi: speedtest) op de XS. Mijn Wifi speedtests op een Ziggo 400/40 lijn zijn:

  iPhone 7 Plus

  ping: 13ms
  download: ± 367 mb/s
  upload: ± 39 of net precies 40 mb/s

  iPhone XS

  ping: 13ms
  download: ± 395 mb/s of zelfs over de 400 mb/s
  upload: altijd 40 mb/s of 41 mb/s

  Alles is getest op een single 5Ghz band met MU-MIMO support.

 • Profielfoto
  durrrr

  En daar betaal je de hoofdprijs voor?
  Tim Cook zal net als Steve Jobs gaan zeggen: je moet het anders vast houden…

 • Profielfoto
  Odie

  Ik heb er ook last van. Een X vs de nieuwe Xs op WiFi, Speedtest test op dezelfde server. 91/92 om 44/47 Mbit. Dit is niet een klein beetje, dit is gewoon de helft van de performance.

  Dit mag Apple heel snel gaan oplossen anders gaat de Xs mooi terug.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Onze iphone xs en xs max hebben beide problemen met wifi en 4G. Wegvallende verbinding, traagheid en apps die niet kunnen connecten. Als ik mer mijn oude iphone 7 plus precies hetzelfde doe is er geen enkel probleem. Hoop dat het snel opgelost wordt.

 • Profielfoto
  Robert848

  Ook mijn iPhone Xs heeft ontvangstproblemen, met name telefonische ontvangst. Ik heb zojuist mijn iPhone 8 weer in gebruik genomen, waar deze problemen totaal niet bij optreden. Totdat Apple een afdoende iOS12-update uitbrengt waarmee deze problemen worden opgelost (in de hoop dat het überhaupt met een software-update opgelost kan worden) blijf ik mijn iPhone 8 gebruiken.