Siri Shortcuts-app beschikbaar: krachtige automatisering voor iedereen

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Automatisering is een van de grote nieuwe functies van iOS 12 en Apple maakt Siri er meteen een stuk nuttiger mee. Samen met iOS 12 is de Siri Shortcuts-app uitgebracht. In het Nederlands heet de app simpelweg ‘Opdrachten’. De app is echt iets voor de ambitieuze iOS-gebruiker die meer uit zijn apparaat wil halen.

Met de Opdrachten-app kun je acties uit meerdere apps en iOS samenvoegen én aan Siri-opdrachten koppelen. Zo kun je eigen, zeer krachtige Siri-commando’s bouwen. Het proces is bijna speels, omdat je blokken blokken die acties bevatten kunt stapelen.

Eigen commando’s bouwen

De Siri Shortcuts-app (Opdrachten) is de opvolger van de bekende iOS-app Workflow. Apple kocht de app in 2016 en heeft ‘m flink uitgebreid. De mogelijkheden zijn enorm. Je kunt met veel apps iets doen: Agenda (een afspraak toevoegen, filteren, zoeken naar gebeurtenissen en herinneringen maken). Maar ook bestanden en documenten beheren en archiveren. Daar blijft het niet bij, want er zijn ook veel mogelijkheden voor Apple Maps, muziek, foto’s, en HomeKit.

Het is de bedoeling dat ontwikkelaars hun apps open gaan stellen voor de Siri Shortcuts (Opdrachten). Zo kun je straks ook acties uit apps van derden automatiseren. Je kunt nu ook al gebruik maken van scripting zoals variabelen en reguliere expressies.

Siri Shortcuts Opdrachten-app
Klik/tap voor groter.

Kies uit bestaande opdrachten

Gaat een opdracht bouwen je nu nog wat te ver? Dan kun je ook uit de galerij met bestaande Siri Shortcuts kiezen. Apple heeft een uitgebreide collectie gemaakt die onderverdeeld is in thema’s. Zo zijn er commando’s voor je ochtendroutine, leuke automatiseringen voor je agenda, Apple Music en allerlei commando’s voor nieuwsjunkies.

Als je een Siri Shortcut hebt opgehaald, kun je ook bekijken hoe deze in elkaar zit. Zo leer je ook eigen commando’s bouwen aan de hand van de voorbeelden.

Siri Shortcuts Opdrachten-app
Klik/tap voor groter.

Opdrachten aan een Siri-commando koppelen

Het leukste aan de opdrachten is dat je de aan Siri-commando’s kunt koppelen. Als je bijvoorbeeld een avondeten-opdracht hebt gemaakt, die de lichten dimt, muziek zacht aanzet en je kroost een iMessage stuurt, kun je die koppelen aan het Siri-commando: “Eten!”

Vreemd genoeg doe je dit niet vanuit de Opdrachten-app zelf, maar vanuit iOS zelf. Je gaat naar Instellingen → Siri en zoeken → Alle opdrachten en kunt daar vervolgens opdrachten aan een eigen Siri-commando koppelen. (Zie ook → iOS 12: Siri Shortcuts komen in twee fases

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Elduderino

  Beetje bijzonder wanneer je workflow al geïnstalleerd hebt staan. Hij geeft in dat geval aan dat de App al aanwezig is en opent workflow, welke een ander lay-out en icon heeft en volgens mij niet ge-update is.

 • Profielfoto
  iRepairs.1

  Al even aan het spelen geweest maar heeft iemand ergens de functie gevonden dat als hij met een auto gekoppeld word (Bluetooth/CarPlay) er dan een actie gaat lopen?

 • Profielfoto
  MJNZ

  Ik vind het zo tegenvallen.. Had er veel meer van verwacht, helaas :(..
  En het meest zuur vind ik nog wel dat Homepod in het Engels geen shortcuts kan draaien als de iPhone op Siri Nederlands staat, zo heb je er dus letterlijk niks aan.

  Triest, heel triest..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Krachtig? ?

   

 • Profielfoto
  Dashter

  Krachtig is toch wel de hyperbool van de week.

 • Profielfoto
  venco58

  Ik heb dezelfde vraag als irepairs.1 en dat dan graag in combinatie dat je van een locatie vertrekt.

 • Profielfoto
  binaries4me

  Ik heb er doorheen gescrold. Maar weet niet wat me leven makkelijk kan maken. Heeft iemand een concreet voorbeeld van wat die nou echt kan automatiseren?

 • Profielfoto
  qbdbd

  Ga er morgen eens voor zitten of ik een automatisch bericht kan sturen wanneer ik vanaf me werk naar huis fiets zodat het eten klaarstaat als ik thuis kom. Het lijkt er wel op dat hij fietsen natuurlijk nog niet snapt.
  Dan nog misschien een ga slapen delay.

 • Profielfoto
  pippen2

  Volgens mij werd er in de Keynote op de WWDC gezegd dat het ook op de Apple Watch zou werken. Maar als ik nu een Siri-opdracht aanmaak (bijvoorbeeld om naar iemand een standaard tekstje te sturen), wordt dit niet op de Apple Watch herkend. Dat is jammer. Je kunt namelijk best handige dingen mee doen.

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  @elduderino thanks ik had al geen idee waarom het er bij mij totaal anders uit zag. Weird.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Zo krachtig is het niet echt… ingewikkeld des te meer. Plus dan maak je er een tekstje van voor Siri; en die vergeet je dan weer.

  Daarnaast zijn alle suggesties zo simpel ?

  Als dit apples oplossing is om Siri te verbeteren, zie ik het somber in!

 • Profielfoto
  MacSjon

  MJNZ op 17 september 2018 21:10
  Ik vind het zo tegenvallen.. Had er veel meer van verwacht, helaas :(..
  En het meest zuur vind ik nog wel dat Homepod in het Engels geen shortcuts kan draaien als de iPhone op Siri Nederlands staat, zo heb je er dus letterlijk niks aan.

  Triest, heel triest..

  Ik vind het niet heel gek dat een Engelstalige HomePod slecht kan ‘praten’ met een Nederlandstalige iPhone. Volgens mij is de HomePod officieel ook nog niet te koop in Nederland (en andere landen) omdat onze taal nog niet toegevoegd is.

  Lijkt me wel mooi als dat shortcuts goed werkt en je al je homekit accessoires kan toevoegen om het leven makkelijk te maken.

 • Profielfoto
  error

  Ik ken heel veel iOS en macOS gebruikers… maar ik ken werkelijk niemand die actief Siri gebruikt (behalve om Siri uit te lachen). Ik heb Siri zelfs op m’n HomePod uit staan. Ben bang dat Shortcuts mij ook niet tegen m’n hardware laat babbelen.

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik vind de app ‘opdrachten’ of ‘shortcuts’ helemaal niet terug op mijn iphone 8 plus met ios12… wat doe ik verkeerd?

 • Profielfoto
  jasper050

  error op 18 september 2018 10:47
  Ik ken heel veel iOS en macOS gebruikers… maar ik ken werkelijk niemand die actief Siri gebruikt (behalve om Siri uit te lachen). Ik heb Siri zelfs op m’n HomePod uit staan. Ben bang dat Shortcuts mij ook niet tegen m’n hardware laat babbelen.

  Dat snap ik niet, heb je je er wel in verdiept wat het allemaal kan? Ik gebruik het best veel zeker nu ik ook HomePods heb. Misschien nog een tip zet ook op de telefoon Siri in het Engels en het werkt gelijk al een stuk beter in combi met HomePod.

   

 • Profielfoto
  error

  Spongebob op 18 september 2018 11:04
  ik vind de app ‘opdrachten’ of ‘shortcuts’ helemaal niet terug op mijn iphone 8 plus met ios12… wat doe ik verkeerd?

  Shortcuts is een app die je zelfstandig moet downloaden uit de App Store. Staat dus niet standaard op een iPhone en iPad.

 • Profielfoto
  tarun

  error op 18 september 2018 10:47
  Ik ken heel veel iOS en macOS gebruikers… maar ik ken werkelijk niemand die actief Siri gebruikt (behalve om Siri uit te lachen). Ik heb Siri zelfs op m’n HomePod uit staan. Ben bang dat Shortcuts mij ook niet tegen m’n hardware laat babbelen.

  Ik gebruik Siri redelijk actief in de auto. Veel handiger om tegen Siri te zeggen “bel Piet” dan via de carkit. Of “speel album XX”.

 • Profielfoto
  gipsman

  Toch even melden dat je de homepod update enkel kan installeren als je al iOS12 hebt èn als je de regio wijzigt naar een land waar de homepod al te koop is. Ik heb Duitsland gekozen omdat ik ze daar gekocht heb. Eerst probeerde ik ‘zomaar’ te installeren ( vanuit iOS11 en Regio België), maar dat ging dus fout.

 • Profielfoto
  MJNZ

  gipsman op 18 september 2018 12:50
  Toch even melden dat je de homepod update enkel kan installeren als je al iOS12 hebt èn als je de regio wijzigt naar een land waar de homepod al te koop is. Ik heb Duitsland gekozen omdat ik ze daar gekocht heb. Eerst probeerde ik ‘zomaar’ te installeren ( vanuit iOS11 en Regio België), maar dat ging dus fout.

  Dat is echt onzin, hier in NL gewoon kunnen installeren toen mijn iPad nog op IOS 11.4 stond. En niks geen regio aangepast.

 • Profielfoto
  yellow

  @error. Ik heb ook HomePod en ik had niet verwacht dat ik Siri zo vaak zou gebruiken. En ik heb (nog) niet eens Apple Music (HomePod gekocht voor Spotify via Airplay en bij gekochte iTunes-nummers luistert Siri wel). “Hey Siri, Play something”, “Volume up/down”, “Next/Previous/Stop”, “Who is this?”, “Never play this song again”.

  Met Shortcuts wordt het allemaal nog beter, hoop ik. Moet nog wel even in verdiepen. Aardige eerste versie, lijkt mij. Geef ze de tijd.

 • Profielfoto
  gipsman

  @MJNZ

  En bij mij lukte het dus niet. Misschien stond jouw homepod al sowieso op een andere regio? Whatever, bv. iCulture geeft aan dat dit één van voorwaarden is om te updaten.

 • Profielfoto
  Spongebob

  @error: heel erg bedankt! nu heb ik m inderdaad teruggevonden in de app store. gisteravond stond ie er alleszins nog niet in (bij mij dan).

 • Profielfoto
  jasper050

  Wat ik gehoopt had maar volgens mij (nog) niet kan dat  als je een playlist hebt gemaakt dat bij het aanklikken de muziek wordt afgespeeld op de HomePod of ander airplay2 apparaat. Ook als je eigen ingevoerde Siri naam van de playlist via Siri opvraagt op de HomePod dan begint de iPhone het af te spelen.

 • Profielfoto
  Geert

  Ik ben sinds een paar maanden mijn huis beetje bij beetje smart aan het maken. Nu vooral bezig geweest met hue lampen. Het zou wel mooi zijn als ik met mijn stem zeg dat ik thuis ben, de lampen aangaan (dat kan nu al), maar dan ook dat de muziek aangaat, de ventilator in de zomer, 4K haardje op de tv, etc. Ik vind het concept wel heel interessant

 • Profielfoto
  Christiaan

  Niet alle voorgestelde opdrachten werken even goed zoals het zou moeten.