Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 september 2018

Smartphoneverbod fietsers vanaf 1 juli 2019 een feit

Het smartphoneverbod voor fietsers lijkt er na ruim twee jaar dan toch te komen. Een iMessage of WhatsApp-bericht versturen tijdens het fietsen is -als het aan het kabinet ligt- vanaf 1 juli 2019 verboden. Ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een nieuw wetsvoorstel klaar dat dit gaat regelen.

Het is al jaren bekend dat met je telefoon bezig zijn tijdens het fietsen een groter risico op ongelukken oplevert. Aanvankelijk mochten fietsers hun telefoon wel gebruiken omdat ze door hun lage snelheid een kleiner risico liepen. Door de opkomst van sociale media en chat-apps is het gebruik van de mobiele telefoon enorm veranderd. Daarom is die uitzonderingspositie voor fietsers binnenkort verleden tijd.

Uitbreiding bestaand smartphoneverbod

Veel verkeersgebruikers, zoals automobilisten, mogen hun smartphone al niet achter het stuur gebruiken. Dit verbod wordt uitgebreid en zal ook gaan gelden voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van voertuigen voor gehandicapten.

Nu horen we je al denken: en een Apple Watch dan? Ook daar is aan gebracht, want het verbod wordt ook op een andere manier uitgebreid. In plaats van een ‘mobiele telefoon’, wordt straks een breder verbod op ‘mobiele elektrische apparaten’ gehanteerd. Volgens minister Van Nieuwenhuizen leiden al deze apparaten af tijdens deelname aan het verkeer. Daarom vallen ze straks allemaal onder het verbod. De vraag is wel hoe ver dit verbod gaat. Zijn AirPods met Siri nog wel toegestaan? In theorie zijn dat ook ‘mobiele elektrische apparaten’.

Cora van Nieuwenhuizen
Cora van Nieuwenhuizen (Minister van Infrastructuur en Waterstaat) – Klik/tap voor groter.

Uit onderzoek in opdracht van de minister blijkt dat het bedienen van een mobiel apparaat tijdens het fietsen het grootste risico oplevert. Dit betekent dat niet alleen handheld gebruik wordt verboden, maar ook smartphone-houders op het stuur. Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers tussen 12 en 24 jaar speelt de smartphone een rol.

Reageer op artikel:
Smartphoneverbod fietsers vanaf 1 juli 2019 een feit
Sluiten