Europese Unie keurt overname Shazam door Apple goed

Door: Jan de Raab - 0 reacties
shazam kantoorQ 16x9

De EU heeft ingestemd met de overname van Shazam, de service voor muziekherkenning en -detectie,  door Apple. De overname kondigde Apple in december al aan, maar moest wachten op goedkeuring door de EU. Er zou eerst een concurrentiebeperkend onderzoek komen om te beslissen of de aankoop van Apple de concurrentie zou blokkeren en Apple Music op een oneerlijke manier zou bevoordelen.

De overname zou naar verwachting voltooid zijn, en nu is het dus officieel. De EU-commissie was van mening dat de aankoop “de concurrentie in deze marktsector niet zou schaden”.

Shazam-technologie voor muziekherkenning

Gedurende vele jaren heeft Apple een licentie verkregen voor het gebruik van Shazam-technologie voor gebruik in combinatie met haar digitale assistent Siri. Zo kun je bijvoorbeeld Siri ‘vragen welk nummer wordt afgespeeld?’ En ook de iPhone, iPad of HomePod luisteren naar de omgeving en gebruiken Shazam-technologie om het nummer te identificeren.

Apple heeft niet gezegd hoe het van plan is om Shazam te integreren wanneer de overname is voltooid. Er zijn duidelijke synergieën met Apple Music om de Shazam-technologie in te zetten om nieuwe nummers en artiesten te helpen ontdekken.

Meer mogelijkheden voor Apple Music

Zelfs buiten de kernfunctie voor muziekidentificatie biedt Shazam muziekgerelateerde functies waar Apple Music van zou kunnen profiteren. Voorbeelden zijn gesynchroniseerde songteksten, die de huidige regel markeren terwijl het nummer vordert. Apple Music-teksten zijn veel meer rudimentair, een eenvoudige tekstweergave die handmatig moet worden gescrold.

 

Overname van enkele honderden miljoenen

Shazam was een van de eerste breakout-hits in de eerste dagen van de App Store. Apple heeft niet bekend gemaakt hoeveel het heeft betaald om het bedrijf te verwerven, maar het zou naar verwachting gaan om een bedrag van enkele honderden miljoenen dollars.

9to5Mac

Reacties

0 reacties