Raymon Mens
Raymon Mens App Store 17 september 2018
Leestijd: 2 minuten

Siri Shortcuts-app beschikbaar: krachtige automatisering voor iedereen

Automatisering is een van de grote nieuwe functies van iOS 12 en Apple maakt Siri er meteen een stuk nuttiger mee. Samen met iOS 12 is de Siri Shortcuts-app uitgebracht. In het Nederlands heet de app simpelweg ‘Opdrachten’. De app is echt iets voor de ambitieuze iOS-gebruiker die meer uit zijn apparaat wil halen.

Met de Opdrachten-app kun je acties uit meerdere apps en iOS samenvoegen én aan Siri-opdrachten koppelen. Zo kun je eigen, zeer krachtige Siri-commando’s bouwen. Het proces is bijna speels, omdat je blokken blokken die acties bevatten kunt stapelen.

Eigen commando’s bouwen

De Siri Shortcuts-app (Opdrachten) is de opvolger van de bekende iOS-app Workflow. Apple kocht de app in 2016 en heeft ‘m flink uitgebreid. De mogelijkheden zijn enorm. Je kunt met veel apps iets doen: Agenda (een afspraak toevoegen, filteren, zoeken naar gebeurtenissen en herinneringen maken). Maar ook bestanden en documenten beheren en archiveren. Daar blijft het niet bij, want er zijn ook veel mogelijkheden voor Apple Maps, muziek, foto’s, en HomeKit.

Het is de bedoeling dat ontwikkelaars hun apps open gaan stellen voor de Siri Shortcuts (Opdrachten). Zo kun je straks ook acties uit apps van derden automatiseren. Je kunt nu ook al gebruik maken van scripting zoals variabelen en reguliere expressies.

Klik/tap voor groter.

Kies uit bestaande opdrachten

Gaat een opdracht bouwen je nu nog wat te ver? Dan kun je ook uit de galerij met bestaande Siri Shortcuts kiezen. Apple heeft een uitgebreide collectie gemaakt die onderverdeeld is in thema’s. Zo zijn er commando’s voor je ochtendroutine, leuke automatiseringen voor je agenda, Apple Music en allerlei commando’s voor nieuwsjunkies.

Als je een Siri Shortcut hebt opgehaald, kun je ook bekijken hoe deze in elkaar zit. Zo leer je ook eigen commando’s bouwen aan de hand van de voorbeelden.

Siri shortcuts
Klik/tap voor groter.

Opdrachten aan een Siri-commando koppelen

Het leukste aan de opdrachten is dat je de aan Siri-commando’s kunt koppelen. Als je bijvoorbeeld een avondeten-opdracht hebt gemaakt, die de lichten dimt, muziek zacht aanzet en je kroost een iMessage stuurt, kun je die koppelen aan het Siri-commando: “Eten!”

Vreemd genoeg doe je dit niet vanuit de Opdrachten-app zelf, maar vanuit iOS zelf. Je gaat naar Instellingen → Siri en zoeken → Alle opdrachten en kunt daar vervolgens opdrachten aan een eigen Siri-commando koppelen. (Zie ook → iOS 12: Siri Shortcuts komen in twee fases

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Siri Shortcuts-app beschikbaar: krachtige automatisering voor iedereen
Sluiten